Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Saker att göra i Helsingfors | June 30, 2021 | The Way We Play

Saker att göra i helsingfors

2 years ago

Saker att göra i Helsingfors

Helsingfors är staden jag föddes i och den plats i världen där jag bott längst. Från Fredriksgatan till Fjälldalsgatan, Eriksgatan, Munkholmsgatan och Styrmansgatan. Helsingfors är mindre, kargare och mindre ängsligt än Stockholm (ja, jag sa det). Restaurangerna är superba och second hand-shoppingen fantastisk. Det är snart tio år sedan jag flyttade från Finlands huvudstad, så jag kan bara komma med tips som håller sig länge. Som att ta färjan ut till Sveaborg, gå på Naturhistoriska museet, ta en drink nere på Mattolaituri vid Brunnsparken och bada från mattbryggan längst ut på Skatudden.

Saker att göra i Helsingfors

Men om vi backar bandet lite och funderar på hur ni ska ta er från, låt oss säga Stockholm, till Finland kan jag varmt rekommendera färjan. Finlandsfärjan/Sverigebåten har ett oförtjänt dåligt rykte (eller har den det? Det är kanske något som inte längre stämmer). Jag älskar det långsamma resandet genom skärgården, att äta middag med familjen, låta barnen leka i leklandet och köpa finskt godis åt svenska och amerikanska vänner. Så otroligt mysigt.

Saker att göra i Helsingfors
Saker att göra i Helsingfors
Saker att göra i Helsingfors
Saker att göra i Helsingfors
Saker att göra i Helsingfors

Senast åkte vi från Åbo till Stockholm (Helsingforsfärjorna gick inte när vi bokade) och fick åka med Viking Grace. Den nyaste av alla färjor. Den var så fin och det var så vackert att se skärgården glida förbi utanför fönstret. Inte nog med det, vi fick dessutom bord på en restaurang i fören med utsikt över alla öar och kobbar. Där satt vi sedan och såg solen gå ner. God mat var det också. Det enda negativa var egentligen att färjan kommer så himla tidigt iland (6.30) och vi inte hann äta frukost.

Saker att göra i Helsingfors

Men tillbaka till Helsingforstipsen. Detta skrev folk, med bättre koll än jag, på Twitter.

“.…massor i Berghäll, och sen gå längs Flemari för restauranger och kaféer, vintagebutiker, Way bakery för frukost och lunch el naturvin, och naturvinsbaren i Björnparken.”

“Det har ju exploderat av vintagebutiker-slash-kaféer senaste år. Till exempel på Stora Robertsgatan. Annars: Mattolaituri har finaste utsikten vid södra stranden. Och lilla mutterkaféet.”

“Lappvikens gamla mentalsjukhusområde. Lummigt parkhäng, sjövyer samt gott bröd & bakverk & kaffe från det där tegelhuset vid vattnet som kallas för Venedig. Därifrån kan man sen ta strand- eller parkpromenaden till Tölö och navigera mot KuuKuus, Elites, eller Korjaamos terrass.”

“Med det sagt är Skatuddskajen ett väldigt fint sommartips. Med barn är både Nationalmuseum som nämnts i tråden och Stadsmuseum väldigt bra. Mina barn älskar också Ode och hela det området mellan Kiasma och Tölöviken, finns jättebra lekparker.”

“bastu på Lonnan”

“Skulle hoppa på en spårvagn och åka till Hagnäs torg, käka en stor tallrik gröt till frukost alternativt kaffe+bulle – undersöka små affärer+loppisar i Berghäll.”

Bra parker: Alpparken nedanför Borgbacken, lekparken Linja på Castrénsgatan, Mejlans arboretum (köp glass vid Fölisöbron)!”

“Mitt barn ÄLSKAR nationalmuseums barnvåning. Var där minst varannan vecka när vi bodde i h-fors.”

“Lonnan. Bastu + restaurangbesök. Båda bör bokas i förväg, så man inte blir besviken vid ankomst.”

Rekommenderar island hopping (kolla JT Line) från Hagnäs => Kronbergsstranden-Kalvholmen-Skanslandet-Lonna!

Helsingforsbor och -älskare, fyll gärna i era egna tips!

