Fredagslänkar den 3 juli 2021

3 months ago

Fredagslänkar den 3 juli 2021

Glad fredag! Trots att jag snart vistats tre veckor i Norden ser jag fortfarande olikheterna mellan LA och Stockholm/Helsingfors. Förutom att befolkningen definitivt är mer kommunikativa i Kalifornien så klär sig folk definitivt snyggare i Norden och det finns stora interna skillnader mellan Helsingfors och Stockholm. I Helsingfors är det en blandning av allt, goth, Marimekko, fillers och extensions, barn i extremt färgglada kläder och män som spenderar mindre än 50 euro om året på kläder (läste en undersökning för några år sedan att det är vanligt). I Stockholm är alla mer slipade och fixade och medvetna. Stora linneskjortor och/eller kavajer på kvinnorna, chinos och sköna skjortor på männen (de första dagarna kände jag igen alla män i min ålder utan att kunna placera dem, men nu har jag insett att de bara ser lika ut). Och ja, detta är en innerstadsgeneralisering såklart. Men jag tycker fortfarande att stockholmarna ser rikare ut och att helsingforsborna inte lika likriktade.

Tack för att du läser det här nyhetsbrevet och betalar fem dollar i månaden för det! Det tar många timmar att hitta, läsa och sätta ihop länkarna. Jag gör det av intresse och glädje och ännu gladare blir jag av folk som vill lära sig mer om världen och betala för innehåll. Här kan du prenumerera: NYHETSBREVET. Tack <3

Men nu över till länkarna.

I USA finns något som heter Dollar store, affärer där allt kostar en dollar (ungefär). Kedjan av Dollar stores växer snabbt, i takt med att skillnaden mellan rika och fattiga amerikaner blir allt större. Klicka på länken för att se hur butikerna är designade. Dollar store riktar sig till folk som tjänar mindre än 40 000 dollar om året och låter som en ställe att fynda på, tyvärr är det inte så. 

Jag tror att vi i framtiden kommer att se tillbaka på den här tiden som en extremt barbarisk och primitiv sådan. Sättet vi behandlar djur på och framförallt föder upp och slaktar dem är fruktansvärt. Nu kommer någon att ropa: INTE ALLA GÅRDAR, kanske inte men så gott som alla. Det här reportaget kommer från slakteri i Kansas, men kunde vara varifrån som helst.

Företag som viftar med regnbågsflaggan, men i hemlighet donerar pengar åt anti-HBTQI-organisationer. Det är inga fickpengar vi snackar om.

Jag fattar inte folks (läs: förmögna vita mäns) maniska längtar att åka upp i rymden. Men det handlar väl om att vara först och störst. Som det nu ser ut kommer Richard Branson att hinna före Jeff Besos upp bland stjärnorna.

Jag börjar vara ganska trött på att det inte finns en enda del av våra liv som kapitalismen inte tränger in i. Graviditet innebär fler följare och mer pengar (för somliga).

Parasocial vänskap är den ensidiga vänskap vi känner gentemot influencers, poddare och kändisar vars liv vi följer i sociala medier.

Alla vet att om du textar med en Gen Z och får svaret “K” betyder det “fuck you”, men varför är samma generation så rädda för punkter och undviker frågestecken?

Yoga och Qanon = ett problem.

Dudealiscious.

Jag trodde inte att jag skulle älska The Good Wife, men jag gjorde det. Jag älskade också spinn offen The Good Fight som nyss kommit ut med en femte säsong. Grattis alla ni som inte ännu sett de fyra första.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.