Leva hållbart

3 years ago

Leva hållbart

Tänker ni mycket på klimatkrisen? Eller jag antar att ni gör det. Jag gör det. Jag tror visserligen på politiska beslut som förhindrar företag att exploatera jordens resurser, men individen har såklart också ett ansvar. Jag fattar att det inte ser så bra ut att en person som nyss flugit mellan Stockholm och LA sitter och listar grejer hon gör för klimatet, men jag tror inte att någon är perfekt, men att vi alla kämpar för att göra vårt bästa. Och att vi kan inspirera varandra.

Det som jag tycker är väldigt enkelt är att inte äta kött. Jag äter inte kött av flera orsaker, klimatet såklart, men också på grund av den industriella djuruppfödningen. Sättet de allra flesta kossor och grisar föds upp på är fruktansvärt grymt. Jag väljer att köpa kläder second hand. Och så lite som möjligt. Ibland misslyckas jag och fyndar ett nytt plagg, men 90 procent av min garderob är andrahandsfynd. Här i LA är det svårt att klara sig utan bil, men vi kör en elbil. Har ingen luftkonditionering hemma och försöker att, som sagt, äta närproducerat, efter säsong och vegetariskt (det är väldigt lätt i Kalifornien).

Inspirera mig vad ni gör för att leva ett mer hållbart liv! Tack på förhand!

Linda · 3 years ago
Vegan, undviker energikrävande mat som avokado, mandel osv., inga barn, bor så nära jobbet att jag kan gå dit, kör väldigt sällan bil, har satt shoppingstopp för mig själv förutom 100% nödvändiga saker. Har inte tänkt sluta flyga helt men det kommer inte att ske ofta och jag kommer alltid att klimatkompensera ordentligt (vet att det inte kompenserar helt men bättre än att låta bli). Jag räknade ut min miljöpåverkan för ett par år sedan och jag ligger under gränsen för att vi ska nå klimatmålen. Tips till alla att göra det - det visar vad man gör som är den största miljöboven och det kanske inte alltid är det som man tror. Att jag är vegan är av etiska skäl men med den väldigt fina bonusen att det är bra för miljön. OBS, att jag förstår att inte alla kan bo så nära jobbet som jag gör och att välja bort barn inte är ett alternativ för många.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det ska jag göra nu. Kolla upp min egen miljöpåverkan. bra att ta avstamp från något.

Maja · 3 years ago
Jag tänker extremt mkt på klimatkrisen. Jag och min sambo har börjat fundera över barn, och det gör ju inte att klimathotet känns mindre om man säger så. Det jag gör: - Försöker att undvika att flyga. Senast jag flög var 2019, och jag har ingen längtan efter att göra det igen. Har släkting som bor utomlands så kanske måste jag nån gång, men jag hoppas att det dröjer. Det är bland det viktigaste för mig, att välja bort onödiga flygresor. Har ju läst om flyget och dess enorma miljöpåverkan och känner att jag helst inte vill bidra till det bara för att det är nice att resa. - Byter ut mejeriprodukter mot veganskt. Vissa är jätteenkla, t.ex. smör och yoghurt och matlagningsgrädde funkar hur lätt som helst veganskt. Ost är svårast tycker jag. Är inte vegetarian, äter fisk ibland men försöker att göra det mer sällan. - Odlar hemma. Chili och tomater, kryddor, har en pallkrage för grönsaker. Utöver det, ekologiskt och så närodlat som möjligt. - Försöker att undvika onödig konsumtion. Köper bara nyproducerat om det är nåt jag verkligen behöver men inte kan hitta det secondhand, vilket är väldigt sällan.. - Skriver under namninsamlingar och liknande, upprop som vill göra skillnad i lokalsamhällen. Tänker att det är nåt enkelt men konkret i att skriva under på olika initiativ som man tycker verkar bra. - Sätter mig in i vad partier vill, inför nästa års val i Sverige. Jag märker själv att ju mer jag gör, desto mer vill jag göra. Och jag håller med dig om att ingen är perfekt, men jag tror att alla måste göra mer. Och jag tror att det kommer att behövas politiska beslut och begränsningar, eftersom alltför många inte bryr sig alls. Men det försöker jag att inte fokusera för mycket på, jag försöker att fokusera på vad jag kan göra bättre: resa mindre (ja, överlag), konsumera mindre, göra mer medvetna val och försöka påverka politiker lokalt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Tycker det här var extrabra: "Jag märker själv att ju mer jag gör, desto mer vill jag göra"

