Tillbaka i vardagen

3 years ago

Tillbaka i vardagen

Äntligen hemma. Trots att det var svårare än någonsin tidigare att ta farväl av folk var det också otroligt skönt att komma hem. Idag började Majlis pre-kindergarden och Vidar middle school. Det innebär i praktiken minst fyra timmar av ostörd arbetstid för mig. Det är nästan fem år sedan jag senast jobbade utan barn i hemmet. Hisnande.

Den här hösten kommer jag att ha extremt mycket (olika) jobb. Vid sidan om att skriva (två) böcker ska jag också föreläsa om demokrati och journalistik, göra fyra poddar, redaktöra och skriva för Vad vi det (prenumerera! Vi sätter nyheterna i ett sammanhang) och såklart jobba med Friday Lab. Då räknar jag bloggen som hobby. Det låter mycket, men jag tycker om att göra många olika saker. Tycker att alla mina uppdrag stöder varandra på nåt sätt.

Det som jag däremot ska göra bättre är att strukturera upp min dag. Vanligtvis jobbar jag lite hela tiden, men nu ska jag göra listor på vad som är viktigast och börja där. På Fridat Labs event gjorde vi anteckningar med instruktioner för hösten och då var det någon som skrev “högst tre större saker varje dag”. Jag tycker det var inspirerande. Jag ska också försöka uppskatta hur lång tid olika saker gör. Typ avsätta två timmar om dagen för att vara redaktör på VVV. Skriva på böckerna ett visst antal timmar. OCH planera in ledig tid OCH planera in mikropauser. Alltså stiga upp och röra på mig minst en gång i timmen.

Höga ambitioner, inser jag nu. Men tänker att mitt liv blir bättre med lite ramar kring arbetet. Jag ska också lyfta Maggans hantlar varje dag, springa och rida jättemycket. Bada i poolen och lägga mig så tidigt att jag kan kolla på både Tiktok och en tv-serie innan jag somnar.

Förresten ordnar vi på söndagen ett gratisevent om hur man ska se till att hösten blir hållbar och inte hysterisk. Gå in på Friday Labs Instagramprofil och anmäl dig.

Vilka instruktioner ger du dig själv inför hösten?

Isabelle · 3 years ago
Att ta tag i trista saker som jag alltid skjuter upp.Tandläkare, gynekolog, dermatolog. Möte med banken. Försöka springa mer regelbundet men bara mindre sträckor. Äta mindre vispgrädde, jordnötter, bakverk och choklad och mer grönsaker. Putsa fönster. Snygga till bokhyllorna. Kommer säkert misslyckas totalt. Men det gör inget.

Peppe Öhman · 3 years ago
Nu vill jag att du gör en minst lika lång lista på kul saker du ska göra!

Isabelle · 3 years ago
Okej :o) Korsika, Bryssel (vänner) och kanske Nice (vänner) om jag hinner men antagligen bara Korsika och Bryssel. Festklänning och eventuellt festsmycken inför bröllop. Testa min mans nya cykel (de gamla cyklarna blev stulna ur garaget) och kanske skaffa en egen cykel eller bara fortsätta dela. Museum i Giverny och kanske ytterligare museibesök i krokarna. Bibliotek, bio, bowling, skridskor och restaurang. Paddla kanot eller Disneyland skulle vara härligt men det blir nog inte av men kanske en mindre nöjespark med ett extra kusinbarn till exempel.

Emma · 3 years ago
Jag vill se mer film, laga rätter ur en jennie walldén-kokbok jag köpt och orka börja jobba igen efter föräldraledighet.

Peppe Öhman · 3 years ago
Låter som en UTMÄRKT höstplan!

Lina · 3 years ago
Jag ska försöka träffa folk mer i höst! Hade just teamsmöte med en kollega där han konstaterade att vi jobbat ganska intensivt tillsammans i snart två år nu och aldrig sett varann fysiskt, trots att vi bor och jobbar i samma stad. Vi började planera för ett fysiskt möte och fick det att låta som värsta eventet! Kul! Och nu har jag bokat in lunchpromenad plus dopp i ån med kompis idag. Känner mig taggad på det här nu, jag har så lätt att bli en sån ensamvarg som bara hänger med mig själv och jobbar jobbar jobbar eller läser. Friday lab eventet i lördags hjälpte att påminna mig -andra människor alltså, så fina dom kan vara!

Peppe Öhman · 3 years ago
Mycket fint att höra! Det går ju smidigt att ses över skärm, men fasiken vad levande människor framför en kan göra en gott.

Maria · 3 years ago
Jag är nyfiken på om du har något tips för att jobba samtidigt som barnen är hemma. Jag har som plan att (fortsätta) plugga lite i höst, men har samtidigt en liten baby hemma, hur har ni löst det hos er? Tack för en läsvärd blogg!

Peppe Öhman · 3 years ago
Så imponerande att du ska plugga med baby. Mitt bästa tips är att försöka jobba när babyn sover och inte ställa för höga krav på dig själv. Det är jäkligt tufft. Har ni barnvakt ibland så gör något kul, mellan plugg/jobb och barn måste man få vara bara sig själv en stund.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.