Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Två poddar, ingen länk | June 15, 2021 | The Way We Play

Två poddar, ingen länk

2 years ago

Två poddar, ingen länk

Förresten, det ligger ett nytt avsnitt av Mellan raderna-podden (perfekt att lyssna på om du är ute efter lästips) och Skåpet (där vi bland annat talar om män som dejtar tonåringar och om bästa bryta isen-fraserna). Jag antar att ni vet var poddar finns så jag behöver inte länka (eller ni kanske uppskattar länkningen? Säg så jag kan anpassa mig efter det).

Idag eller imorgon ska vi också spela in veckans avsnitt av Magnus och Peppes podcast. Tänk att vi har gjort den sedan 2013 (och faktiskt ännu tidigare, men den var så dålig på den tiden att vi inte behöver tala om det). Jag tänkte kolla med er om ni har ämnen ni vill att vi ska ta upp. Gärna på temat politik, samhälle och feminsim.

Ess · 2 years ago
Ett ämne som jag gärna skulle vilja höra mer om eftersom jag själv funderat mycket på det är klubbar, forum etc. som är enbart för kvinnor eller enbart för män. Jag var själv med i en Fb-grupp ett tag som bara var för folk som var födda med typiskt kvinnliga könsorgan och definierade sig själva som kvinnor, plus att medlemmarna skulle ha ett visst, gemensamt intresse. Transpersoner var inte välkomna. Varje gång dessa regler ifrågasattes hänvisade grundaren till att det är hennes privata Fb-grupp och att det står andra fritt att grunda andra grupper med andra regler. Hennes motivering var dels att hon har haft så mycket problem med män i sitt liv att hon vill ha ett ”safe space” utan män, dels att transpersoner som vuxit upp som pojkar och gjort könsbekräftande förändringar som vuxna inte vet tillräckligt mycket om att växa upp som flicka och därför inte har samma utgångsläge. Vidare menade hon att män kan låtsas vara trans för att komma nära kvinnor. Det här var alltså en grupp med flera tusen medlemmar från hela världen, så att vi alla skulle ha haft en gemensam bakgrund bara för att vi fostrats som flickor höll jag inte med om. Inte heller har jag upplevt män som fejkar trans för att komma nära kvinnor, men det hade hon. För mitt specialintresse var gruppen fantastisk och det här med kön var inte alls i fokus, men regeln och motiveringen gjorde mig så pass illa till mods att jag till slut gick ur gruppen. Än i dag vet jag inte om jag gjorde rätt… Blunda med ett öga och fortsätta för att det gynnade mitt intresse? Gå ur för att inte bidra till förtryck?

Peppe Öhman · 2 years ago
Vilken otroligt bra fråga! Jag får hålla mig för att inte svara här också, eller gör det ändå kort: Min egen upplevelse av kvinnoseparatistiska grupper på internet är att de är tryggare och friare än blandade. MEN jag tycker GIVETVIS att transpersoner ska får vara med. Jag skulle ha gjort som du och gått ur en grupp som diskriminerar transkvinnor. Det är ju förtryck.

Helena · 2 years ago
Ess, en gemensam erfarenhet i att ha vuxit upp och bemötts som flickor av omgivningen med allt vad det kan innebära för självuppfattning, könsrollsanammande, i förlängningen till exempel studie- och yrkesval osv har ni ju i och för sig. Även den reproduktiva sidan är för de allra flesta, om än på olika sätt, en transformerande erfarenhet genom pubertet, sexualitet och kanske moderskap. Nu propagerar jag inte för att utesluta transkvinnor, men man får ju värdera även de bästa argumenten som eventuella meningsmotståndare kan tänkas ha.

Ess · 2 years ago
Helena, jo, jag förstår att det var bakgrunden till hennes argument. Men i gruppen talades ditt och datt och många gånger fick jag insikt i hur enormt olika kvinnor i olika länder och olika samhällsklasser växer upp. Där kom t.ex. frågor om var andra förvarar sina laddade vapen så att de dels är snabbt inom räckhåll nattetid och dels är utom räckhåll för barnen. Gott om tips från andra som också bodde i osäkra områden utan möjlighet att flytta. Mitt finländska huvud exploderade nästan då jag insåg hur lite jag vet om världen och hur naivt allt jag säger kommer att låta. Andra gånger var det en (vuxen) kvinna från Japan som undrade hur mycket psykisk misshandel vi andra skulle tåla från våra föräldrar, visst är det t.ex. ok att ens mor fångar allas uppmärksamhet på en fest och pekar ut alla ens fel och brister inklusive akne och tunt hår? Det är väl bara att tåla, undrade frågeställaren. Så ja, något gemensamt hade vi säkert, men troligen delar jag fler erfarenheter och värderingar med en man från Norden än med många kvinnor i forumet. (Men detta fick jag aldrig chans att förklara i forumet, för grundaren tolererade inte diskussioner som ifrågasatte reglerna. Säkert därför jag skriver så långt här, för att ändå få det ur mig. )

