Fredagslänkar den 28 maj 2021

4 months ago

Fredagslänkar den 28 maj 2021

Hej alla ni som tycker att det är viktigt att läsa olika sorters texter! Önskar vi kunde träffas och också diskutera veckans skörd. I veckan pratade jag med en kompis som ville börja läsa böcker och hade fått uppfattningen om att jag läser dagarna i ända. Hennes lättnad var stor när jag sa att jag högst läser 10 min om dagen

Det här är helt sjukt, men enligt en ny undersökning tror så många amerikaner som 15 procent (31 miljoner människor) att det ligger något i Qanon-konspirationen att USA styrs av satanistiska pedofiler.

Om du inte kan eller orkar ge dig ut och träna har ett riktigt långt och varmt bad/ bastubad samma hälsoeffekter! Det låter kanske för bra för att vara sant, men stämmer faktiskt. Läs mer om det på The Guardian.

Om att tacka nej till ett stipendium på college för att istället satsa på karriären som influencer (vi ska förresten spela in Skåpet imorgon och där tänker jag presentera en spaning kring vad som kommer efter influencers). Vad händer om ingen lär en kritiskt tänkande? Om all ens kunskap kommer från Tiktok. Och vad händer med människan i en kultur där hennes existens hela tiden recenseras?

På tal om sociala medier har det inte så stor betydelse för folks mående om man stänger av möjligheten att se antalet likes.

Ekonomi handlar mindre om siffror än om mänskligt beteende och psykologi. Här är orsaken till att du är lite extra köpsugen just nu.

Jag vet inte hur mycket man talar om rasism mot asiater där ni bor, men här skrivs det mycket om det.

Hur går det egentligen för den amerikanska demokratin? Inte så bra, om du frågar mig. Konspirationsteorier, republikaner som är tvungna att ljuga om de vill ha toppositioner i partiet och aktivt ifrågasättande av valresultat som redan bekräftats av flera oberoende instanser.

Musiken var mindre kapitalistisk på 90-talet, det var kanske vi också? 

När Magnus föreläser om podcasting i Sverige och USA brukar han lyfta fram att de största poddarna i Sverige är influencerpoddar, medan man i USA ännu satsar mest på redaktionella produktioner. Det här verkar ändå förändras, allt fler kändisar i USA startar poddar.

Igår kollade Maggan och jag på Friends-återföreningen på HBO och trots att ingen av oss var ett Friends-fan var det ändå lite rörande. Tiden, herregud så den går. Hur som helst, det är svårt att tala om Friends idag utan att lyfta fram fett-, homo-, och transfobin. Här är en text om hur vi som var tonåringar på 1990-talet uppfostrades till att tycka att det är äckligt med allt som inte vara skelett.

På tal om Friends vill jag tipsa om Lisa Kudrows “The Comeback”. Så jäkla bra, jag ska själv se om den. Är ni sugna på kärlek är den nya säsongen av “Master of None” otroligt bra.

 

