Vaccinationer och munskydd

2 years ago

Vaccinationer och munskydd

Det är fortfarande sommar och jag ska ta mig ett dopp idag, men det är också första stora jobbveckan. Det känns bra och kul och lite pirrigt. Jag har lämnat in senaste versionen av mitt bokmanus och ska främst förbereda Friday Labs event på fredag och lördag. Fy fasiken vad det ska bli kul att träffa folk igen! Med såklart på avstånd och vaccinerad.

Igår kväll innan jag skulle somna slog det mig att jag skrivit ganska lite om vaccination här på bloggen. Jag har talat om det i podden (och talar om det i Skåpet som har premiär för säsong 2 idag!). Jag har liksom utgått från att alla som läser här fattar att det är en bra sak att vaccinera sig. Men nu när deltavarianten sprider sig tänkte jag påminna er om att vi vaccinerar oss för att skydda oss själva från att bli sjuka, men också för att skydda andra. Det finns nämligen folk som inte kan vaccinera på grund av sjukdomar eller annat. Ytterligare en orsak till att vaccinera sig är att för varje gång någon smittas finns det en risk för att viruset muterar och blir ännu svårare att kontrollera.

 

Vaccinationer och munskydd

Ninnie · 2 years ago
Måste ändå tycka att folkhälsomyndigheten i Sverige gjorde ett fantastiskt pr-jobb i början av pandemin gällande faror och risker med munskydd! Nu spelar det ingen roll vad WHO och experter i övriga länder säger, Tegnell säger att det räcker med att hålla avstånd och då är det så... Ja ja, inte alla svenskar osv. Visst ska det bli skönt när munskydden skrotas men så stor uppoffring är det nu inte enligt mig att ha dem i väntan på att alla som vill blir fullvaccinerade.

Isabelle · 2 years ago
Barnet som är 9 hade munskydd varje dag i skolan, hela dagen, 9-16, förutom i matsalen. I matsalen hade de bestämda platser, servering vid borden, och skoldagen delades upp i "bubblor". Barnen träffade bara sin egen klass och ett par stycken andra klasser och började och slutade olika tider. De hade idrott utomhus. Vi har aldrig varit lika friska! Jag tror han hade en sjukdag! Sedan öppnade samhället upp i juni och barnen fick ta av munskydden utomhus och ha idrott inne. Och vi blev sjuka igen, förkylningar, magsjuka... Jag tror att munskydd funkar! Sedan i vilken utsträckning munskydd behövs, och var de behövs kan säkert diskuteras. Jag tycker att det är smidigt att använda, det besvärar mig inte om det inte är alltför varmt. Utomhus känns det ju löjligt men i tunnelbanan eller hos doktorn känns det bra. Jag tänker att risken sjunkit nu när jag är vaccinerad men jag blir inte upprörd av att följa rekommendationer eller restriktioner. Tycker man behöver vara ödmjuk inför att en pandemi är en inlärningsprocess för samhället och att vi gör det lilla vi kan.

Emilia · 2 years ago
Jag bor i Vietnam så vill dela med mig lite av hur situationen ser ut här för att ge lite perspektiv. Vi har haft olika grader av lockdown i över tre månader och just nu är det nattligt utegångsförbud i Saigon. Vietnam har hanterat pandemin bra med väldigt få smittade men nu med delta varianten har smittan spridit sig. Färre än 1% av befolkningen är full vaccinerade, men det vaccineras mer storskalligt nu (vi får främst vaccin via covax). Här skulle de flesta göra väldigt, väldigt mycket för att få sin spruta (jag väntar fortfarande på min tur). Vi har haft tvång på munskydd sen våren 2020, och trots att det är tropisk hetta och fuktigt så ser jag det inte som en större uppofring att bära munskydd, som en av flera åtgärder för att begränsa smittan. Gränserna är stängda vilket också gjort att jag inte kunnat lämna landet sen mars 2020, hårda restrektioner, smittspårning och isolering har varit framgångsreceptet här.

S · 2 years ago
Vaccin - självklart! Munskydd - också självklart! Har använt munskydd i arbetet sedan coronan kom och det är en så självklar del av vardagen att jag inte ens tänker på det. I butikerna här där jag bor (i Finland) har 99% munskydd på sig, det känns tryggt och ger en känsla av solidaritet och att vi kämpar mot coronan tillsammans. Jag har fått min andra dos och antagligen blir det väl också en tredje vad jag har förstått. För mig känns det lugnt, jag är mera orolig för att bli sjuk i corona (pga astma) än för eventuella biverkningar (som jag inte fått). För mig känns det självklart att följa restriktionerna och jag kan känna mig lite trött på alla som provocerar och protesterar… vi vinner aldrig kampen mot coronan om vi inte står enade. Som det ser ut nu är det väl något vi får lov att lära oss att leva med, och då måste vi också vara beredda att ta konsekvenserna för våra handlingar. Jag arbetar inom sjukvården och vet att läget är betydligt allvarligare än gemene man kanske tror. Det känns lite tungt ibland att somliga människor lever livet som normalt och inte har en tanke på restriktioner och det är sjukvården och dess anställda som får ta smällen.

Jagjagjag · 2 years ago
Jag har rätt många antivaxxare i mitt fb flöde och det delas olika texter med disinformation och det är diskussioner. Det är välutbildade och smarta personer som är kanske lite bortskämda och lägger ner energi på att motsätta sig coronapass och påtala risken med vaccin. Jag undrar ibland om det mera är en principsak och identitet och att motsätta sig auktoriteter. I fb flödet är folk artiga och håller god ton, försöker informera om disinformationen etc. Det är nog för döva öron. Det som provocerar mig är att antivaxxarna ser sig själva som mobbade och orättvist behandlade. Man bara åhhhh det är väl inte så synd om er här eller vad. Intressant detta om vardagen i Vietnam. Och ja jag vill respektera folks åsikter men det är ju också svårt att resonera med folk som väljer vilka sanningar de tror på.

Peppe Öhman · 2 years ago
verkligen, jag tror att ett jättestort problem (inte minst inom politiken) är att vi inte ens kan komma överens om fakta (eller att det finns folk som inte litar på myndigheter och/eller vetenskapen) och att det därför inte finns någon gemensam grund att så på. Man får såklart tycka olika, men om ett tyckande baserar sig på misinformation är det oerhört problematiskt att föra en diskussion.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.