Helena · 2 years ago
Ess, och var passar transmän med intressanta erfarenheter av att bemötas som flickor och kvinnor och kanske föda barn - för att sedan stiga över i det manligt kodade uttrycket? De borde väl också få plats i en grupp där man delar kvinnliga erfarenheter, om nu det är syftet. Jag talar helt hypotetiskt här eftersom jag inte alls känner till det specifika sammanhanget.

Anna · 2 years ago
Jag brukar roa mig med att fundera på vilket område som jämställdheten är som sämst mellan kvinnor och män. Exempel föräldraledighet (i Sverige 480 dsgar/barn) är ju en kvinnofälla, ca 70% tar kvinnorna. Svenskar tycker att ju fler föräldradagar desto bättre, men tänker inte på vad det innebär i förlorad lön, pension mm. Men, det största jag kan komma på är nog...bilkörning! Det går ju per automatik att mannen kör. Barn växer upp än idag med det. Bara att kolla in i bilar man möter också vid längre bilturer. Inget område är mer cementerat. Eller, kommer ni på nåt..? ☺️

Ess · 2 years ago
Intressant! Jag tänker också på det här och undrar om folk tror att min man är full eller har mist körkortet då jag ofta kör. Om nån halvbekant ser oss anlända nånstans är kommentaren till min man ofta ”Oj, du har chaufför, riktigt!”. Ingen säger så till mig om min man kör. Och så ”Åhå, har du bytt bil? Nu har du en bil som lär gå långt innan du behöver ta den på service!” till min man. Spelar ingen roll att min man säger ”det här är hennes bil”, folk verkar inte fatta att jag kan äga en bil och själv ta den på service.

Eva · 2 years ago
Hög igenkänning på det! Jag kör nästan jämt för jag gillar att köra bil. Misstankar om att min man mist körkortet eller inte är nykter har funnits. Att bilen dessutom är min verkar vara nästan osannolikt för en del (ffa män…)

Peppe Öhman · 2 years ago
så absurt! Men tack för att du banar väg och visar att kvinnor visst kan köra.

Peppe Öhman · 2 years ago
haha, är det sant? helt otroligt att folk uttrycker sina mossiga uppfattningar om vem som ska köra bilen. (i LA, som ju annars är mycket mer ojämställt upplever jag att kvinnor och män kör lika mycket, men det beror såklart på bilkulturen. Alla kör helt enkelt)

Peppe Öhman · 2 years ago
Mycket intressant med att föräldraledigheten blir en kvinnofälla! För du har helt rätt i det du skriver om att kvinnor förlorar ekonomiskt på det. Något som absolut borde ses över.

Anna · 2 years ago
Den här krönikan, som har några år på nacken, tycker jag beskriver det rätt bra: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/LVMvV/kvinnor-fortsatter-vara-familjens-ekonomiska-forlorare

Saradara · 2 years ago
Har ni redan talat om den danska journalisten (minns inte hennes namn nu) som hade live sex i sitt reportage från en swingers club? Jag vet isf inte riktigt vad jag tycker om det, hur långt kan man gå i sitt jobb osv?

Peppe Öhman · 2 years ago
Det har vi inte! Tack! Jag ska fundera på vad jag egentligen tycker om det. (förutom det självklara: det är att gå lite för långt).

Anna · 2 years ago
Kom på, appropå jämställdhet och föräldraledighet, är inte den här undersökningen av Kamratposten intressant..!? Barn pratar hellre med "ingen" än sin pappa om de är ledsen... Så sorgligt ändå. https://kpwebben.se/det-har-ar-kapearnas-liv/

Peppe Öhman · 2 years ago
Tänker ofta på den. Så jäkla sjukt och sorgligt. Hoppas att läget åtminstone förbättrats lite sedan dess.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.