Svar på frågestund del 1

2 months ago

Svar på frågestund del 1

Här kommer de första svaren på de första frågorna ställda i inlägget under. Vad kul det var att svara på dem. Tack för bra frågor! Om det kommer fler gör jag ett nytt inlägg.

Johanna:

Jag har förstått att du inte bara äter samma middag varje dag utan även samma frukost, så jag vill gärna veta mer om den samt förstås vad du äter till lunch.

Min frukost har bestått av ungefär samma sak de senaste 20 åren: två mackor med ost och tomat, ett löskokt ägg, en kanna svart kaffe. Äter bara sånt jag tycker är gott och tycker detta är gott och enkelt. Äter jag frukost ute blir det annat (typ eggs florentine eller pancakes), men på hotellbufféer (sällsynta i USA) lutar det mot en version av min hemmafrukost.

Isabelle:
Varför trivdes du mindre bra i Holland ?

Det här är nästan tjugo år sedan så jag var yngre och dummare då och obs detta är bara baserat på mina egna högst subjektiva upplevelser. Men de holländska studenter jag bodde med kunde inte tvätta sina egna kläder, men knarkade jättemycket och var snåla som satan.

S.

Håller du vikten liksom så att det går av sig själv eller fattar du aktiva beslut kring det?

Aldrig bantat en sekund i mitt liv. Äter precis så mycket och ofta som jag vill. Äter choklad varje dag. Tror det mest är generna som gör att folk har den kroppsform de har. Nu fattar jag att det går att läsa detta som the cool girl som är smal men ändå koketterar med att äta jättemycket. Jag menar snarare att jag är glad och tacksam över att ha en så sund inställning till mat och skulle inte vilja/våga fucka up den genom att banta.

Isabelle:

Vilka böcker, appar och tv-spel gillar Vidar ?

Han läser just nu serien om Percy Jackson (på engelska) Jag har precis läst färdigt Ronja Röverdotter (på svenska) för honom och ska börja med Mästerdetektiven Blomqvist (har bara hittat en del, hoppas att Rabén & Sjögren kommer med dem snart i nyutgåva). Vidar spelar Fortnite och Minecraft.

Vad uppskattar du i Sverige ?

Att så många av mina vänner bor här, allemansrätten, rågbröd, plocka hallon och blåbär, vandra genom Stockholm en sommarnatt, bada/åka båt i Mälaren, stränderna på Österlen, kultur på svenska, kul restauranger, bra bibliotek.

Vad tar ni med er tillbaka till USA i resväskan ?

Rågbröd och svenskt godis (och Fazers choklad i mängder åt min väninna Tamara). Böcker på svenska.

A:

Vilka är ditt livs bästa beslut hittills? 🙂

Att fria till Magnus, flytta till USA, börja rida igen.

En annan A:

Är flygskam och/eller att dra ner på flygande ”en grej” i LA? Om inte, finns det någon annan het potatis vad gäller att dra sitt strå till stacken i klimatfrågan?

(Obs – absolut ingen förklädd pekpinne. Blev nyfiken på hur det ser ut på andra kusten efter att ha pratat med bekanta i NYC, där det inte verkar finnas på agendan.)

Det är svårt att säga eftersom LA är så mycket större och framförallt mer heterogent än Sverige. Det finns liksom ingen samlad åsikt. I LA finns folk som absolut är inne på flygskam, men flygskam känns (obs känns i de kretsar jag rör mig) vanligare i Sverige. Elbilar är mycket vanligare i LA och detsamma gäller riktigt, riktigt bra veganrestauranger och solpaneler. Jag tycker att det både är kul, men också lite jobbigt att jämföra Kalifornien och Sverige eftersom svenskar ofta (INTE ALLA SVENSKAR!) gör det till en tävling i vilket land det är bättre att bo i. Som om det fanns ett enda land som var bäst för alla. Jag är glad för allas skull som vill bo i Sverige och gör det och älskar själv att bo i LA (just nu i alla fall, men får faktiskt ändra sig).

Sara:
Jag undrar vilka länder du bott i förutom USA och Finland samt lite skillnader och likheter mellan att bo i de olika länderna.

