Fredagslänkar den 9 juli 2021

2 months ago

Fredagslänkar den 9 juli 2021

Den här veckan sitter jag i Skåne och skriver bok (den kommer ut våren 2022 på Norstedts) och träffar så få människor som möjligt. Det är ganska enkelt eftersom jag inte känner någon här. På eftermiddagarna röjer, målar och städar jag husen. Det är mycket välgörande att kombinera skrivandet med det fysiska arbetet. Jag är osminkad och ganska smutsig.

Jag har också tänkt mycket på hur tacksam jag är som har så många vänner som vill ses och hur trött jag var när vi kom ner till Österlen. Det var underbart i både Stockholm och Helsingfors, men alla intrycken gjorde mig helt urlakad. Det är antagligen också något slags postpandemi-chock. Att träffa mycket folk efter att under så länge knappt träffat någon. Att vara ensam är såklart bara härligt om det finns folk som väntar på att få träffa en på den andra sidan. I augusti återvänder jag till det sociala livet i Stockholm. Det kommer att bli underbart.

Tack alla ni som betalar för mitt nyhetsbrev! Det kostar 5 dollar i månaden och gör att jag kan ta mig tid att läsa alla texter och lägga upp dem här.

Men nu över till länkarna.

Har ni någonsin fått matförgiftning från maten i efter eget kylskåp? Det är ovanligt, oftast får man det på restauranger. Här är en text om matsvinn och om hur bäst före-datumen i bästa fall är gissningar. Välvilliga gissningar kanske, men de leder ändå till enorma mängder matsvinn. I USA slänger man bort 40 procent av all mat som produceras.

Här kommer en uppföljare på matsvinn med en lista på några av de mest hållbara råvarorna människan kan äta. (släng inte bort bananskalet, ät det!).

Alla de som dör i covid i USA just nu är ovaccinerade och de är också de ovaccinerade som sprider viruset. I USA är det mellanvästern och främst södern som har kluster av folk som inte vill vaccinera sig och därmed är en fara för sig själva och andra. Samtidigt utvecklar Pfizer en tredje dos vaccin, en booster som ska göra oss ännu mer motståndskraftiga gentemot corona.

I dag när jag var ute och sprang lyssnade jag på NYT-podden Sway med Kara Swisher där hon intervjuar Chelsey Handler. Jag är ingen stor älskare av intervjupoddar eller Handler, men bestämde mig att röra mig utanför mina vanliga cirklar och blev positivt överraskad. Tyckte mycket om snacket om humor, hur komiker ska hantera dumheter de sagt under en annan tid, #metoo, Britney Spears och the end of (white) men.

Det här nyhetsbrevet ligger ju på Substack och eftersom nyhetsbrev är det (ganska) nya stora har Facebook och skapat en plattform (Bulletin) där skribenter kan sprida sina texter. Grejen är den att Facebook har sinnessjukt mycket pengar och för att få över skribenter erbjuder de den här plattformen gratis (Substack tar hela 10 procent av alla prenumerationsinkomster). När en gigant erbjuder en gratistjänst (alltså snor bara alla ens personuppgifter) dödar den konkurrensen. Det är en dålig sak.

Goda nyheter! Du behöver inte gå 10 000 steg om dagen för att må bra. Om du är en sjuttioårig kvinna går det bra med 5000-6000 och vi som är lite yngre kan sikta på ca 8000 steg. Och när vi ändå talar om stegräknare, visst är det lite skrämmande att det finns minirobotar på våra armleder som uppmanar oss att ställa oss upp, ta fler steg, springa fortare osv?

Shrinkflation: när producenterna gör mindre förpackningar för samma eller högre pris.

Den här lilla skeden som ska ta ut öronvax har jag tänkt på i en vecka nu.

Workin Moms är en Netflix-serie som varit varierande rolig. Det jag gillar är att den är kanadensisk och vågar därmed ta ut svängarna lite mer än de ängsliga amerikanska komediserierna.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.