Fredagslänkar den 16 juli 2021

2 months ago

Fredagslänkar den 16 juli 2021

En gång när jag var drygt tjugo bråkade jag med en pojkvän och han sa i vredesmod att jag skulle vara tacksam för att han älskade mig eftersom ingen annan man på jorden skulle kunna älska en kvinna med så fula fötter som jag har. Så här i efterhand är det ju enbart komiskt, men på den tiden övervägde jag faktiskt det killen sa. Jag tyckte att mina fötter var knotiga, beniga och framförallt alldeles för långa. Skammen att ha storlek 40 och ibland till och med 41. Jag tryckte såklart in mina stackars fötter i för små skor som en lightversion av Kina på 1000-talet.

På så vis är det skönt att bli äldre. Nuförtiden kan jag inte påstå att jag drabbas av mina fossingars skönhet, men jag har noll problem med att de är stora. Det är ju snyggt med långa fötter! Och ni känner säkert till det gamla ordspråket: “Stora ståtliga fötter, stor ståtlig vagina“.

Sensmoralen här är väl att det mesta gällande mitt utseende som jag tyckt var mindre snyggt är jag mer än okej med idag. Dessutom fanns det tydligen en annan man än min före detta pojkvän som kunde älska mig trots anskrämliga fötter.

Tusen tack alla ni som prenumererar på mitt nyhetsbrev på Substack. Det kostar 5 dollar i månaden och förutom bloggen får ni en lista på bra läsning varje fredag. För er som inte ännu prenumererar, gör det! Låt mig göra jobbet att rota fram internets mest intressanta och roliga artiklar.

Men nu över till länkarna.

För några år sedan fick jag åka till Etiopien med Läkarmissionen. Det var ett otroligt uppdrag som jag kommer att bära med mig resten av livet. Sedan dess följer jag extra noga med nyheter från regionen och berördes mycket av AP:s bildreportage från Tigrey.

Kommer generation Z att för evigt befria oss från e-posten? Kanske, kanske inte. Men sättet du väljer att kommunicera med dina vänner, kolleger och samarbetspartners säger mycket om vilken generation du är.

I Tyskland äter man allt mindre kött och allt mer veganmat. Köttonsumtionen ligger på samma nivå som 1989. Tänk om kossorna fick leva utan att vara ständiga mjölkkonsumenter och framtida biffar? På den här tyska gården får de det.

Det är superpraktiskt att låsa upp telefonen med sitt ansikte. Men facial recognition finns på många fler platser än skärmen, utan att vi kanske är medvetna om det. I USA använder de största affärskedjorna redan ansiktsigenkänning på sina kunder.

Allt går att kapitaliseras. Jag läste en krönika om hur en modellagentur rekommenderar äldre modeller (alltså knappt 30) att bli gravida eftersom det går att tjäna mer pengar på att visa upp sig gravid än att gå på runwayen.

Jag hittar sällan något att kolla på på Netflix (ser just nu om Borgen, som fortfarande är otroligt bra och har en ny säsong på g våren 2022 ), men kul att det går bra för dem och att de lägger in tv-spel i appen.

Glass med smak av macaroni and cheese lär vara jättegod.

Min avsky inför Facebook når nya höjder varje vecka. En orsak att hata FB är dess algoritmer lyfter upp inlägg med högerextremt innehåll.

Och så finns det ett nytt avsnitt av Magnus och Peppes podcast där jag kallar Magnus idiot.

Grattis alla ni som ännu inte sett den första säsongen av Ted Lasso. Grattis till oss andra som bara har några dagar kvar till säsong 2.

Helena · 2 months ago
Läste artikeln om FB och CrowdTangle. Intressant och bekymmersamt. Tycker dock inte att din pitch motsvarar innehållet riktigt. Och right-wing betyder väl inte högerextrem?

Peppe Öhman · 2 months ago
Ja, kanske bara höger är mer korrekt. Mina tankar gick till de högerextrema krafter som fick folk att storma kongressen den 6 januri.

Anna · 2 months ago
Va!! Ny säsong av Borgen på g!? Goda nyheter! Var sen på bollen, men vilken pärla☺️

Peppe Öhman · 2 months ago
Håller med! Den är så bra. Kör ett avsnitt innan jag somnar varje kväll.

Louise hejhej · 2 months ago
Hahaha stora fötter, stor ståtlig vagina, bäst!! Och måste läsa allt detta juu, men får inte nu pga klockan är över 01 och jag ska väl upp i svinottan med 200 barn så att eeeeeh…

Peppe Öhman · 2 months ago
Usch vad bekant scenario (och då har jag bara 159 barn att ta hand om). Men fint att du är här!

Mormor · 2 months ago
Tack för länkarna, speciellt den om Tigray. En fråga: Du skrev antagligen någonting om din Etiopienresa. Finns det någon artikel eller dylikt kvar på webben? Jag skulle vara mycket intresserad. Sköt om dig ! Och familjen också.

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag blir så glad över att du uppskattar länkarna! Jag skrev en del om Etiopien efter resan, men tror inte något ligger online. Ska dubbelkolla om Läkarmissionen har nåt. kram

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.