När jag var liten bodde mina föräldrar med mig i Tyskland. Sedan pluggade jag i Nederländerna, bodde i Buenos Aires, Argentina som knappt 30-åring där jag jobbade på Finlands ambassad. Sedan har jag tillbringat ett par månader i Rio de Janeiro och en månad här och där i Thailand, men tycker att man ska ha ett jobb eller på annat sätt vara en del av samhället för att det ska räknas som att man bor där. Häng och semester är inte att bo. Just det! Har ju bott i USA sedan 2013. Har däremot aldrig bott i Sverige, men tillbringar två-tre månader varje år i Stockholm,

Den andra A · 2 months ago
Tack för svar på flygfrågan! Håller med om att det inte finns någon riktig vits i att jämföra sig och kan ibland känna att ”upplysta” svenskar (inte alla, förstås) behöver lyfta blicken utanför vår lilla nation, och framför allt inte fokusera så benhårt på en ganska snäv fråga (t.ex. flygskam). Fler veganrestauranger vore en härlig trend att ta efter dock.

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag tror att det kommer! Min spaning inför de närmaste åren är att folk kommer att äta avsevärt mycket mindre kött (och flyga mindre)-

LL · 2 months ago
Hei! Jeg er en ivrig leser fra Norge, som elsker dine funderinger! Jeg er interessert i å høre dine tanker om klasse/klasseforskjeller i ens sosiale omgangskrets. Det er jo lett å se at dere har flere rike venner (både i Sverige og i LA, med tanke på bilder fra eiendommer osv). Er det et tema som kan være ømt for deg? For eksempel, synes jeg personlig det kan være vanskelig å være på bølgelengde med rike mennesker, fordi jeg synes det er vanskelig å akseptere den tydelige kapitalisme-velviljen. Du har snakket noe om deres venner i LA, men jeg tenker mere på dem i Sverige/Finland, som er lettere å relatere seg til (for meg)? Evt følgespørsmål: hvordan legger man sitt anti-kapitalistiske prinsipp bak seg når man omgås med rike mennesker? Nå høres det ekstremt generaliserende ut, men jeg har enda ikke møtt en anti-kapitalistisk rik person.

Amanda · 2 months ago
Så himla bra och insiktsfullt om detta att allt måste vara bäst/bra för alla, tycker att det gäller många saker i Sverige. Är som att det inte räcker att man själv tycker att det är bäst, utan ALLA måste hålla med. Märklig grej!

Peppe Öhman · 2 months ago
Håller med! Som om ens val blir bra först när alla väljer samma.

Annelie · 2 months ago
Det här är kanske lite privat, så du får absolut skippa frågan om du känner att det blir för personligt. Jag undrar hur du tänker kring att bo långt bort från åldrande föräldrar. Jag bor själv utomlands och trivs så bra där jag bor men det grämer mig att jag inte kan vara där för mina föräldrar på samma sätt som mina syskon kan. Men är tacksam för att jag överhuvudtaget har syskon som kan se till att mina föräldrar har det bra.

Peppe Öhman · 2 months ago
Förlåt för så sent var. Det här är något jag tänker på dagligen. Att föräldrarna åldras och är krassliga är jättejobbigt. Det är egentligen den enda orsaken till att flyta till Norden just nu. Det sagt, har samtliga föräldrar sagt att de vill att vi ska leva våra bästa liv och stanna där vi är om det gör oss lyckliga. Lyckligtvis är vi ju nästan tre månader om året i Finland/Sverige och får då tid med släkten.

Maria · 2 months ago
Vad roligt att läsa lite frågor o svar! Vidars läsning vilken kille!!! Bra boksmak! Kolla antikvariat om du hinner efter KalleBlomqvist, brukar finnas. Om du vill kan jag kika på Stadsmissionen värmdö åt dig. (I aug, såg att ni stannar ett tag in i aug). Kom på en fråga, går du i terapi? Du är så jordad och på pricken i det du skriver. Välformulerad och genomtänkt.Det behöver man förstås inte gå i terapi för att vara. Men det var i alla fall en fråga:)

Peppe Öhman · 2 months ago
Tack för bra tips! Ska göra det.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.