Syskonrelationer

3 years ago

Syskonrelationer

Jag har tre systrar, en som är knappt tre år yngre än jag och två halvsystrar som är femton och sjutton år yngre än jag. Jag är så glad över att jag har en så bra relation med dem. Syskon är ju ofta den längsta relationen man har i sitt liv. Det sagt fattar jag att alla inte har underbara relationer med sina syskon. Herregud, ibland har ens föräldrar producerat idioter jämte en och då måste man faktiskt inte hänga med dem. Då har man sina vänner istället.

Syrran på bilden ovan, Pyret, har jag alltid varit god vän med. Minns inte att vi någonsin bråkat i vuxen ålder. Har funderat på om mina föräldrars skilsmässa gjorde att vi svetsades samman. När pappa flyttade till Tyskland reste vi tillsammans dit och det var liksom en bestående trygghet att ha varandra. Man alltså, jag är inte dummare än att jag fattar att hon är oerhört irriterad på mig ibland och vice versa.

Magnus som är endabarn är för övrigt otroligt nöjd över det. Han säger att han aldrig saknat ett syskon och istället blivit bra på att skapa nya vänskapsrelationer och njutit av att få all uppmärksamhet av sina föräldrar.

Syskonrelationer

Igår tog jag först ett dopp med mina halvsystrar Anastasia och Larisza. Vi har aldrig bott under samma tak och har inte samma mamma, men har alltid känt oss som systrar. När de var tonåringar och familje hade flyttat från Tyskland till Finland brukade de sova över hos mig. Vi såg filmer, beställde sushi och jag fick vara den coola storasystern med eget hem. Väldigt tacksam roll.

 

Syskonrelationer
Syskonrelationer

Efteråt åkte vi ut till Pyret och åt middag sent på kvällen. Det var varmt i luften och ljust ännu klockan elva. Kusinerna spelade fotboll och jagade fjärilar. Fruktansvärt idylliskt. När jag var barn umgicks jag väldigt mycket med mina kusiner, men nu har vi knappt någon kontakt. Håller tummarna för att Pyrets och mina barn sköter sina relationer lite bättre.

Men ni då, vad har ni för relation med era syskon?

Syskonrelationer
Syskonrelationer

Camilla · 3 years ago
Jag är endabarn, och har alltid trivats med det precis som Magnus. I något skede av barndomen önskade jag mig flyktigt en storebror, men det menade mamma att var lite svårt att fixa

Peppe Öhman · 3 years ago
Så fint att du säger det! tycker det finns en uppfattning om att man måste ha syskon för att ha en bra uppväxt, men du och Maggan visar att det inte alls är nödvändigt.

Sara · 3 years ago
Jag har två syskon, 4 samt 8 år yngre än jag. Har alltid känt mig närmre min syster, kanske delvis för att vi är närmare i ålder, men vet också att min bror pratar med mig om sådant ingen annan vet. Tycker det är intressant med syskonrelationer och vad som påverkar. Min bror som nu är över 30 är ändå mammas lilla pojke - knappt torr bakom öronen verkar det som när hon pratar om honom

Peppe Öhman · 3 years ago
Undrar också om söner och döttrar behandlas olika. Och att söner och döttrar i olika mån tar hand om sina äldre föräldrar. Tänker att det också påverkar själva syskonrelationen.

Sara · 3 years ago
Jag tror absolut att det ofta är så att söner och döttrar behandlas olika samt att det påverkat relationen. Som äldsta dotter förväntas jag alltid ta ansvar och projektleda firanden, högtider och massor av annat medan min bror hyllas för att han tar med sig mat/dryck etc. Ibland är jag inte bättre än att jag blir irriterad över skillnaden i förväntningar på oss och det är klart att det påverkar min och min brors relation i viss mån...

Julia R · 3 years ago
Har en lillasyster som är tre år yngre. Vi bråkade asmkt när vi var i puberteten/tonåringar. En del gick över när jag väl hade börjat på gymnasiet och blivit lite vuxnare men idag är vi hur nära som helst. Tror lite av bråkandet berodde på mina föräldrars skilsmässa hon ville hålla ihop familjen och jag tog 100% mammas parti. Har alltid haft en relativt dålig/konstig relation till min pappa medans hon är supertight med honom. Så mycket sånt störde nog när vi växte upp men ibland skämtar vi att bråkandet är anledningen till att vi är så nära nu. Hörs av typ varje dag och ses regelbundet. Alltid glad att jag har henne.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så fint att läsa om er relation!

Evelinn · 3 years ago
Är äldst och har ett drös småsystrar. Hon som står mig närmast i åldern är typ min bästa vän. Vi stred en hel del som barn och tonåringar men hittade tillbaka till varann som unga vuxna. När det kommer till mina yngre systrar är det mera komplicerat, främst beror det väl på ålder men även personlighet. Vi kommer dock bra överens, tänker att det kanske inte behöver vara svårare än så. Detta är lite skämmigt, men jag har nångång tänkt att det skulle ha varit skönt med bara jag och syrran som står mig närmast. Hela vår familj har varit svajig och en del berodde absolut på stort barnantal och lite föräldraork. Men det är ju förstås inte ungarnas fel.

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag tycker inte alls att det är skämmigt att tänka så, snarare fint att alla tankar får vädras och undersökas. Bra att kunna analysera och försöka förstå sina känslor och uppväxt. kram

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.