Sommarteater och barndom

3 years ago

Sommarteater och barndom

Jag har haft några så fina dagar med fina vänner. Åkt ut till Ingå där några av Magnus bästa vänner samlas varje sommar. Folk har egna sommarstugor och otroligt många barn sprang omkring och lekte på tomten. Det inte så att jag tvivlat på om jag är vuxen eller inte, men i vissa situationer minns jag exakt hur det var att vara barn och hälsa på mina föräldrars vänner med sommarställe i skärgården. Jag försöker att inte bli en mamma som tvingar på mina barn min egen barndom. Inget direkt fel med den, men bara för att jag tyckte att något var härligt som barn betyder inte automatiskt att mina barn har samma smak.

Sommarteater och barndom
Sommarteater och barndom
Sommarteater och barndom

Senare samma dag träffade jag min goda vän Karin och hennes dotter Märtha. Vi gick på Raseborgs sommarteater (även om jag inte vill pracka på min egen barndom på mina barn måste de ändå få lite finländsk kultur). Både Vidar och Majlis älskade pjäsen Peter Pan och barnen på scenen var såklart duktiga. Det som jag hade svårt att ta in var de sunkiga könsrollerna, Peter Pan kom ut 1904 och jag hade hoppats på en lite modernare version med fler kvinnor som faktiskt pratar och inte en tonåring som drömmer om att bli mamma till ett gäng barn bara några år yngre än hon själv. Det enda som hade förnyats verkade vara att byta namn på Wendy och kalla henne Lena.

Men fine, i produktionen brydde man sig kanske inte så mycket om könsroller och Bechdel-testet. Det jag däremot inte kan släppa var att ingen ifrågasatt att ha “indianer” på scenen. Ett gäng som spelade en minimal roll för själva historien och som mest gick omkring och var en stereotyp nidbild av hur den amerikanska ursprungsbefolkningen porträtterades förr i tiden. Jag trodde att Finland år 2021 var lite med progressivt än det här.

Sommarteater och barndom
Sommarteater och barndom

Ann-Sofi Nilsson · 3 years ago
Men herregud. Du kan ju ha dina plattityder ich känslor för allt skit och bröte. Så larvigt. Avföljer direkt. En indian kanske ligger sömnlös nu..morsning!!

ÅlandsPetra · 3 years ago
Hoppas någon i produktionen läser din blogg för det är ju ganska konstigt att man faktiskt inte tänkt längre än så…..

Anna Svensson · 3 years ago
Men då hade de kunnat välja en annan pjäs istället. Peter Pan bygger på motsatser, den ansvarslöse Peter som inte vill växa upp och den ansvarsfulla Wendy, som ska tjäna som förebild. Förlegad och egentligen inget intressant nordiskt kulturarv, däremot i England, där roman/pjäs är en pelare i t ex panto. Och re ”indianer”. Nej, de är utklädda till vad de tror är ”indianer” - föreslår du läser om Man-sekten i SvD idag. Så ingenting att eg bli woke-upprörd över.

Isabelle · 3 years ago
Stort och svårt ämne. Kanske de borde valt att sätta upp en annan pjäs. Jag vet inte om jag tycker att vi ska censurera bort "historisk kultur". Jag tycker ju att man ska bevara (kultur)historia som den är i original, för att kanske kunna lära sig av, de fel vi gjort, hur världen förändrats, förstå hur vi levde, men kanske att man funderar kring hur man "visar upp den", distributionen och kontexten. Typ censurera inte en film, musik, en bok, en opera men kanske lägg till ett förklarande förord. Men det finns ju även gränser för uttrycksfriheten. Frihet att uttrycka sig och lika stora skyldigheter att inte såra andra. Ibland kan ju även ord eller avsändarens mening missuppfattas. En tolkning kan förändras. Ett ord ändrar betydelse. Varför är det okej att kalla poliser grisar, eller att vara dömande och otrevlig när man skriver kommentarer, eller att tala illa om chefer, kändisar, rika, hemlösa, tiggare och politiker? Alla människor ska väl behandlas med respekt till och med kriminella? Men ibland finns ett behov av att tala om en grupp. "Svenskar". Har funderat kring att infodemin är ett problem för samhället idag? Konspirationsteorier gynnar personer som kan tjäna pengar genom typ clickbait eller har en känsla av makt av en following eller säljer en falsk produkt? Att före internet? var dagstidningar och nyhetsprogram mer seriösa och "alla" litade mer till de allmänna nyheterna, som "alla" konsumerade, eftersom det inte fanns lika mycket mediebrus där "vem som helst" kunde skapa ett viralt klipp oavsett fakta och lagar. Idag delas man upp i "betalar för dagstidningar och konsumerar statliga nyhetsprogram" eller lär mig allt på Facebook (jag generaliserar). Till och med extremt välutbildade personer konsumerar nyheter utan att källgranska. Tror du att Peter Pan skulle produceras annorlunda i Kanada eller Australien idag där ursprungsbefolkningsdebatten kanske är mer känslig? Tror du att i Norden en uppsättning av en teater med samisk kultur kanske skulle vara mer tabu? Jag menar indianer kanske inte är lika känsligt i Norden eftersom det inte är en del av nordisk historia eller en aktuell debatt? Men att vi kanske väljer bort Pippi i Söderhavet, Tintin i Kongo eller vad det nu kan vara? Vilket inte betyder att du har fel, de hade kunnat tänka till. Men kanske bara att ämnet inte är jättekänsligt i Norden även om det är det i Nordamerika?

