Rensa badrumsskåpet och garderoben

6 months ago

Rensa badrumsskåpet och garderoben

Ni vet kanske den där fantastiska känslan när man använt alla rester och stumpar i kylskåpet och kokat ihop en riktigt bra måltid istället för att vara tvungen att slänga mat. Jag brukar känna mig som en bra människa och som någon sorts segrare över matsvinnet. Jag har därför bestämt mig för att nå motsvarande känsla i badrumsskåpet. Inte nödvändigtvis blanda ihop olika krämer, men använda det jag har innan jag köper nytt. Och motsvarande i garderoben: Alla plagg ska användas och de som inte duger blir antingen gåvor till mina systrar eller så säljer jag dem.

Det är inte det att jag strävar efter någon form av minimalism, men jag längtar efter den där känslan när jag bara har grejer jag verkligen vill ha. Magnus är jättebra på det. Han har bara plagg han använder och gillar i sin garderob. Visserligen en långt mycket tråkigare garderob än min, men jag tror att jag kan frammana samma känsla och ändå hålla kvar intressanta plagg. Jag tror för övrigt inte alls på basgarderoben annat än i form av jeans och t-shirts. Resten får gärna vara kul färg och form. När jag frågar Magnus vad han tycker om ett plagg/en outfit och han säger att det ser lite konstigt ut känner jag att jag kommit rätt.

Hur tänker ni med stil och kläder?

Steph · 6 months ago
Jag har egentligen en rätt klassisk stil, vilket gör det rätt lätt när man ska kombinera kläder. Är jätteglad för det, för det gör också att plaggen alltid är rätt och kombinationsmöjligheterna många (nu låter det här lite snobbigt, men det är inte alls menat så). Vill ändå ha mycket färg i min garderob, vi nordbor behöver färg på vintern när det är grått ute. Vissa plagg använder jag tills de slits sönder, vissa plagg hänger i min garderob i tio års tid (och används under den tiden) och sedan ger jag bort dem när jag inser att de inte är min grej mer. Klart jag gör missar ibland i mina inköp också, men försöker låta bli med tanke på både miljö och ekonomi. Välsittande skor är egentligen svårare att hitta än kläder, har just nu några par som inte varit jättebilliga men som aldrig slutar skava trots att jag nog gått in dem för länge sedan. När man försöker gå mycket med tanke på miljön och motionen är det faktiskt litet jobbigt med skor som skaver :)

Peppe Öhman · 6 months ago
Det låter inte alls snobbigt! Bara smart. (och skippa de skavande skorna. Ingen ska behöva gå runt med ont i fötterna!)

Nina · 6 months ago
Har accepterad att jag är en tråkmåns som bara vill ha sköna jeans, platta skor, mjuka skjortor och en varm tröja. Efter karriärbyte var det bästa nog att donera hela kontorsgarderoben! Tycker det är verkligen skönt att inte behöva fundera på kläder, hår och smink.

Peppe Öhman · 6 months ago
Inte alls tråkmåns! Kan vara hur snyggt som helst OCH det viktigaste av allt är att känna sig bekväm i sin egen stil!

Agnetha · 6 months ago
Jag tycker att det är lite kul med kläder, så förr i tiden (=före C-19) brukade jag klä mig "snyggt" har aldrig varit nåt modeorakel, men "kontorssnygg" och inte bara jeans och t-shirt. Däremot bytte jag alltid om när jag kom hem till bekvämt och framförallt allt praktiskt. Med ganska små barn i familjen visste man ju aldrig när det kunde bli aktuellt att klättra i träd eller klätterställning, eller bygga koja i skogen, eller kladda med färg eller baka eller... så nu under "work from home" använder jag bara bekvämt. Vilket ändå ofta betyder klänning tex, fast i typ strykfri trikå... orka dra på sig snyggbyxor när ändå ingen ser dem... :) Tack vare videomöten har en del klädesplagg fått längre liv (favvoklänningen tex med ett litet litet hål vid nedre fållen. Inget jag skulle ha haft till kontoret, men nu är det ingen som ser hålet!) Medan andra har hängt helt oanvända i drygt ett år (skinnbrallorna, den tighta kjolen som måste strykas, den småmönstrade toppen för den funkar inte på video osv). Jag rensar gärna garderoben, men nu är det lite svårt att avgöra vad som ska vara kvar pga kan inte använda måttet "har inte använts på ett år" längre... och har inte köpt nya kläder heller på ca ett år... senaste inköp var en sommarklänning i maj/juni 2020. Skänker hela och rena kläder, har inga märkeskläder så ingen idé att försöka sälja, slänger fläckigt och trasigt. Och saknar att klä upp mig lite för att umgås med vänner, päron stan, hemma eller borta.

Peppe Öhman · 6 months ago
Jag tycker att det låter mycket rimligt och sunt!

Mirjam · 6 months ago
Har precis kört en rejäl rensning och varit rätt hård vad gäller vilka plagg som får stanna och vilka som ryker. Väldigt skön känsla efteråt, att vika och lägga tillbaka de väl utvalda plaggen. Tänker också att jag ska försöka göra någon slags plan över vilka plagg jag vill ha, så jag undviker de där impulsköpen. Köper förvisso nästan enbart second hand så jag behöver inte ha lika dåligt samvete över diverse impulsköp, men ändå. Onödigt att rensa bort plagget några månader senare när jag inser att jag inte gillar det så mycket/aldrig använder det. Har nog strävat efter att hitta min stil igen ända sedan första graviditeten för typ sex år sedan, haha. Så ja, summa summarum: min målbild är att ha en liten garderob med plagg jag älskar och använder ofta. One day I’ll get there!

Peppe Öhman · 6 months ago
Haha, kan verkligen känna igen mig. Jag försöker vara lite modigare i klädväl än vad jag egentligen är.

Trött o fattig · 6 months ago
Är själv lärare i de lägre klasserna och tycker vi samt dagispersonal kunde få klädbidrag eller avdrag för kläder. Så trött på att man ska behöva se snygg o prydlig ut samtidigt som kläder förstörs av olika slags färg-o limkatastrofer! Dessutom ska man ha en jäkla massa ute- och gympakläder, skor, stövlar mm o helst ett par vardera på jobbet för god knows när man ska till skogs t ex, gympakläder kan inte vara ens vanliga träningskläder för jag tänker inte trava runt i tights bland barnen! Plus kläder för jul- och vårfest, jag har inte behov annars av nån festgarderob. Inser att andra också behöver vara prydligt klädda men de har för det första ofta högre lön och ganska obefintlig risk att komma hem gulprickig av flaskfärg. Nee. Ge mig arbetskläder any day och nån som tvättar dem!

Peppe Öhman · 6 months ago
Ni som jobbar med yngre barn borde verkligen få arbetskläder av arbetsgivaren. Måste vara ett otroligt slit på dem.

V · 6 months ago
Men vad göra om en älskar ALLA sina tretusen kläder? Om allt sparks jou? Tretusen var att ta i, men ni fattar

V · 6 months ago
Secondhand iofs men ÄNDÅ

Peppe Öhman · 6 months ago
BEHÅLL DEM! Fortsätt älska dem!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.