Fredagslänkar den 30 juli 2021

2 years ago

Fredagslänkar den 30 juli 2021

Okej, tekniskt sett är det lördag, men nu blev det så här (för övrigt ett av mina favorituttryck). Igår befann jag mig på resande fot och det är det jag skulle vilja tala om. Hur det jag gillar minst med att resa runt i Norden är när jag landar bland folk jag inte känner jättebra, det kommer fram att jag bo i Kalifornien och det alltid finns minst en person som startar diskussionen om var det är bäst att bo.

De här samtalen följer alltid en likadan regi, personer förklarar varför hen inte vill bo i USA och berättar om en amerikan hen känner som flyttat till Sverige/Finland och tycker att det är världens bästa plats att bo på. Jag blir alltid lite beklämd eftersom jag fört den här diskussionen så många gånger och för att jag ärligt talat tycker att det är lite oartigt att förklara att den man pratar med bor på en dålig plats.

Jag antar att det här inte bara handlar om länder, utan att folk vill bekräfta sina egna val av stad eller till och med stadsdel genom att komma med argument om varför andra valt fel. Men så funkar inte världen, folk har olika behov och preferenser. För att göra det ännu mer komplicerat förändras dessa oftast med tiden. Det ska bli skönt att inte behöva prata om det här på ett år.

Och för övrigt har Sverige och Finland varit bara toppen den här sommaren. Dessutom har vi drygt två veckor kvar och det är inte lite det.

Stort tack alla ni som betalar 5 dollar i månaden för den här listan på länkar. Det betyder mycket för mig. Ni som ännu inte gör det, men tycker att också frilansare ska få betalt kan prenumerera på nyhetsbrevet här.

Men nu över till länkarna:

Är ni, som jag, nyfikna på hur folk som inte vaccinerar sig resonerar? Politico har gjort ett reportage om unga människor som tror att fler dör AV vaccinet än av covid och festar på som om pandemin aldrig ägt rum. Utan munskydd, såklart. (Om du inte känner för att läsa kan jag rekommendera att bara kolla på bilderna).

Det ligger ett nytt avsnitt av Magnus och Peppes podcast ute och väntar på att ni ska lyssna på det. Vi pratar om kinesiska medborgare som lägger sig platt och vägrar jobba (är det kanske bättre för klimatet om vi alla chillade lite med pengarna och konsumtionen), om man kan tvinga folk till att vaccinera sig, om varför amerikanska restauranger har brist på personal och såklart Raseborgs sommarteater.

Jag ställer mig mycket skeptisk till surrgoatmödraskap generellt, det sagt finns det såklart alltid undantag: Den lyckliga surrogatmodern, kan vi kanske kall det. Tycker ändå inte att undantag ska användas som bas för lagstiftning. Hur som helst tyckte jag den här intervjun med en kvinna som har 27 biologiska barn, men inte är mamma till ett enda, var intressant.

När jag pluggade på USC var Daniel Kahnemans “Thinking fast and slow” en del av kurslitteraturen. Jag tyckte om den här intervjun med honom i Svd. Speciellt om att våga ändra sig och att tänka vidare är det som gör oss smarta.

För oss vattenälskare är detta goda nyheter: Simning är bra för hjärnan.

Torr hetta är gör det lättare för människan att överleva, men när säger kroppen upp kontraktet?

Varför är millennials så besatta av hundar (och att adoptera hundar). Är det ett sätt att hitta trygghet och stabilitet i en annars ostadig värld? Ett sätt att ta hand om en levande varelse utan att bli förälder?

De funkar bevisligen för många, men för mig har appar där jag ska lista saker jag gjort eller ska göra, vill göra, drömmer om att göra eller tiden jag gjort av med på en viss uppgift varit lika mycket jobb som själva jobbet. Jag blir bara stressad av att ha ytterligare en sak att kryssa av på min to do-list (som tekniskt sett också är en app). Här är en artikel i Wired som handlar om att de här apparna inte funkar speciellt bra.