Anna-Lena · 3 years ago
Försöker navigera klokt och faktabaserat. Köper närodlad mat, äter sällan kött men kravodlad fisk och hållbart fiskad. Minimalt med bönor eftersom deras odling utarmar regnskogarna, försöker istället hitta svenskodlade. Kan flyga men verkligen inte ofta, flyget står dock faktiskt bara för några procent av klimateländet. Köper bara kläder tillverkade i Europa under normala arbetsförhållanden. Rider inte - hästbranschen är lika illa klimatmässigt som kor/lamm etc (plus nog en smula djurplågeri, ändå) Äter tyvärr avokado, håller med henne däruppe men en kvinna måste få leva ibland

Anonym denna gång · 3 years ago
Jag funderar mycket på det här. Som just mat: lider av acne och diverse magproblen men har hittat ett sätt att äta som min kropp accepterar men som inte nödvändigtvis är den miljövänligaste. Mitt barn vägrar äta många saker men skinkmacka går an. Vad ska jag göra, undrar jag. Orkar inte ta en fight vid varje måltid. Försöker föregå med gott exempel och äta växtprotein när det går, men det är inte lätt. Är ändå bara människa i den här tiden och påverkas av utseendeideal o sådant... Ska jag gå med acne men rädda planeten? Frågan ter sig idiotisk för vad är väl en hudsjukdom jämfört med hur sjuk planeten är. Men ändå känns det svårt. Jag cyklar alltid när det är möjligt. Vi har en gammal dieselbil och har inte råd att byta ut den men vi försöker göra en insats genom att tanka biodiesel så länge. Resor har det inte blivit många av på sistone, men jag tror vi kommer fundera extra noga på hurdana resor vi företar oss i framtiden, om det finns möjlighet att ta tåg i stället för flyg och så. Med kläder har jag gjort en helomvändning och funderar nu extra noggrant på vad jag skaffar och varför. Så gott som all nöjesshopping har fallit bort och jag tittar noga på material och hållbarhet.

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag tycker det här var ett viktigt exempel på att alla måste utgå från sin egen situation. Tack för det.

Cecilia N · 3 years ago
Använda bilen så lite som möjligt i vardagen. Äta när producerad mat, handla kläder secondhand, skänka eller sälja fungerande saker o kläder. Återvinna. Åka kollektivt om det är möjligt.

Linnea P. · 3 years ago
Samma som du, äter vegetariskt och handlar på loppis. Egentligen allt som bara finns att fås, jag kollar alltid loppisutbudet först. Skär ibland ner mejeriprodukterna, typ köper en god "helgost" istället för vardagssmörgåsost, havregurt, dricker aldrig komjölk. Väljer bondböna och havreprodukter istället för soja, sånt med kortare transportsträcka till tallriken. Bor relativt smått i flerfamiljshus, i en stad där man klarar sig utan bil allra flesta dagar. (Men ngl, drömmer lite om eget hus och gårdsplan. Dock ej om skötseln eller om potentiellt längre avstånd till centrum.) Uppfostrar barnen till vegetarianer. (Eller hur man nu ska säga. De får ju själva välja sen.) Väljer tåg/buss/båt framför flyg (extra lätt att göra det när man p.g.a. pandemi ändå bara stannar hemma hehe). Typ så. Breder på med rejält med parenteser istället!!

Tilläggs-Linnea P. · 3 years ago
Ursäkta brasklappandet men jag listar uppenbarligen små saker men tänker att det känns bra och inte så svårt att göra flera rätt små ansatser om man inte känner att man kan binda sig till något jättestort. Vad nu sen det ens skulle vara? För en privatperson. Teckna grönt elavtal är hur som helst en annan liten mycket enkel grej som känns bra att ha gjort. Ofta vill man (ok, jag) bara känna att man i alla fall gjort *nåt*.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så bra sagt! Jag tror till 100 procent på att börja smått. Justera lite och sen låta det växa.

