Fredagslänkar den 10 september 2021

2 weeks ago

Fredagslänkar den 10 september 2021

Välkomna till fredagslänkar! Hoppas ni trivs!

Jag läser just nu Seher Yilmaz “Vad jag pratar om när jag pratar om rasism” och viker hundöron på var och varannan sida. Kan varmt rekommendera den. Idag läste jag om arbetarklassen och hur man kan definiera den som en klass som består av löntagare med begränsad autonomi i sin yrkesutövning (alltså inflytande och makt över sin arbetsbild och tid). Enligt Ylimaz i går också lägre tjänstemän i arbetarklassen. Tänk en så stor del av våra liv som vi lever på andra människors villkor.

År 2016 var var för övrigt fjärde arbetare född utomlands, jämfört med tjänstemän där siffran ligger på var sjunde.

Det här fick mig att tänka på ett avsnitt av On the media som handlade om algoritmer. I en bisats i diskussionen använder den inbjudna experten arbetstider som ett exempel på vad algoritmer kan räkna ut. I vissa större bolag beräknar algoritmerna nämligen arbetstiden för de timanställda så de jobbar precis så mycket/lite att de inte kvalificerar för sjukförsäkring från arbetsgivarens håll.

Jag har haft många olika jobb i mina dar, men alltid tyckt att det jobbigaste varit att ha en chef. Någon som bestämmer över min tid och mina arbetsuppgifter. Nuförtiden är jag lyckligt lottad nog för att chefa över mig själv, men jag fattar också att det inte passar alla. Däremot skulle alla välja en bra lön och någon form av autonomi på sin arbetsplats. Jag vet inte hur vi ska styra upp det, men vi kan väl ses på barrikaderna?

Tack för att ni prenumererar och betalar 5 dollar i månaden för det här nyhetsbrevet! Jag ser er och uppskattar det mycket. Det gör att jag kan ta tiden för att leta upp veckans länkar. Nu över till dem.

Det här tycker jag är så spännande. Roe v. Wade, alltså fallet som fick Högsta domstolen i USA att tolka grundlagen som att kvinnans rätt till privatliv innefattar hennes rätt att få göra abort (fram tills fostret kan överleva utanför hennes kropp) gjorde själv aldrig abort. Istället adopterade hon bort sin bebis och här är en intervju med den nu vuxna kvinnan. Roe (eller Norma McCorvey, som hon egentligen hette) pendlade mellan att vara för abort och mot abort genom hela livet. På tal om abort så stämmer den justitiedepartementet Texas för abortförbudet.

Göra abort hemma.

Internet skapade inte trollen, de visade bara att de fanns.

Silicon Valley rekryterar moderedaktörer. 

De senaste veckorna har tv-kanalerna pumpat ut dokumentärer om 9/11, podcaster har pratat med experter och tidningarna publicerat otaliga texter (själv satt jag i en skruttig bil med en dåvarande pojkvän utanför Kaserntorgets S-market när vi hörde nyheten om planen som kraschat in i Twin Towers). Av allt material jag tagit del av de på sistone gillade jag den här artikeln om hur barn i skolor lär sig om vad som hände den 11 september 2001. I Indien och Korea lär barnen sig att attacken var en konsekvens av globaliseringen och i Kina insinuerar läroboken att det kan gå så här om ett land tror att det kan bestämma över resten av världen.

Rika människors kök.

The age of no plans. Nu öppnar ju Sverige upp igen, men på många håll i värden (till exempel där jag bor) är det svårt att göra planer på grund av mutationer av covid. Det positiva är väl att vi tvingas leva i nuet.

I måndagens avsnitt av podden Skåpet kommer vi att svara på en lyssnarfråga om porr. Här kommer lite förhandsläsning (som handlar om att sluta konsumera pornografi).

Finns ni på Twitter? Eller vet ni bättre än så? Vi som fortfarande loggar in där kan glädja oss åt att Twitter håller på att skapa mindre grupper för att undvika bland annat detta (som är både roligt och frustrerande).

En 22-årig bitcoin miljonär (slutade ni läsa nu?) vill sälja nya telefoner åt republikaner. The Freedom phone. Telefonen kostar 500 dollar och jag antar att den kommer att göra America Great Again.

Undrar ni kanske hur man ska beskriva ordet cringe?

Gör din egen Netflix-dokumentär.

Igår kväll gled jag in på Netflix och fick genast tv-serien On the Verge serverad åt mig. Förställ er en modern SATC med fyra bästa vänner, förutom att dessa bor i Los Angeles (älskar alla miljöer) och är mellan 40-50 år gamla. Jag har bara sett ett avsnitt, men är försiktigt underhållen. Julie Delpy har skrivit och redigerat den.

Det var det! Ha en fin helg.

ÅlandsPetra · 2 weeks ago
Missa inte ”Small Axe”! Ligger på Arena.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.