Sommarens bästa böcker

3 years ago

Sommarens bästa böcker

Vad har ni läst i sommar? Jag har skrivit och läst, läst och skrivit. Just nu slukar jag Knausgårds Morgonstjärnan. Jag närmade mig den motvilligt, tänkte att den skulle vara tung och kanske pretentiös, men tycker mycket om den. Så mycket att det känns som en liten belöning när jag pausar i romanskrivandet och läser den. Så här 433 sidor in har jag som läsare fått lära känna ett gäng medelålders norrmän i olika grad av sympatiska/osympatiska som alla pysslar med sitt då de ser en stor röd stjärna på himlen. Djuren uppför sig konstigt och det härjar någon form av ondska i skogen.

Jag hade tänkt kämpa mig igenom den eftersom den är för stor och tung för att släpa med till LA, men inser nu att det inte kommer att vara något som helst problem med att avsluta den.

Förresten, det ligger ett nytt avsnitt ute av Mellan raderna-podden där vi pratar mer om Morgonstjärnan och några andra böcker. Jag vill också passa på att tipsa er med barn i mellanstadiet om Moa de Bruins böcker om Vera Svanson. Väldigt kul och bra!

Vad har ni läst i sommar som ni kan rekommendera?

Ulrika · 3 years ago
Har läst massor i sommar, min livlina i sommaren som annars ärligt talat inte är min favoritårstid. ett skumt vakuum då man förväntas vara lycklig som jag har svårt för. i alla fall, en klar favorit var norska Hilde Hagerups ungdomsbok Maskrossång. Den är från tidigt 00-tal någonting så kan vara svår att få tag i, men bibliotek och bokbörsen och sånt är ett hett tips. Fantastisk bok om man gillar svärta och maktspel i tiden strax innan tonåren. skrev om den här: https://ulrikanettelblad.se/bocker-som-inspirerat-mitt-skrivande-maskrossang-av-hilde-hagerup/

Peppe Öhman · 3 years ago
Tusen tack för tips! Och bra inlägg!

Lisa · 3 years ago
Har haft en riktig lässommar! Läst och rekommenderar: Säg inget av Patrick Radden Keefe, The lost man av Jane Harper, the vanishing half av Brit Bennett och Tills alla dör av Diamant Salihu.

Peppe Öhman · 3 years ago
Har bara läst "Tills alla dör" av Salihu. Tack för tips!

Johanna · 3 years ago
Jag läste igår ut Galanterna av Mia Franck. Helt i min smak, historisk roman löst baserat på verkligheten, kvinnor i huvudrollerna och en hel del normbrytande idéer. Rekommenderar.

Michelle Söder · 3 years ago
Läs Kirke av Madeline Miller. Ett fin roman med ett feministiskt perspektiv på Odysséen. Lättläst men inte ytligt. Saxat från diverse nätbaserade återförsäljare av böcker: ”Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok - som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.”

Jessica · 3 years ago
Händelserna på hästgården är den bok som jag funderat mest på i sommar.

Hanna · 3 years ago
Avslutade just Homegoing av Yaa Gyasi som var fantastisk! Det tog dock en stund för mig att förstå att jag bör läsa den som en novellsamling och inte som en roman.

Emma · 3 years ago
Jag har läst där kräftorna sjunger hela sommaren och är än inte klar =) skärmtid och barn gör mig okoncentrerad. Men ändå fortsätter jag köpa böcker inför framtida lugnt liv.

Malin · 3 years ago
En stund är vi vackra på jorden. Poetiskt vacker och hemsk - allt på samma gång.

Linda · 3 years ago
Oj vad många bra tips här! Jag håller själv på med Hanna Brotherus debutroman Ainoa kotini för tillfället. Först var jag lite skeptisk då jag inte ofta läser på finska, men nu är jag glad att jag valde den ändå, och rekommenderar varmt. Förutom att hon är en otroligt intressant och färgstark person själv, så skriver hon också väldigt spot on, rakt och berörande. Rätt finsk på det sättet, om du vet hur jag menar, inget lullullande och omskrivande. Känns liksom ärlig trots svåra ämnen som ett barns ätstörning, systerns sjukdom och död, skiljsmässa etc.

Maja · 3 years ago
Sist på bollen på Anders Hansens ”Hjärtnstark” möjligen, men otroligt lärorik och ger en många saker att reflektera över. Snart färdig med ”Firekeepers daughter” av Angeline Boulley, en YA bok, läser sällan YA men gillar denna väldigt mycket, man får en liten inblick hur de är för unga ”native americans” i dagens usa. Mycket tragiska händelser men den visar också hyllning och kärlek till kulturen, familjen och gemenskapen och dess betydelse för ursprungsbefolkningen.

Anna · 3 years ago
Lyssnar på En av oss av Åsne Seierstad, om Breivik och terrorattentatet på Utöya. Blev oväntat fast i den på en gång. Nästa blir Dina färger var blå, av Marcus Jarl. Lyssnar flitigt på din podd Mellan raderna, men minns inte om ni pratat om dessa... ☺️

Bella · 3 years ago
När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai. Helt fantastisk skildring av Vietnams brutala 1900- tals historia. Huong och hennes mormor som är huvudkaraktärerna i boken kommer alltid vara nära mig ❤️

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.