Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Vad får ett förhållande att hålla | May 6, 2021 | The Way We Play

Vad får ett förhållande att hålla

1 year ago

Vad får ett förhållande att hålla

Tidigare i veckan gjorde Maja och jag en insta live med Maria Sundblom Lindberg som är fil.mag, teol.mag, psykoterapeut på specialnivå och prästvigd 2004. Maria ska håll en endags workshop för par, temat är en hållbar relation och pratade om just detta. På söndagen drar hon en 45 minuter lång workshop på Zoom. Eftersom Marias workshops/föreläsningar ligger på Friday Lab Academy är Maja och jag involverade. (häng med på söndagen förresten! Det är gratis)

Hur som helst så fick det mig att tänka på relationer. Både sådana som fungerat och såna som inte gjort det. Jag tycker verkligen inte att man till varje pris ska försöka hålla ihop med personen man lever med. Ibland utvecklas man åt olika håll, saker händer, det blir ohållbart och då är det bättre att separera. Det sagt, tror jag också att man medvetet måste vårda sin relation för att den ska hålla (om man vill att den ska hålla). Och det kanske måste finnas nåt slags magi med i ekvationen också. Nåt som det inte riktigt går att sätta fingret på vad det är. Jag föll för två saker i Magnus 1) han verkade gilla livet så mycket 2) jag kände igen något i mig själv i honom.

Magnus och jag träffades 2008 och gifte oss ett år senare. År 2010 föddes Vidar, tre år senare flyttade vi till Los Angeles där Majlis föddes år 2016. Det är klart att vi bråkat en del under de här åren, jag har tänkt tanken: “Vilken jävla idiot” mer än en gång. Men på det stora hela har vi det kul tillsammans. Också innan pandemin umgicks vi fruktansvärt mycket. Alltså hela tiden. Jag vet inte om det har något med saken att göra, men vi verkar i alla fall trivas ihop. Det jag ändå tror är en av de viktigaste byggstenarna i vår relation är att vi unnar varandra allt. Alltså jag blir bara genuint glad när Magnus köper något han gillar, eller får flyga privatplan till Georgia, eller gå ut med sina vänner. Idag avbokade Maggan en lunch med sin kompis Rebecca för att jag hade ridlektion och han uppmanar mig alltid att ta den största och dyraste Ubern hem. Sen måste jag väl erkänna att Magnus unnar mig tupplurar lite mer än vad jag unnar honom, men jag försöker bita ihop och hålla god min.

Men alltså ni fattar: Unnet.

Ni då, vilken är komponenten som håller er ihop eller gjorde att ni inte kunde vara ihop. KÖR!

Eva · 1 year ago
Humor. Vi skrattar åt samma saker och har kul ihop. Vi är varandras bästa vän och jag kan vara mig själv helt och hållet. Och samma som du skriver om — unnet. Vi unnar varandra det bästa! Tilläggas bör väl att även jag (och förmodligen han) tänker ibland ”vilken jävla idiot”

Peppe Öhman · 1 year ago
Precis så! Låter mycket fint.

Lina · 1 year ago
En sak som gjort att det inte hållit med andra är att jag inte står ut med människor som inte verkar vara intresserade av någonting. Det spelar knappt någon roll i vad, men NÅNTING kan man väl iaf bry sig om lite. Jag vet inte vad man ska prata om annars? Då blir det att bara jag snackar och får typ ett -jaha, kul. som svar, och det räcker liksom inte. Jag och min kille pratar så sjukt mycket om allt möjligt och han har alltid något intressant att säga – jag också! Och jag tror att när man umgås med andra som är engagerade och intresserade och nyfikna så smittar det av sig om man är öppen för det, och det är så mycket roligare att gå genom livet med nyfikenhet tycker jag. Så jag skulle säga att våra diskussioner absolut är en starkt bidragande komponent till att vi håller ihop.

Peppe Öhman · 1 year ago
håller verkligen med. Ointresse för världen utanför är verkligen inte attraktivt.

Hanna · 1 year ago
Åh vilken spännande fråga. Vi har varit tillsammans i 25 år i år. Helt sjukt. Jag brukar beskriva vårt förhållande som att jag är loket och han är bromsklossen. Tröttsamt ibland men balansen funkar oftast. Vi har så kul ihop, vi respekterar varandra och är varandras bollplank och vi unnar också varandra roliga, härliga saker.

Peppe Öhman · 1 year ago
Grattis till 25 år! Magnus brukar säga att jag är piloten som tar oss till olika ställen medan han är flygvärdinnan som ser till att alla har det bra på planet.

Hanna · 1 year ago
Haha just i det fallet vill jag säga att jag är både och. Men jag glömde en viktig sak och det är att vi är bra på att växeldra. Om vi ser att den andra har en tuff dag/stund kliver vi fram och tar hand om det som behöver tas om hand.

Peppe Öhman · 1 year ago
Det är mycket bra! Alltså att verkligen se förhållandet som ett team där den som är starkast för tillfället låter den andra vila.

anonym denna gång · 1 year ago
Gemensamma intressen och värderingar har säkert bidragit till att vi varit ihop i 18 år redan. Men jag tror ändå att det viktigaste varit att jag alltid känt både frihet och trygghet i vårt förhållande, och så har vi en ömsesidig respekt. Fast vi inte alltid varit på exakt samma plats i livet så har båda haft både friheten att flyga ut i världen och tryggheten att komma hem igen. Vi har aldrig varit svartsjuka, för det har liksom inte behövts. Ömsesidig respekt handlar om tillit och att inte försöka kontrollera den andra. Jag berättar för dig var jag är och när jag kommer hem för att jag vill, inte för att jag måste.

Peppe Öhman · 1 year ago
18 år! Vilka goals! Ömsesidig respekt tror jag verkligen är grunden.

Sofia · 1 year ago
Åh så intressant fråga så måste skriva ngt fastän ligger flera dagar efter här. 1. Nu har vi bara varit tillsammans i 7,5 år men det som håller ihop oss genom de här ibland slitsamma småbarnsåren, är att vi lever jämställt byggt på en otroligt kärleksfull relation. Jag älskar hela min man med alla hans fel o brister, känner mig precis så älskad tillbaka. För att sammanfatta så älskar mig även när jag förtjänar det minst, han hämtar lika mkt på fsk, packar gympapåsar och tänker på att tvätten måste fixas trots att han gjort kometkarriär de här åren när barnen är små. Andas inte om ngt annat -precis som det ska vara men ändå, det gör att vi båda orkar pga vi delar på det mindre glammiga. Det var väl ngn rysk snubbe som sade att alla lyckliga familjer liknar varandra och alla olyckliga har sin egen historia. Så är det väl också när jag ser tillbaka på det som inte fungerade men mkt har det tagit slut pga 1) ville ändra på varandra dvs älskade inte allt dåligt. Också. 2) i teorin gillade killen att jag jobbade mkt etc men sedan var det tydligen inte så kul med ngn som satsar på sig själv o sitt jobb

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.