Att umgås med rika människor

3 years ago

Att umgås med rika människor

Hei! Jeg er en ivrig leser fra Norge, som elsker dine funderinger! Jeg er interessert i å høre dine tanker om klasse/klasseforskjeller i ens sosiale omgangskrets. Det er jo lett å se at dere har flere rike venner (både i Sverige og i LA, med tanke på bilder fra eiendommer osv). Er det et tema som kan være ømt for deg? For eksempel, synes jeg personlig det kan være vanskelig å være på bølgelengde med rike mennesker, fordi jeg synes det er vanskelig å akseptere den tydelige kapitalisme-velviljen. Du har snakket noe om deres venner i LA, men jeg tenker mere på dem i Sverige/Finland, som er lettere å relatere seg til (for meg)? Evt følgespørsmål: hvordan legger man sitt anti-kapitalistiske prinsipp bak seg når man omgås med rike mennesker? Nå høres det ekstremt generaliserende ut, men jeg har enda ikke møtt en anti-kapitalistisk rik person.

Fasiken vad glad jag blir att någon från Norge orkar läsa bloggen! Och bra fråga! Svår fråga.

Jag har aldrig tänkt så mycket på pengar och inkomstklyftor som efter att vi flyttade till LA. Inte bara de första åren då vi verkligen hade det svårt att få ihop till vår lilla hyra (drömde om dagen jag skulle kunna köpa färska bär), medan kompisar bodde i Justin Biebers gamla hus, åkte privatjet och gjorde vad de ville (OBS, absolut inte synd om oss. Att bo i LA var ett val). Men skillnaderna bara mellan oss och våra kompisar var stora. Jag tänkte jättemycket på det då, mycket mindre nu när jag kommit människorna nära och inte längre betraktar dem från ett perspektiv. När man är tillräckligt nära någon är hen bara en vän, inte en rik person.

Men det var inte bara privat, USA är verkligen kontrasternas land. Inkomstklyftornas land. Klasskillnaderna är enorma och hela ditt liv påverkas av var du föds, med hur förmögna föräldrar och såklart med vilken hud färg. Det är alltid mer dödligt att vara låginkomsttagare, men i USA är det mer extrema skillnader än i t.ex. Norden. Äsch, allt det där vet ni.

Hur ska man då umgås med folk som verkligen gynnas av kapitalismen? Eller ens kompisar. I ärlighetens namn gynnas jag ju själv också av kapitalismen. Jämfört med hur det var när vi flyttade till LA har vi jättemycket mer pengar nu. Jag är dessutom högutbildad, vit, heterosexuell och har ett bra nätverk. Det skulle vara att hymla att säga att jag står utanför det kapitalistiska systemen.

Samtidigt tycker jag att inkomstklyftorna och klasskillnaderna är vidriga och gör samhället sämre för alla. Att vissa har mycket mer än andra skapar våld och grupperingar. Det splittrar samhällen och människor. För att inte tala om orättvisa i att de som har råd att konsumera mycket konsumerar jättemycket och är därmed en belastning på klimat och miljö.

Det finns någon slags motsvarighet i hur vi som är vita får fördelar av att vi lever i ett strukturellt rasistiskt samhälle eller att snubbar gynnas av att män värderas högre än kvinnor i vårt kultur kan de som har mycket pengar officiellt vara antikapitaliser, men det är lite för soft att ha pengar för att man på allvar ska ta itu med problemet med klasskillnader. Nu när det går ganska bra för mina företag vill jag gärna tro att det beror på att jag är så jävla bra och smart, men det handlar såklart delvis om att jag är vit och uppvuxen i ett land där utbildningen är bra och skattefinansierad. Även om mina föräldrar inte hade pengar eller var högutbildade hade jag möjligheten att bli det.

Jag vet inte vad alternativet är. Är socialdemokrati motsatsen till kapitalism? Är kapitalism politik eller ekonomi? De bästa politiska systemen är de med låg korruption och höga skatter. Jag tror att grunden till allt är bra skolor. Att ge folk möjligheten att utbilda sig och förstå hur samhället fungerar, rösta aktivt, engagera sig och känna medkänsla. Jag upplever att vi lever i en extrem senkapitalistisk era där girighet hyllas och förväxlas med att vara en framgångsrik och lyckad människa.

Lyssnade tidigare i somrasNPR:s serie om kapitalism och olika definitioner/analyser på vad det egentligen innebär.

Inser nu att jag kanske inte alls svarade på din fråga, men en början är kanske precis det du gjorde: tala högt om pengar och klasskillnader.

