Fredagslänkar den 25 juni 2021

3 months ago

Fredagslänkar den 25 juni 2021

Glad midsommar! Under många år firade Magnus och jag i stan. Första året vi träffades hade jag på midsommarafton kommit hem från en reportageresa i Japan. Landade jetlaggad och nyförälskad och cyklade hem till Maggans etta på Albertsgatan. Sedan hängde vi där hela helgen. Traditionen fortsatte senare år på balkongen i Stockholm. Jag älskar de tomma gatorna och stängda butikerna under midsommarhelgen.

Jag skriver också det här för att påminna någon där ute om att en midsommar inte behöver vara som den i instagramflödet. Det går lika bra att stanna hemma, äta glass och streama en hel säsong av en bra tv-serie. Sociala medier, och speciellt instagram är förrädiska. De ger oss en så begränsad del av verkligheten. Jag tänker ofta på det när jag själv publicerar lyckliga bilder från vackra ställen. Jag befinner mig just nu på en plats där allt är ganska bra och jag är lycklig och jag vet inte riktigt hur jag ska göra ett mer äkta flöde. Eller kanske jag bara föredrar att skriva och prata om mörkare delar av livet.

Hur som helst, nu är allt bra, men ni kommer ändå inte att se mig i en blomsterkrans och vit klänning.

Tack alla ni som prenumererar på mitt nyhetsbrev på Substack! Genom att göra det stöder ni den här bloggen och Magnus och Peppes podcast. Den här veckan också sista chansen att få 25 procents rabatt på alla Reserols produkter. Använd koden PEPPE21. Jag testar just nu deras serum, tycker det gör min hy glowy och mjuk.

Men nu över till länkarna.

Vet ni vad som gör mig på gott humör? Jo, outforskade områden på jorden och specifikt i haven. Enligt den här artikeln lever 95 procents av havets fiskar på mellan 100-1000 meters djup (mycket fler än vad man trott).

Är ni bullet journal-personer? Inte jag, men jag fascineras av estetiken kring arbete. Att köpa snygga arbetsredskap är kanske en del av senkapitalismen där vi gör allt för att övertyga oss själva om att den produktivaste vinner, men om man är mindre cynisk gör fina grejer eventuellt arbetsdagen enklare, roligare och… produktivare?

Forskning visar att vi inte alls blir kreativare en snabba möten på kontoret. “Innovation isn’t always a planned activity”, säger Tim Cook, men han har tydligen fel. Det finns inga bevis på att vi måste träffas fysiskt för att vara innovativa. Däremot är det bra för folk att socialisera och träffa andra människor. Vissa av de som lever ensamma är antagligen ganska glada över fysiska möten på jobbet.

Joe Biden sa att 70 procent av USA:s befolkning skulle vara vaccinerade mot Covid-19 på nationaldagen den 4 juli. Tyvärr kommer siffrorna att ligga på bara ca 68 procent. Det finns för många amerikaner som inte vill vaccinera sig. Det är också de som ännu dör i covid.

Kommer ni ihåg när jag länkade till The Daily-avsnittet om Japans krympande befolkning och vilka samhälleliga problem det medför? I USA får kvinnor barn allt senare, om alls och det beror till stor del på att det är så dyrt att ha barn i USA.

Det är väl mänskligt att tro att man själv är den som ser objektivt och nyktert på världen, medan andra är lätta att manipulera. I Kina ordnar partiet röd turism där kineser på semester får lära sig mer om Kinas och kommunismens historia, eller en något förskönad version av denna.

Netflix gör en datingserie där folk har djurhuvuden som döljer deras ansikten. 

De senaste dagarna har jag kollat på en serie som heter Why are you like this. Mycket rolig och tar ut kurvorna på ett sätt som inte är helt vanligt i amerikanska serier.

