Fredagslänkar den 23 juli 2021

2 months ago

Fredagslänkar den 23 juli 2021

Jag skriver som ni vet på en roman som kommer ut på Norstedts våren 2022. Det är såklart väldigt roligt och jag är stolt som bara den, men själva processen att skriva bok är samtidigt lika vidrig varje gång. Skammen och självkritiken. Jag fattar att skammen och tvivlet är en viktig del av processen. För att det ska bli bra måste man gå utanför det som är bekvämt och skriva ut sig på den andra sidan. Är man tvärsäker på att ens text är genial från början fattas antagligen något mänskligt i den. Någonting som berör läsaren. Det sagt betyder inte skam och tvivel att det automatiskt blir fantastiskt. Det är så svårt att skriva en riktigt bra text. Och en roman är så jäkla lång. Alla dessa ord som ska sitta precis rätt i relation till varandra.

Jag försöker tackla skrivångesten genom att skriva en mening åt gången. Fokusera på ett stycke, ett kapitel. Ta små steg och munsbitar och inte tänka så mycket på mängden. Försöka att inte oroa mig hur det ska bli, bara fokusera på dagens orden. Det här innebär såklart inte att jag struntar i helheten. I veckan beslöt jag mig för att ett av de små stegen ska vara att skriva ner alla kapitel med en kort beskrivning vad de handlar om. På så sätt fick jag en överblick av hur historien tar sig, om det finns en dramaturgisk kurva. Det gjorde gott för romanen.

Men jag försöker fortsättningsvis skriva mig igenom skammen.

Ett stort tack till er som prenumererar på nyhetsbrevet och betalar 5 dollar i månaden för det. Det tar ganska många timmar att läsa och kurera ihop en bra lista och tack vare era bidrag kan jag ta mig den tiden. Ni är fina människor. Tipsa gärna en vän som gillar bra texter, men inte alltid har tid att leta upp allt själv.

Men nu över till länkarna.

Medan millennials är glamourösa och statiska på instagram, har mittbena, använder gråtskrattemojin och stuprörsjeans (URSÄKTA GENERALISERINGEN) är generation Z Tiktok, filterlösa bilder, rörligt och otroliga mängder av konsumtionsval som ska definiera dem som individer. Alla dessa subkulturer och val har lett till att ingenting är coolt längre (i synnerhet inte att använda ordet cool).

Influencers är många saker, den gemensamma nämnaren är att de påverkar folk. Vissa att leva klimatsmart, andra politiskt, men de allra flesta jobbar med att få sina följare att köpa saker. Jag tycker att Sara Cavallins kritik av Svd:s tandlösa recension av influencers är kul och bra.

För tio år sedan firade vi bröllopsdag på samma sommarställe vi befinner oss på nu. Magnus kom in på gården med en vit häst, jag tweetade om det och på grund av dålig internetuppkoppling kollade jag först senare samma dag vad folk talade om. Det visade sig vara Utøja. Om ni inte redan läst Åsne Seierstad bok En av oss ska ni göra det, men börja med den här texten.

En man som inte bara lever helt utan pengar, han vill också förstöra alla pengar.

Folk som bor i rikare länder är generellt lyckligare än folk i fattiga, men det finns ett tak för hur mycket lycka pengar kan köpa och när man har för mycket pengar blir man olycklig igen.

Här kommer en fortsättning på det jag skrev om förra fredagen. Hur Facebooks algoritmer prioriterar länkar/innehåll som lutar mot höger. Det här Twitter-kontot publicerar dagens mest populära länkar på Facebook. Ni vet vad jag tycker om Facebook.

Pandemin gjorde att gästarbetande kvinnor inte kunde skicka hem pengar.

När klimatkrisen gör världen varmare och covid tvingar oss stanna hemma blir vi allt naknare på gatorna. New York Times skriver om hur folk gatorna på Manhattan har allt mindre kläder på sig. Alla i det här reportaget är visserligen unga, snygga och smala så jag antar att nakenmodet bara gäller just den kategorin människor.

Clubhouse har öppnat upp för alla som vill vara med (förr i tiden kom man bara in med inbjudan), problemet är bara att ingen längre hänger där. Audio är svårt (ni vet hur man genast stänger av en podd där ljudet är dåligt eller poddsnackarna tråkiga). Det gynnade inte precis CL att Twitter lanserade sin egen version Spaces. Skillnaden är att på Twitter har folk redan sina nätverk och får lite bakgrund till vem det är som snackar.

Här kommer ett tips på ett annat bra nyhetsbrev, min journalistkollega Laura Klingberg samlar också hon ihop ett gäng bra länkar varje vecka.

Som jag skrev förra veckan har jag bingeat Borgen. Den har tio år på nacken, men håller ändå. Kasper Juul, säger bara det. Kasper Juul. I vår kommer äntligen den fjärde säsongen. Grattis alla ni som ännu inte sett de tre första, för oss som är gamla fans kan jag bedyra att den är värd en ny runda.

Malin Klingenberg · 2 months ago
Jag håller inte helt med om att man måste känna skam och självkritik, eller gå utanför sin bekvämlighetszon för att lyckas med en bok, jag tror det är en myt, ibland KAN det faktiskt bara vara kul och lätt och ändå bli bra! Några av mina bästa böcker har gått som en dans att skriva. Vilket gör det ännu mer frustrerande när andra böcker trilskas, jag har en riktigt hemsk och jobbig bok bakom mig just nu, jag har stångats med den i fem år, och den är jättesvår att få kläm på. Varför kan inte den vara lika lätt och rolig som en del andra? Tja, vem vet. Det jag vill ha sagt är väl kanske att varje bok är unik, och att du kanske också mitt i allt befinner dig i en process där allt bara rinner ur dig! Det måste inte vara en kamp varje gång. Jag önskar dig härmed en sån process då du skriver nästa bok! Heja dig som kämpar vidare trots motståndet med just den här boken, du är en hjälte!

Peppe Öhman · 2 months ago
Tusen tack! Behövde höra detta. Det kan bara vara en slump, men alla böcker jag skrivit som riktat sig till barn/ungdomar har faktiskt flowat ur mig, det är vuxenromanerna som får mig att svettas och tvivla. OBS menar inte att det generellt skulle vara lättare att skriva för barn, men för mig är det.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.