Exklusiva klubbar

1 month ago

Exklusiva klubbar

Igår var jag bjuden på baby shower. En kurskamrat från USC som egentligen flyttat till östkusten var i stan för att fira sin graviditet. Det var kul att ses och att få snacka med en annan gamla kompis från studietiden. Marcy, som hon heter, berättade att hon jobbat på olika tv-produktioner och nu hade en second hand-butik för plusstorlekar. Medan vi talade påmindes jag om hur mycket identitet sitter ihop med universitet. Marcy berättade att hon ganska snart efter att ha tagit sin examen snackat med en show runner, som ärligt talat inte varit speciellt intresserad, men när Marcy nämnde att hon gått på USC förändrades allt. Det var nämligen show runnerns förra universitet. Det här ledde till att Marcy fick jobb och kickstartade sin tv-karriär.

Det var 80 000 dollar av terminsavgift väl investerade. Jag ser det som att jag köpte mig medlemskap i en exklusiv country club” viskade Marcy till mig.

Exklusiva klubbar

Jag hade ju tur som gick på stipendium, men betalar man så mycket för skolan vill man inte bara att utbildningen ska vara skitbra utan också att den ska medföra vissa kontakter. Och det gjorde USC verkligen. Fixade studiebesök och bjöd in producenter som föreläsare. Och så var det en superba skola. Jag fick en fråga på instagram om hur utbildningen skilde sig mellan när jag pluggade statsvetenskap vid Helsingfors universitet och journalism vid USC och den största var väl att vi läste enormt mycket mer på USC och var tvungna att delta aktivt i föreläsningarna. Jag har aldrig känt mig så smart och så dum som under året där. Det sagt är HU såklart inget dåligt universitet och det är ju jättelänge sedan jag fått där, men men.

Exklusiva klubbar

Imorse åt jag frukost på en annan sluten klubb. Nämligen Soho House, som jag verkligen inte själv är medlem i men medbjuden av min kompis Malin. Det är strängt förbjudet att ta bilder där, men knäppte i hemlighet några. Soho House ligger i West Hollywood med utsikt över praktiskt taget hela LA.

Exklusiva klubbar
Exklusiva klubbar

Isabelle · 1 month ago
Det bästa vore ju om "alla" amerikaner kunde utbilda sig. Literacy rate i USA är inte särskilt hög. Men helt klart att Ivy League skolor är väldigt mycket bättre än högskolor i Skandinavien, och en bra utbildning där man utmanas ar ju mycket roligare, om man är beredd att kämpa lite.

Peppe Öhman · 1 month ago
Ja, här är klassamhället väldigt tydligt.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.