Det är väl de äldre generationernas uppgift att kritisera de yngre, men en sak har de i alla fall gjort bra och det är att uppmärksamma psykisk ohälsa. Att Simone Biles väljer sitt eget välmående framom medaljer visar att hon är en stor förebild. Glöm det där med att bita ihop och skuffa sina egna känslor och problem åt sidan, jag tror världen blir en bättre plats när vi tar hand om oss själva (och varandra).

Jag fattar att det är en kulturell grej, men har alltid tyckt att det är lite konstigt att pierca en babys öronsnibbar. OBS! Ni som gör det, jag fördömer er icke! Jag är bara nyfiken på varför.

Hur ska man ens klä sig nuförtiden? Det kan både vara befriande och stressigt när alla gränser för vad som är okej och inte okej i olika situationer. Jag tyckte mycket om den här korta essän.

Snabbmode och billiga kedjor, erkänn att det inte känns helt okej att shoppa billiga kläder? Om ett plagg kostar väldigt lite kan man vara säker på att den som tillverkat plagget inte fått röttvist betalt. Men dyrare kedjor då? Kan man lita på dem? Inte alltid, finmode har också gått ner i pris. Ett sätt är att rösta med plånboken, men det är också viktigt att sätta press på politiker.

Jag kollar på Dave, Borgen och ska börja på den senaste säsongen av The Good fight. Det jag vill tipsa om är ändå Never have I ever, säsong 2. Finns på Netflix och är om möjligt ännu bättre än den första säsongen.

Malin · 2 years ago
Själv bor jag i Malmö. I centrum. Med barn. Så jag känner med dig!!

Peppe Öhman · 2 years ago
aj aj aj, alla vet ju att Malmö är LIVSFARLIGT! Hur kan du? Du borde bo på valfritt annat ställe :)

Lilly · 2 years ago
Jag får ändå alltid upp länkarna lördag morgon så ingen fara för mig. Har samma upplevelse som du när jag flyttade från håla i Skåne till Stockholm. De skyddar sig själva och sina egna val tror jag.

Peppe Öhman · 2 years ago
Skönt att höra :) (och jag älskar Skåne så jag förstår ditt val)

ÅlandsPetra · 2 years ago
Men alltså jösses hur orkar folk hålla på….Själv tycker jag ditt liv verkar super spännande både då du e i Skandinavien och i LA! Å självklart förstår jag att ditt liv också är vardag men det verkar vara rätt enkelt att njuta av livet lite extra i LA! Erkänner att jag är lite avis Å du hade ju en frågelåda på gång så här kommer min: hur tänker du kring källkritik då det gäller poddar…? Nu tänker jag att både du å jag har tillräckligt på fötterna för att inte lyssna på skräp men de som inte har….finns det något filter från tex Spotify eller Acast om innehållet eller kan vem som helst producera å lägga upp…?

Peppe Öhman · 2 years ago
Haha, ja folk håller verkligen på. Jag älskar varje dag i LA, men det som inte syns på sociala medier är ju att det också är jobbigt och utmanande och DYRT, Bra fråga kring poddar! Jag tycker att man som i all nyhetskonsumtion måste vara noga med källan. Skilja på underhållning och information. Precis som man nöjestittar på HBO kan man nöjeslyssna på poddar. OBS att alla inte verkar förstå detta. Jag tror att det skulle bli komplicerat med ett filter, vem skulle faktagranska? Tänker att Acast och Spotify har samma problem med content som t.ex. Facebook. (och samma nytta, de tjänar ju pengar på att folk lyssnar så de vill inte begränsa det)

Mirjam Ekström · 2 years ago
Känner igen det där med diskussion om vilket land man bör bo i. Tröttsamt att behöver försvara sina livsval. Men tänker att det ofta grundar sig i att folk har svårt att se utanför sina egna preferenser plus kanske en rädsla för det som är okänt. Bara hobbypskologiserande förstås, men känns lättare att låta det rinna av sig genom att tänka så

Peppe Öhman · 2 years ago
Ja, men du har helt sätt. Eller så resonerar jag också.

