Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Boktips sommaren 2021 | July 19, 2021 | The Way We Play

Boktips sommaren 2021

1 year ago

Boktips sommaren 2021

Jag har noll problem att läsa andras böcker medan jag skriver på eget. Jag får snarare inspiration och skrivlust av att läsa. Somliga författare säger att de inte vill läsa andra texter medan de själva skriver av rädsla för att bli för påverkade och jag respekterar det full ut. I podden Peppe möter brukar jag fråga författare hur de jobbar och det gjorde mig på enormt gott humör när Philip Teir sa att han, när han inte kommer vidare i sin text, brukar gå fram till bokhyllan och bläddra i en bok. Peter Sandström sa att han stjäl från andra författare.

Men det var inte alls det som mitt inlägg skulle handla om. Jag vill tipsa om böckerna jag läst/ska läsa. Just nu håller jag på med “Vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbetet” av Heidi Linde. Den handlar om Vigdis, som är barnmorska, har tre barn och en man som inte hjälper till i hemmet trots att han själv tror att de är perfekt jämställda. Mycket bra!

Jag har också läst och kan rekommendera Mia Kankimäkis “Kvinnor jag tänker på om natten” otrolig titel och en så upplyftande bok om kvinnor som rest ensamma, upptäckt världen och gått emot alla normer och uppfattningar om hur en kvinna ska vara. Jag lyssnar på Esther Perrels “The state of affairs” som handlar om otrohet (research för min roman och superbra och intressant), har kvällslyssnat på Marit Danielssons “När underbart inte är nog”, perfekt ofarlig, men välskriven lyssning. Har börjar på Knausgprds “Morgonstjärna” (bra!) och nästa vecka ska jag sluta “Tills alla dör” av Diamant Salihu. Känns som allmänbildning och har fått starka rekommendationer på den. Har också beställt Att älska av Lone  Frank, Facebook – den nakna sanningen av Sheera Frenkel, Cecilia Kang, Pastoralia och andra noveller av George Saunders, Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor och Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam, som jag övertalade Magnus att börja lyssna på och som han verkar gilla.

Men ni då? Vad läser ni i sommar?

Anna · 1 year ago
Tack för boktips Jag är igång med ’Ett litet liv’ av Hanya Yanagihara, tycker mycket om den!

Peppe Öhman · 1 year ago
Hu! Den är hemsk och hemskt bra.

Steph · 1 year ago
Just nu Jan Guillous romaner om 1900-talet. Trots min tveksamma (kanske fördomsfulla) uppfattning om författaren är böckerna bra. Före det läste jag Masha Gessens bok om Putin - rekommenderar starkt!

Peppe Öhman · 1 year ago
Det var en annan smart kompis som sa samma sak, att hon var skeptisk när hon började med serien, men tycker den är jättebra (förutom tydligen den om 50-talet)

Anna · 1 year ago
Pre-cis vad jag behövde, stort tack för tips! Läser sista delen om JanaKippo av Karin Smirnoff, långsamt långsamt då jag inte vill att den ska ta slut, och lyssnar Diamants bok. En reflektion ang att "hjälpa till" hemma. Så sa jag också tidigare, men det handlar om att ta sitt ansvar. Om lika värde. En farmor, moster mm hjälper till, par tar likvärdigt ansvar. Hoppas du förstår mig rätt ☺️ inte meningen att märka ord.

Peppe Öhman · 1 year ago
haha, jag fattar vad du menar med "hjälpa till hemma" (har ju själv skrivit två böcker på det temat), men om du läser boken förstår du varför jag skrev så :)

Anna · 1 year ago
Ah, spännande! Tack

Sofia · 1 year ago
Kämpar på med Idioten av Dostojevskij. Andra sommaren nu men så pass bra att jag ändå vill läsa klart.

Lina · 1 year ago
Jag gillar verkligen dina boktips, tack! Själv slukade jag Strange weather in Tokyo av Hiromi Kawakami på en dag. Den var underbar! En kvinna som träffar sin lärare sen 20 år tillbaka när hon sitter ensam på en bar och dom inleder en relation. Så otroligt fint skriven. Svår att beskriva men dialogen var väldigt annorlunda från böcker jag vanligtvis läser. Nu läser jag Ghana must go av Taiye Selasi. Gillar den också väldigt väldigt mycket. Handlar om en familj i USA med rötter i Nigeria och Ghana och hur man genom en hemsk händelse får följa deras starka band till varandra. Parallellt läser jag Threshold: emergency responders on the US-Mexico border av Ieva Jusionyte som ingår i höstens kurslitteratur. Författaren följer några sjukvårdare och brandmän som jobbar i samhällen som ligger precis på gränsen mellan Mexico och USA och man får se hur stängsel och murar och allt de står för påverkar livet för människor. Jätteintressant!

Peppe Öhman · 1 year ago
Tack för att du säger så! Och tack själv för många bra boktips!

Linda · 1 year ago
Tack för boktipsen, tar dem på stort allvar för det du tipsar om brukar vara bra! Roligt också med fler tips i kommentarerna, ska genast kolla upp Strange weather. Jag har precis börjat läsa Shuggie Bain och tycker den är så varmhjärtat skriven från första sidorna. Före den läste jag äntligen Där kräftorna sjunger (tyckte bra om den men förstår också den blandade kritiken), och Girl, Woman, Other som var bland det bästa jag läst.

Lina · 1 year ago
Så kul! Shuggie Bain la jag till i min lista på kommande böcker bara här om dagen och jag håller med och Girl, woman, other -den kvalar in bland mina toppar det här året.

Peppe Öhman · 1 year ago
Shuggie bain var jättebra! Och det är fler so tipsat om Girl, woman, other, den ska jag läsa. Tack!

Peppe Öhman · 1 year ago
Vad roligt att du också läst och gillat Girl, Woman, Other, den ska jag ta mig an nu.

Hanna · 1 year ago
Läser Tritonus av Kjell Westö. Har älskat Westös tidigare böcker men den här är jag inte lika såld på. Kanske den är för gubbig eller så är Westö bättre på att skriva historiska romaner.

Peppe Öhman · 1 year ago
Håller med till tusen! Tyckte att Den svavelgrå himlen (som kom bara nåt år innan) var bättre.

Idalina · 1 year ago
Lånade en hög med pocketar av min svägerska och nu håller jag på med En sommar i Brighton av Lucy Diamond. Har bara hunnit ett par sidor in, men den verkar riktigt trevlig. Sådär whitty, smårolig.

Peppe Öhman · 1 year ago
Älskar uttrycket whitty, har inte kommit på en bra motsvarighet på svenska.

Jagjagjag · 1 year ago
Jag läser böcker som jag egentligen inte njuter av stilistiskt men ändå vill ta fram: Emma Hambergs böcker om rosengädda! Inte de mest välskrivna eller stilistiska men behövde verkligen feelgood men fastnar ofta inte för såna böcker ändå, de är så lika. Men dessa böcker är lite finurliga och vardagliga och varma. Jag vill inte läsa om misshandel och död och obehag, inte nu. Jag ska säga att jag är imponerad av er som läser många böcker. Det är få jag fastnar för. Före dessa läste jag ”ett jävla solsken” , rekommenderar, om Ester Blenda Nordströms liv. Och före det Anna Karenina en riktigt gammal version, gillade! Har nu tänkt läsa krig och fred. Både Tolstoy och Hamberg kan porträttera personligheter.

Peppe Öhman · 1 year ago
Tycker att man behöver olika sorters böcker i olika sorters sinnestillfällen.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.