Fredagslänkar den 13 augusti 2021

3 years ago

Fredagslänkar den 13 augusti 2021

Fredagslänkar blev söndagslänkar den här veckan. Det beror på att jag lever mina sista dagar i Stockholm innan jag åker tillbaka till LA. De här dagarna är årets jobbigaste, förflyttningen mellan en tid och plats och en annan. Nu är den här förflyttningen väldigt tydlig, men jag föreställer mig att det gäller även om man bara går från sommar och ledighet till höst och jobb. Båda är trevliga på sitt sätt, men transportsträckan från den ena till den andra är motig. Tiden när man står med en fot på en plats och den andra i luften på väg vidare.

Trots att jag fyller år i augusti och rent objektivt gillar tanken på en månad när kvällarna är mörka och varma och sommaren ännu inte är slut kan jag ändå komma på mig med att önska att det var september och förflyttningen var klar. Jag vill ha sommarens slut överstökad och gå vidare.

Tusen tack alla ni som betalar för mitt nyhetsbrev! Det kostar 5 dollar i månaden och ger mig möjlighet att samla ihop ett gäng riktigt bra länkar.

Här kommer de.

Jag har en teori om att riktigt rika män uppriktigt tror att lagar och regler inte berör dem. Ett färskt exempel på detta är New York-guvernören Andrew Cuomo som trakasserat massor av kvinnor, men hävdade att allt bara var ett missförstånd. Nu tvingas Cuomo (till sin egen överraskning) avgå och det är kanske ett exempel på att tiderna faktiskt förändras (oerhört långsamt).

Ett NTF-projekt som utgav sig ha tre kvinnliga grundare och drog in 1, 5 miljoner dollar visade sig egentligen ha män bakom ratten. Sälj grej med tjej.

Veckans bevis på varför jag avskyr Facebook.

En influencer som tjänar 800 000 dollar i månaden och om hur det går till. (Tycker så mycket om amerikanska reportage: “Trisha Paytas is rich. Unbelievably rich. So rich that I kept muttering “Jesus Christ” under my breath as they walked me through their acres-wide mansion and showed me their endless mountain of stuff.”)

Vi är slavar under klockan, den styr de flesta av våra aktiviteter under en dag, samtidigt är det en så naturlig del av våra dagar att vi sällan ifrågasätter den. Under pandemin när många av oss jobbade hemma blev tiden mer flytande och klockan förlorade en del av sin makt över oss. Det är kanske en bra sak för ju mer vi synkar livet efter klockan, desto längre bort kommer vi ifrån att känna vad kroppen egentligen vill/känner.

Vem för vara smutsig? Om du är vit och rik kan du kokettera med hur sällan du duschar, men om du är invandrare, svart eller annan etnicitet måste du vara extra ren och fin (tänker på hur man ännu på 1950-talet i USA tömde simbassänger som svarta badat i eftersom vita tyckte vattnet blivit smutsigt).

Måste jag sluta dricka kaffe nu?

Den här veckan har jag inte kollat på många nya tv-serier, men Mr. Coreman. Joseph Gordon-Levitt spelar en livskrisande lärare.

Isabelle · 3 years ago
Lycka till med förflyttningen. Hoppas det blir härligt att komma hem.

Peppe Öhman · 3 years ago
Tusen tack! Jobbig förflyttning den här gången, MEN ska bli skönt att komma hem.

Louise hejhej · 3 years ago
Jag tänkte på det igår när jag kollade dina stories som sammanfattade sommaren, att du träffar otroligt många och att det verkar så härligt, och att det måste göra en fylld av energi och helt slut samtidigt! (beror förstås på hur man är) Alltså Friday lab-dagarna verkade helt underbara, så himla kul att ses IRL också! Så glad att vi hann ses en sväng! STOR KRAM och jag hoppas vi ses snart igen!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.