Isabelle · 2 years ago
Tror du att det har med Trump att göra? USA var världens bästa land, men nu efter finanskrisen, och demonstrationer och överkonsumtion, avsaknad av klimatpolitik kanske alla vill diskutera USA. Eller upplevde ni samma innan Trump. Jag tycker som utlandssvensk att efter Tegnells coronastrategi har alla mina samtal i Frankrike hakat upp sig kring Sveriges strategi. Men det blir lite besvärligt för jag vet ju vad jag tycker om Tegnell, men jag vet inte vad personen jag talar med vill höra. Och svenskar tycker synd om oss utlandssvenskar som suttit i karantän och vill höra om hur det var? Jag har bott i fem länder. Jag upplever inte att folk vill prata om vilket land som är bäst. Men fransmän vill inte flytta utomlands! och det kanske är därför. Här handlar det mer om att jag ska skynda mig att bli fransk... Jag försöker undvika "expatsjukan" där man börjar varje mening med: i Paris, i London, i Sverige... Men som utlandssvensk är jag väldigt annorlunda. Har annorlunda värderingar hemma och borta. Ibland tonar jag ner det. Ibland fastnar man i samtal. Ska ni flytta tillbaka? Kanske. Varför inte? Vi har mycket högre inkomst här. Pengar är inte allt. Nej det är sant det är nog inte anledningen. Är inte Sverige bättre. Jo om man har mindre barn. Jaha ni flyttar inte p g a "sekundär"skolan... (Här blir det otrevligt att säga att skolan i Sverige och i Frankrike suger, fast av olika anledningar, men att nej det är nog inte anledningen, det finns nog bättre skolor i Sverige kanske...) Sanningen är att vi kan flytta, eller inte. Vi har inte en plan. Men vi funderar ibland, och kan inte svara att vi älskar Paris. Det gör vi ju inte alls. En annan klassiker som barnfamilj i lägenhet är väl: men vill ni inte bo i hus? är det inte synd om barnen att bo i en stad? Eller eftersom vi hyr. Vill ni inte köpa...

Peppe Öhman · 2 years ago
Vi bodde ju i USA redan under Obamas tid och det var samma sak då (men det sagt så kanske frågorna kring varför vi bor där eskalerade med Trump). Sen tror jag att folk generellt har sämre koll än vad de själva tror på USA. (träffade förresten en bästis i torsdags som är fransyska och bott i Finland, Schweiz, Belgien och nu i Dubai så det finns i alla fall en fransk person som gärna flyttar runt .)

Isabelle · 2 years ago
Nej inte Trump då. Kan det ha att göra med trender, typ förr ville alla flytta till London nu vill folk flytta till Costa Rica eller Australien eller Genève, eller åldern, 30 åringar har fast bostad, fast jobb och barn, eller att ni bor i vad som känns som The hills eller pretty woman så det finns mycket förutfattade meningar, eller att alla drömmer om livet i ett semesterparadis. Notera att din franska kompis flyttade till fransktalande länder. Jag ser det som att fransmän reser i Fransktalande länder för att de är obekväma med engelska, traditionella och att Frankrike har väldigt omväxlande natur. Medelhavet och skidåkning i samma land. De reser även till Italien och Spanien där de kan läsa skyltarna. Men det är klart. Fransmän kanske reser lika mycket som svenskar idag och har kanske blivit mer äventyrliga. Jag tror inte det traditionellt men det finns ju många rika fransmän idag så kanske det har förändrats. Fattar grejen med att fastna i samtal som känns jobbiga.