Isabelle · 4 months ago
Japp bara katolska kyrkan som styrs av pedos, det är där man ska leta... Okej dåligt skämt. Ja ofattbart att konspirationsteorier har så stort följe. Här i Frankrike är det väldigt mycket cyberattacker nu av främmande stat, och jag undrar hur mycket man ser på sociala medier som är "äkta" eller troll. Nuvarande påven verkar sjukt bra i alla fall, tack och lov för det! Finska skolan är väl fortfarande världsledande. Men svenska skolan har tappat tror jag ( jag läste en kurs för typ 10 år sedan med en lite yngre generation och de kunde ingenting om allting, jag blev verkligen ledsen, typ de kunde inte räkna med procent, kunde inte stava, kunde inte hålla föredrag eller ens prata engelska). Franska skolan imponerar inte heller tycker jag. Jättesynd när man känner som förälder att man önskar att barnet skulle lära sig mera, och man tror att man själv fick en bättre utbildning! Om det nu inte är rosa glasögon. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig utan att det blir fel, jag tycker ibland att det pratas för mycket om rasism i USA. Det är ju bra att man pratar om det, fastän samhället känns samtidigt mer rasistiskt än här i Europa. Här är det kanske inget man pratar om lika mycket. Antagligen för lite snarare? Här pratar vi fortfarande mer om terrorism än om rasism. Barnet har skolövningar om att gömma sig, låsa in sig i klassrummet, och att larma mot terrorattacker. Biden verkar väl ganska bra. Jag delar kanske inte hans politiska åsikter, men efter Trump känns det skönt att han är pålitlig och rationell. Sedan svårt att säga om han är bra för utrikespolitiken eller inte. Vi får väl se. Kommer stämningen i USA att lugna ner sig. Jag hoppas att världen kan bli lite ljusare igen men tycker folk ändå är ganska glada här nu när pandemin lättat! Tack för all läsning!

Peppe Öhman · 4 months ago
Ja, håller med dig om att utbildning är grunden till allt. En bra skola är så otroligt viktig. Sen tycker jag att det är viktigt att prata om rasism och rasistiska strukturer överallt.

Isabelle · 4 months ago
Ja, jag uttryckte nog inte vad jag egentligen menade ! Du har rätt. Vad jag nog borde fråga är: hur är det möjligt att USA inte kommit längre i att skapa ett jämlikt samhälle. även om jag fattar att slaveriet inte fanns i Europa ! Och är debatten kring rasism eller snarare BLM mer mångsidig på plats i USA än hur jag kanske missuppfattat den härifrån. Mer konkret: talas det om att polisvåldet kanske påverkas av att det inte finns "gun control". Om jag fick bestämma :o) skulle jag kanske börja där vilket jag inser är omöjligt i USA ? Och pratar man om hur stor skillnaden mellan fattiga och rika är ? Det kan ju inte vara så att brottslighet och polisvåld enbart är korrelerat till ras ? Eller är den det ? Jag tänkte att det även handlar om att det inte finns möjlighet till gratis utbildning eller möjlighet till socialbidrag ? Det var mer det jag menade med att allt inte kan förklaras med ras utan även med kön o s v. Här i Frankrike pratar vi väldigt mycket terrorism. I Sverige känns det som att vi pratar gängkriminalitet. Men att man kanske glömmer att fängelsevillkoren och segregeringen hänger ihop med terrorismen ? Sedan pratas det i Frankrike väldigt mycket om feminicid. Ett ämne som jag tror ??? knappt existerar i Sverige ??? Där pratar man absolut om våld mot kvinnor ! Men det är fortfarande mindre vanligt med dödligt våld statistiskt sett hoppas jag ?

Isabelle · 4 months ago
obs att jag ju definitivt skulle vara demokrat, men nu är jag ju inte amerikansk medborgare...

Jagjagjag · 4 months ago
Intressant med seventeen tidningen jag verkligen älskade att läsa dessa tidningar. Och friends. Men hur mycket bättre är det nu? Ok ej längre homofobi och kanske mera varierad kroppssyn och olika etniciteter? Om tjugo år undrar jag vad dagens barn kommer att skriva om hur föräldrar skaffade konton på tiktok och youtube för dem för att de skulle kunna lägga upp danser. Eller annat. Helt galet enl mig. Alla är vi barn av vår tid. Det intressanta är att det som skavde i mig då får jag upprättelse för nu. Har aldrig tyckt att homoskämt på tv är så jätteroliga.

Peppe Öhman · 4 months ago
Så sant, alla är vi barn av vår tid. Det dyker såklart upp nya problem och saker som skaver, men jag är ändå glad över att världen har blivit friare till vem som får synas och höras. JAg hoppas själv att jag kan utvecklas och lära mig förstå, bli mer inkluderande, ju äldre jag blir.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.