Peppe Öhman · 3 years ago
Viktigt att komma ihåg här är att censur är när en stat/myndighet förbjuder vissa verk, stänger ner media (se till exempel på vad som händer i Hongkong just nu). Detsamma gäller yttrandefrihet, när en stat/myndighet tystar ner enskilda personer är det att förhindra yttrandefriheten. Att kritisera en person, ett verk, en låt, en politiker etc etc är inte censur. Kritik och analys och förnyelse är någonting som sker i en fungerande demokrati. Med tanke på hur ursprungsbefolkningen behandlats i Sverige och Finland tycker jag att vi borde vara extra försiktiga med vilka ord vi slänger omkring oss och hur vi benämner människogrupper som både historiskt och än idag blivit förtryckta.

Isabelle · 3 years ago
Censur var säkert fel ord. Sedan är ju yttrandefriheten begränsad i Sverige. Jag tycker att det är positivt. Jag syftade till de böcker som "reviderats". Nytt omslag, ny titel, delar av texten skrivs om. Jag har alltså inget emot att barnböcker revideras. Men jag vill även att man bevarar originalet. Kanske den reviderade Peter Pan platsar i bokhandeln, i barnteatern och att originalet kan ställas ut på museum?

Peppe Öhman · 3 years ago
Men precis! Det har man gjort med otaliga verk. Att visa dem helt okommenterade i sin gamla form funkar helt enkelt inte.

Isabelle · 3 years ago
Tydligen skyddas ? Peter Pan av copyright. Kan det ha haft med saken att göra ? Vet inte hur fri man är ? Har ingen erfarenhet överhuvudtaget av liknande. https://www.gosh.org/get-involved/schools-giving/peter-pan-schools/

Isabelle · 3 years ago
Nej bara i USA. Fritt i EU. Ingen ursäkt.

Anna Svensson · 3 years ago
Isabelle: bra input,,tycker jag. Det är svåra frågor. Censurerar vi historien är vi dock illa ute, jfr ddr, sovjeunionen m fl. Det vore förödande - men en förklaringslapp i böcker kan funka, tycker jag. Re före internet: nja, åtminstone här i Sverige var dagstidningar , tv etc en kritiklös megafon för rådande åsikt (socialdemokratisk) precis som nu. För litet land för granskande journalistik, bratt och guillou fick fängelse för ibaffären t ex. Problemet är att de flesta litar antingen på svd, dn, svt och sr eller på facebook och virala klipp. Naivt. Alla borde tillämpa källkritik långt mer. (Läras ur i skolorna, inte minst). Och grejen är, som journalister sa förr, kolla aldrig en historia för då spricker den. Verkligheten är långt mer komplicerad än svart och vitt. Gäller både vänster och högerfolk

Mormor · 3 years ago
"Både Vidar och Majlis älskade pjäsen Peter Pan". Var inte det liksom huvudsaken?

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag förstår vad du menar, men jag kritiserar inte pjäsen för att den personligen skadar mitt liv. Däremot gör negativa stereotyper det, speciellt då det handlar om grupper som ursprungsbefolkningen som blivit diskriminerad och direkt trakasserad. Jag tycker att alla som är priviligierade och har en röst måste använda den för att världen ska bli mer jämlik och rättvis (det försöker jag också lära mina barn).

Jagjagjag · 3 years ago
Hej! Jag förstår din reaktion, tycker gott du kunde skriva en kort och vänlig insändare gällande saken! Har ju själv bott i Västnyland efter flera år bla i Stockholm. Ja, man tänker inte till kring könsroller lika mycket som i Stockholm och ja jag tycker att det klart finns utrymme för utveckling! När jag säger något så får jag ofta svaret att jaja i Sverige säger man ju hen också, eller så konstaterar man bara att ju så är det. Men det är så enkelt att börja justera litegrann. Min dotter spelar fotboll och i lokala fotbollsblaskan fanns inget notat alls om tjejernas lag! Helt sanslöst! Jag tänkte skriva om det men hittade ingen mejladress. Tänker att jag borde gjort det, för allt man påpekar kan så ett litet frö. Och gällande indiangrejen samma sak, man kan tänka till, lite, för att tiderna förändras helt enkelt. Förut tyckte man att det var tjafsigt att ändra på benämningarna ”negerboll” (chokladboll) och negerkyssar, men nu tycker jag att det är direkt pinsamt att skriva orden.Det är ju så med mycket. Man leker väl inte indianer och vita längre heller?

Peppe Öhman · 3 years ago
Håller verkligen med, jag överraskas ofta av hur långt Finland på många håll ligger i diskussioner kring jämställdhet, diskriminering, rasism, jämlikhet och alla människors lika värde. Jag tror inte att det är en avsiktligt elak inställning, men helt enkelt handlar om att man inte är van att analysera/ta diskussionen. Folk är så rädda för att förlora sina egna privilegier att de bromsar för dem som verkligen skulle behöva en hjälpande hand.

Ninnie · 3 years ago
På svenska har Wendy alltid hetat Lena, så inget nytt och spännande där!

Peppe Öhman · 3 years ago
Aha! Tack! Jag har tydligen bara konsumerat de engelskspråkiga versionerna.

Anne · 3 years ago
Fy vad tråkigt att de inte kunde vara något annat än ”indianer”. Jag blir förvånad då jag läser kommentarerna till det här inlägget, att folk inte tycker det spelar roll?! Tack för att du uppmärksammar, hoppas verkligen någon i produktionen läser din blogg och gör om och gör rätt nästa år!

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för att du håller med mig om att alla människor, oavsett ursprung, ska respekteras.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.