Peppe Öhman · 2 years ago
Ja absolut! Men Finland och Dubai får ändå räknas som icke-fransktalande :) Men sant att hon är ett undantag. Tror absolut att du har rätt i att fransmän helst flyttar till fransktalande länder. Och håller med om att länder och flytt är väldigt trendkösnligt. Berlin var ju superstort för några år sedan (men inte resten av Tyskland), nu tror jag också på Costa Rica och nåt slags längtan efter ett varmt och mer kravlöst liv.

Isabelle · 2 years ago
Har du upplevt att folk använder dig som levande ordbok? Vad är guineafowl, hur säger man twin bed?

Peppe Öhman · 2 years ago
Nja, ganska sällan faktiskt. Däremot brukar min son korrigera mitt engelska uttal :)

Ess · 2 years ago
Tröttsamt med diskussioner om var det är bäst att bo! En sak jag reagerar på är att flera i min ålder (40+) som flyttat utomlands för 15-20 år sedan fortfarande verkar ha en bild av att vi som bor kvar gör det för att vi ”inte kom loss” då vi var unga, ”har fastnat” eller ”inte vill bo i den riktiga världen”. Vissa förutsätter att jag törstar efter att höra om deras liv i andra länder för att jag innerst inne drömmer om ett liknande liv, är lite avundsjuk eller automatiskt har mycket mindre action i mitt liv då jag inte har flyttat så långt. Det de missar är att jag rent generellt är intresserad av hur folk lever och tänker och gärna lär mig saker om andra länder, utan att vara missnöjd med mina egna val (är egentligen äckligt nöjd med det mesta i mitt liv). Ännu har jag inte kommit på något riktigt smart sätt att bemöta attityden ”Nå äntligen kommer jag som en frisk fläkt och livar upp er här i hemsoporna!”. Hur jag än formulerar mig kan det uppfattas som mindervärdeskomplex eller okunskap.

Peppe Öhman · 2 years ago
Så bra kommentar! Min skräck är att uppfattas som en person som du beskrev. Som går omkring och tror att hens val är de överlägset bästa och inte fattar att folk har olika behov och preferenser.

Jagjagjag · 2 years ago
Hej! En del av tröttsamma diskussioner med halvbekanta är väl att man fört dem så många gånger? Jag minns också när jag reste en del som 30-åring och bodde utomlands, att många skulle säga att man var rastlös och en orolig själ och att det fanns så mycket att upptäcka i Norden i stället. Faktum är att jag älskar internationella sammanhang och får energi av dem (oftast) och såklart att man inte ska idealisera platser eller kulturer men man kan väl få njuta om man är så lagd. Jag tror att det ligger en liten avundsjuka eller osäkerhet bakom när någon argumenterar med dig. Du kanske bara kan vila i det och försöka korta ner diskussionen. Sedan är man nog uppriktigt nyfiken också. Jag har tröttnat på Stockholm och storstäder ( då får jag mesamma höra att s-Holm är en liten stad, jaja) men försöker att inte argumentera mot Stockholm med de som bor där. Det är min upplevelse. Jag tror att alla vi som har barn också vill tänka att vi ger barnen den bästa uppväxten. Det är kanske kärnan i hela osäkerheten.

Peppe Öhman · 2 years ago
Jag tycker att det finns så sjukt mycket mer intressanta saker att diskutera. Men fattar ju att det kanske inte är en vardaglig diskussion för de som inte valt att flytta bort.

s · 2 years ago
Hörde en engelsman säga att han hela tiden får frågor av finländare om varför han bor i Finland, eftersom det ju måste vara så mycket bättre i England :) Kanske har det där lite med trygghetsbehov att göra, många tänker att det som är bekant är tryggt.

Peppe Öhman · 2 years ago
ha, den frågan har mina utländska vänner som bor i Finland också fått en och annan gång. Jag har samma teori som du. (och kanske att man vill att den som flyttat till ens land ska berömma landet och bekräfta att det är världsbra)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.