En sommardag i stockholm

4 months ago

En sommardag i Stockholm
En sommardag i Stockholm

Jag hade en så perfekt dag igår. Är såklart jetlaggad, men accepterar det och väntar bara ut skiten. Började med ett morgondopp med Maja på en brygga vid Villa Källhagen. Det var inte precis varmt i vattnet, men luften var så skön att vi kunde sitta kvar i baddräkt och dricka kaffe efteråt. Maja hade köpt med sig croissanter på vägen från Söder och när vi satt där och mumsade kom det en hund fram och nosade på oss. Mannen som ägde hunden ställde sig på stranden och gastade upprepade gånger “HAR NI MAT?” åt oss. Vi fattade först ingenting, men insåg sedan att han var arg på oss för att vi åt något som kunde intressera hans hund.

Jag tror inte gubben var ond, snarare att det handlade om att han hade lite svårt att kommunicera. Han kände kanske någon form av skam över att hans hund var mer intresserad av våra croissanter än av att lyda honom och skammen kom ut i aggression. Det finns massor av saker jag gillar mer i Stockholm än i LA, men just bristen på kommunikation har jag svårt för. Är det inte enklare att bara säga “ursäkta” än att tränga sig förbi, säga “hej” när man möts i trappan eller verkligen prata med folk man stör sig på/gillar istället för att tala extra högt med sin hund/sitt barn och hoppas att personen man talar om ska höra det?

En sommardag i Stockholm
En sommardag i Stockholm

Det var ändå en perfekt dag där jag promenerade till Gamla stan och träffade Cissan, hade ett möte med en person jag bara kommunicerat med online det senaste halvåret och avslutade dagen med en båttur genom Stockholm. Promenerade hem halv elva då det ännu var ljust och studenterna skrålade omkring mig. Mycket fint.

Kristina · 4 months ago
Hej! Du sätter fingret precis på jag tänkt på 1000 gånger - man får en liten chock över hur icke-kommunikativa (bra sätt att säga det på, istf oartiga) folk kan vara i Sverige. Allt från att bli hårt knuffad på gatan utan ett förlåt till att inte svara när man säger hej i en hiss. Enorm skillnad, eller hur? Så avis på din sommarresa - fina fina Bergsundkanalen och Västerbron. Kram och glad sommar!

Rebecka · 4 months ago
Jag har märkt detsamma! Bor på Irland och det känns så fånigt när jag kommer hem och folk tränger sig förbi utan att säga ursäkta. Var på ett loppis i julas minns jag och stod mellan två hyllor när en kvinna, utan att säga nåt, behövde komma förbi så hon vände ryggen till och trängde sig förbi. Dessutom var det pandemi och allt så det hade varit mindre kroppskontakt om hon bara bett mig att stiga åt sidan. Jag blev så förvånad!

Jagjagjag · 4 months ago
Hej! Tror tyvärr inte att det alltid handlar om dålig kommunikation utan tyvärr är det ett dåligt beteende. Om det är något som är obehagligt med Stockholm är det precis just de personer som med stor aggressivitet skriker på en när man gör ett litet trafikfel som obs inte ens skadar personen eller någon form av oeftertänksamhet man ibland begår. Har hur många exempel som helst; ens barn vågar sätta ut foten på cykelbanan och blir utskälld, jag tar fel sida vid Västerbron som är tom på fotgängare och jag cyklar försiktigt på vänster sida och väldigt långt ifrån några fotgängare som skriker att jag är en idiot, obehagligt. Jag drar barnvagn i snöstorm utan vinterdäck, går längs med den smala lite skottade gången och blir utskälld av en ung man som tyckte att jag med barnvagnen skulle hoppa in i snödrivan. Det är något så obehagligt detta med Stockholm. Säger jag som alltså också bott där i många år och har en drös fina vänner där. Folk tar ut sin inre frustration på andra. Nå kanske mannen med hunden hörde till en annan kategori och faktiskt bara blev så orolig för sin hund.

Anna · 4 months ago
Ja verkligen. Som hemvändande svensk kan jag bli så trött på det eviga suckandet svenskar har en förmåga att hålla på med dagarna i ända. Sverige är verkligen ett av dem bättre länderna på många sätt men all dem här suckarna får vi faktiskt sluta med!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.