Carin · 3 months ago
Exakt vad jag har har de senaste dygnen. Om Instagram alltså. Det blir nästan overload av alla blommor och härlig mat och solnedgång och glada människor. Men om man har det så och känner glädje i den stunden är det ju världens naturligaste grej att vilja dela med sej. Nån ”lösning” har jag inte, bara en stark känsla av att sociala medier nog kan göra oss rejält olyckliga, eller olyckligARE.

Peppe Öhman · 3 months ago
Verkligen overload av alla blomkransar och kompisgäng. Jag unnar verkligen alla att ha kul, men det är bra att komma ihåg att alla bär på också tyngre saker.

Jagjagjag · 3 months ago
Jag försöker nu pränta in den attityden till högtider i allmänhet. Jag tycker att jag och min lilla familj har ett fint socialt nätverk men på högtider har det hänt att jag själv inte orkat ordna något och att vi inte har blivit bjudna. Det har lämnats ledsamt för att det inte varit helt självvalt, samtidigt hade jag såklart kunnat anstränga mig för att ha en plan så inte så synd om oss heller. Men dessutom är jag i grund och botten inte längre så galen i högtider. Ibland jo så har jag föreställningen av en fin midsommar men mest av allt symboliserar nyåret på något vis en början på ett bra år. Denhär midsommaren skulle vi åka till Stockholm och det var planerat men i sanningens namn var jag för trött. Åkte ändå för att jag kände att det kan bli ett antiklimax att stanna hemma. Men jag förstår inte hur jag varje år sedan måste inse att även om jag tycker om dessa vänner, så blir procedurerna mest jäktiga på midsommarafton. Jag bestämde mig därför nu för att hädanefter påminna mig själv om detta. Hellre en härlig dag med några få än en dag med ritualer man inte riktigt bryr sig om.

Peppe Öhman · 3 months ago
Jag förstår precis, det är så befriande när man inser att man själv kan skapa sina traditioner och absolut inte behöver fira med någon annan (om man inte vill).

Nina · 3 months ago
Bra påminnelse om midsommar och instagram som kan ge en ångest just i dylika högtider! Tycker din historia är tröstande.

Peppe Öhman · 3 months ago
Fint att höra. Instagram är verkligen inte sanningen.

hanna · 3 months ago
Jag skrev något här men tydligen försvann det på vägen. Vill bara säga att jag aldrig upplever din "lycka" som provocerande på något vis, eftersom du alltid lyckas förmedla ett stort mått ödmjukhet och tacksamhet för det du har, och en medvetenhet om att inte alla har det på samma sätt (socialt, ekonomiskt, barn osv). Och det gör för mig stor skillnad. Är livet bra ska man såklart vara innerligt glad och tacksam för det (och allas liv innehåller givetvis sorger och grubblerier, om än i olika mängd och mått). Jag har ganska mycket lyckats avveckla traditionstänket och bryr mig ganska lite numera. Det hjälper förstås att jag med tiden insett att jag inte suktar efter de där stora festerna med nystrukna sommarklänningar och perfekta kulisser. Det är bara dagar. I bästa fall dagar man kan ha en bra dag och en bra dag kan vara en dag när man äntligen får rensat garderoberna, springer en lång runda och sen äter något man tycker är gott och lägger sig tidigt och sover ut (jag har en vän som lägger upp det ungefär så). I värsta fall är det en tråkig, jobbig dag, men den passerar den med. Jag vet att alla inte har lika lätt att tänka så (och jag har det inte heller alltid) men livet är så mycket föreställningar kring lycka och hur alla andra har det. De där bilderna har också en baksida. Tänker att alla sätt att visa på alternativ är bra. Och det här är ju ett!

Peppe Öhman · 3 months ago
Tack för att du skrivet så här. Det fick mig att må bra (bli lugn) och älskar dom attityd till livet. Alla dagar är inte bra dagar, men det kommer lyckligtvis nya (och lyckan ligger oftast i att upptäcka det lilla fantastiska i vardagen). kram

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.