Ulrika · 3 years ago
Jag gillar att det inte fanns ett färdigt svar från dig på frågan, liksom "nu har jag löst hela den här problematiken i mitt huvud och tänkt klart". Det hade varit ganska skrämmande. Ofta är ju dina blogginlägg just såhär, som intelligenta konversationsstartare på intressanta ämnen snarare än ett färdigt koncept. det här är så spännande. hur står man ut med att klara sig bra i ett system man inte kan stå för? det funderar jag ofta på, svaret varierar vilken lins man tittar igenom liksom.

s · 3 years ago
Högskoleutbildning är bra, men det som är bra med Norden är att det går att jobba i närköpet, som frissa, vårdare, busschaufför och ha ett bra liv. Hela samhället fungerar bättre då.

hanna · 3 years ago
Skulle vilja skriva något smart men har precis gått på semester och hjärnan är helt sirap. Men: Intressant ämne. Och viktigt. Pengar och klassperspektiv är sånt som jag upplever förvånansvärt ofta ignoreras i de medelklassiga kretsar jag numera oftast rör mig i och jag blir emellanåt lite förfärad över bristen på analys. Nej, alla har inte samma förutsättningar att lyckas. Ens i Sverige. Nej, att komma från ett akademikerhem med hyfsat högt kulturellt kapital är inte samma sak som att vara uppväxt men en mamma som jobbade i kassan på Domus och en pappa som jobbade på fabrik, även om inkomsterna kanske låg på samma nivå. Nej, alla kan inte spara ihop en buffert. Osv. Med det sagt är Sverige och Norden otroligt mycket mer jämlikt på det planet än många andra länder, förstås.

Johanna · 3 years ago
Tycker också detta är ett viktigt ämne, och ett som inte sällan distanserar människor från varandra. Jag håller med om att det är bra att prata om pengar och klasskillnader, men två saker har jag tänkt på. Det första att jag upplever det som lättare eller mindre känsligt att prata om ämnet med människor på samma inkomstnivå som en själv. Det andra är att jag ofta blir så förvånad över hur lite folk verkar tycka det är viktigt att leva efter sina egna värderingar. T.ex. jag har så många vänner med uttalade vänstervärderingar som uttrycker fel i olika samhällsstrukturer, men inte tycker de själva är en del av sådana strukturer och anser att de därmed inte kan göra något åt sådana fel. De lever också högst borgerliga liv och skulle t.ex. nog inte flytta till mer segregerade bostadsområde. Förstår inte riktigt mig på när människor talar om "systemet" eller "strukturen" som att det vore något distanserat som driver sig självt. Det synsättet ignorerar en hel del sociologisk forskning som pekar på den självklara kopplingen mellan individ och struktur. Men, detta är såklart bara mina egna tankar och det är ju såklart okej att inte hålla med.

Isabelle · 3 years ago
Jag känner personer med gissningsvis 50 000 kr i lön efter skatt som röstar vänsterpartiet. Och känner även personer med liknande lön som röstar socialdemokraterna. Kanske inte en majoritet att ha hög inkomst och rösta mer till vänster. Men det existerar i alla fall. Man behöver ju definiera vad det är att vara "rik". Och bor man i ett land med gratis utbildning, statlig pension, sjukförsäkring o s v kan man ju inte jämföra inkomst rakt av. Jag personligen tycker ju att det är bra med att betala hög skatt och ha omfördelning och att ha ett socialt skyddsnät som skapar ett mer jämlikt samhälle och har röstat alla möjliga färger, rött, gult, grönt, blått. Är en otrogen röstare. Det kan variera vilken fråga som jag tycker är viktigast. Jag tycker själv att pengar är bra men inte det viktigaste. Värderar hälsa och sjukvård mycket högt. Att visa hänsyn mot andra och ha respekt för samhället.

Isabelle · 3 years ago
Haha. Inte gult! Mörkgrönt tydligen.

Sara · 3 years ago
Jag har en amerikansk kollega som planerar att stanna i Sverige trots att han hatar vintern och snön. Jag tror inte han hade det så dåligt i USA men som han konstaterade själv, i Sverige kan hans barn välja om de vill plugga vidare trots att han och hans fru inte sparat massa pengar till detta eller jobba på en fabrik och ändå ha helt okej liv. Pga den knäppa bostadsmarknaden i Sthlm tycker jag att det känns bra att jag och min man tjänar tillräckligt bra för att ha råd att bo i ett trevligt område vi själva valt men annars tror jag inte att mer pengar skulle göra mig lyckligare. Det finns andra faktorer i mitt liv som begränsar det men mer pengar skulle inte lösa det problemet. Pengar är sällan lösningen på allt.

LL · 3 years ago
Så utrolig gøy at mitt spørsmål fikk sitt eget blogginnlegg! Jeg er helt enig med at temaet er viktig, og blir ikke snakket nok om (som feminisme eller rasisme for 10-15 år siden?). Jeg har i øvrig selv middels-høy inntekt, men ville aldri stemt mindre venstre enn partiet tilsvarende Vänster. Veldig viktig med høy (høyere) skatter især på formue, for å kunne ha et best mulig sikkerhetsnett i form av velferd. Det er nok her jeg splittes fra mine rike venner, de vil jo gjerne forbli rike (det blir de jo også med høyere skatt..). Det er litt vanskelig å navigere i, men gode og kloke funderinger fra Peppe og kommentarfeltet som vanlig. Takk for input :D

Peppe Öhman · 3 years ago
tack för bra fråga och för att du orkar läsa svenska på bloggen! :)

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.