Isabelle · 3 years ago
Jobbar med att utvärdera vad företag gör för miljön. Reser lokalt. Inga husdjur. Bor på liten yta. Har sänkt inomhustemperaturen. Använder aldrig torktumlare. Konsumerar ekologiskt. Aldrig syntetiska kläder. Äter mycket lite fisk och kött. Mindre smink. Använder slut och klipper upp alla tuber. Färre julklappar och födelsedagspresenter gärna mat eller litteratur eller presentkort. Liten, snål bil. Använder inte påsar, tackar nej till förpackningar. Undviker Amazon med flera. Släcker lampor. Dusch istället för bad. Bara solkräm i ansiktet. Hyr och renoverar inte. Miljö och fred och utbildning... Så viktigt för mig. Men älskar fortfarande att resa. Även om korta resor. Men jag gör det jag kan. Det räcker.

Peppe Öhman · 3 years ago
Du gör ju jättemycket och verkar ha väldigt bra koll.

Sara · 3 years ago
Jag har minskat ganska mycket på min konsumtion men ibland är det svårt. Tror det handlar lite om att vänja sig vid att saker får bli lite slitna. Vår soffa är tex ganska noppig men jag tänker att det går att leva med. Försöker också tänka att man inte hela tiden måste förändra sitt hem. Är med i ett intedningsforum på nätet och för mig handlar det mycket om att inreda på ett medvetet sätt så jag inte behöver göra fel så jag måste göra om men andra där har tröttnat på sina gardiner eller sitt soffbord eller vad det nu kan vara. Dessutom målar folk om hela tiden. Sedan har vi inte heller någon bil. Jag fick lite panik när jag var i en miljonstad i Asien och från en skyskrapa tittade ut över de flerfiliga vägarna som var fulla med bilar i princip dygnet runt. Det går inte bygga en värld där alla har en självklar rätt att köra bil. Inte ens om de går på el. Men vi äter kött för vi har ett autistiskt barn som är selektiv i sin kosthållning men kött äter han så det får han.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så bra exempel! Är noppig soffa verkligen så illa? Att fundera på hur man själv ser på saker omkring sig och vänja sig vid att de inte kommer att se splitternya ut hela livet. (Tips Isabelle McAllister skriver bra om det i boken Skavank)

Lina · 3 years ago
Jag började fundera på vad jag gör som faktiskt är något där jag måste "uppoffra" något. Svårt att komma på faktiskt. Jag kör inte bil - men bor i stad där jag inte behöver. Jag äter inte kött - men älskar ju ändå vegetariskt. Köper ekologiskt - men jag har ju råd och det känns fräschare. Jag har inga ungar och inte tänkt skaffa - men vill ju inte ha. Shoppar extremt sällan kläder - men jag tycker bara det är tråkigt. Jag jag vet faktiskt inte vart jag vill komma med det här, kanske bara göra det tydligare för mig själv att jag gott kan anstränga mig lite mera.

Linda · 3 years ago
Jag är som du men tänker att det inte spelar någon roll att det inte är en uppoffring. Resultatet blir ju detsamma och det är ju det som räknas. Jorden bryr sig ju inte om varför man gör det.:) Tänker även på många som brukade flyga på semester 10 gånger per år, och som nu har minskat det till 5 pga miljön. Det är för dem en uppoffring men fortfarande alldeles för mycket. Bara deras flygresor ger 5x deras 'kvot' av miljöpåverkan. Vårt sätt att leva gör då, trots att det är val vi hade gjort ändå, mer för miljön.

Peppe Öhman · 3 years ago
Älskar det här resonemanget! Tack för det.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så känner jag också, inte alls svårt att leva som en mindre belastning för klimatet. Tänker att man vänjer sig vid det mesta man justerar livet till. Själv ska jag i höst ta en seriös förändring i hur mycket plast jag använder. (sen tycker jag att det finns en viss grupp människor (hm, kvinnor) som anstränger sig väldigt mycket och en ganska stor grupp män som verkligen inte gör något alls, snarare tvärtom)

Rebecca · 3 years ago
Vill verkligen tipsa om ett bra test där man får personliga tips på vad man kan göra gör att leva mera hållbart utifrån sina egna intressen. Det utgår från de globala målen och ger en mera pepp än ångest tycker jag! https://www.globalamalen.se/bli-malmedveten/#/

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.