Saker att göra i Helsingfors
Saker att göra i Helsingfors

Jagjagjag · 2 years ago
Funderade här på detta med känslor för städer, minnen och den ständiga frågan om var man vill vara och när. För mig som är ganska emotionell och passionerad så blir jag ständigt påmind om att jag tydligen trivs bra och dåligt på många platser. Bakgrund alltså: uppväxt i småstad i Finland, studerat i diverse större städer, bott i Stockholm ska vi säga 10 år och bor nu åter i småstad. Just nu är jag trött på städer som Stockholm och Helsingfors, man säger då alltid att de är små storstäder och jaja jag vet det men jag tycker stan är lite tråkig och alltid lite ovänlig, även vänlig men också kall. Var i hfors och det var klimatdemonstration vilket jag gillar men kände plötsligt att det är en annan generation. Trivs verkligen med lugnet just nu! Åkte över till Stockholm vid midsommar. Inledde med att ångra och avsky, allt var bara rörigt. Frågade vänligt mannen på pressbyrån om han skulle jobba hela dagen varpå han snoppade av mig med att be mig gå ut för kunder väntade. Jaja, så gör en när en är stressad, inte hela världen. Tog oss till slut ut till skärgården. Fick spel på alla små ungar som terroriserade så att föräldrarna inte hann annat än passa upp. Insåg att jag ska umgås med barn i mina barns ålder eftersom jag blir lite ragata när jag blir överbelastad. Sedan skulle vi bara sova en natt i vår gamla lägenhet i Stockholm. Var så trött på stan. Men då hände det! Känslorna. Våra fina grannar. Umgicks med dem i ett dygn och badade. Så när vi åkte iväg kände jag att jag också älskar en del av mitt Stockholm. Där ser man. Känslor all over the place ibland.

Peppe Öhman · 2 years ago
Jag tycker så mycket om det du skrev. För precis så är det. Man kan ha blandade känslor inför städer och plaster. Avsky vissa delar och älska andra. Finns ingen orsak att vara så kategorisk (också fint av dig att ha överseende med en otrevlig man).

Linda · 2 years ago
Älskar Helsingfors (förutom den långa vintern). Annars tycker jag att det är en perfekt stad att bo i. Lagom stor, (numera) finns allt man behöver, inte lika ängsligt som Stockholm (håller med dig där även om jag märker av en viss förändring), hav överallt, otroligt hundvänlig med alla hundparker, hundstränder, en hundö (!), massor av bra restauranger och barer, och en helt fantastisk stad om man som jag är vegan. Veganska alternativ på menyn är liksom något restauranger använder som reklam och vegansktäa alternativ i matbutiker ökar hela tiden. När jag flyttade hit för över 10 år sedan var det helt annorlunda. Tyckte då att utbudet här var väldigt kargt jämfört med t.ex. Stockholm, men det har hänt otroligt mycket på 10 år. Parker och strandpromenader har lyfts enormt, utbudet i affärer ökat osv. och det känns som att de verkligen satsar på att göra staden attraktiv. Även lätt att ta sig ut i världen. Tar alltid Viking line hem till Sverige, pga hundar som åker med, och tycker jättemycket om det sättet att resa. När färjan går från Helsingfors är det supersmidigt. Tar 15 minuter dit, lite väntan att köra på, sedan kan man ta det lugnt, äta och sova gott och vaknar upp i Stockholm. Mycket skönare än att flyga med allt meck som ingår. Viking line börjar köra Helsingfors - Stockholm igen 6 juli!

Annika · 2 years ago
Åh, TACK för detta inlägg! Ser fram emot vår kommande H-forsresa senare i sommar! Vi tar färjan Umeå-Vasa, tåg ner genom Finland, och sen tar vi färjan över till Stockholm på tillbakavägen.

Peppe Öhman · 2 years ago
Så glad över att ni ska till Helsingfors! Vi kommer att vara i Finland den sista veckan i juli och ska spana efter dig.

Koko · 2 years ago
Lägger till lite östra Helsingfors-exotik. Rekommenderas utfärd till Gammelstadsviken, där vimlar av små bilar med mat och gott, finns också ett trevligt café. Gå naturstigen, gör en avstickare till den lilla kojan vid vattenbrynet och kolla fåglar. Gå ev också ut till Fårholmen. Om man orkar gå lite längre el cyklar så kan man antingen ta sig en bit längs med ån, eller till Hertonäs via Vik - Hertonäs naturskyddsområde. Rekommenderar också Svarta backen och Nordsjötoppen som utfärdsmål, men de är förstås lite längre ut.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.