Fredagslänkar den 21 maj 2021

4 months ago

Fredagslänkar den 21 maj 2021

Jag har tagit en tupplur nästan varje dag den här veckan. Otroligt skönt. Jag vet att inte alla kan sova på dagen, men jag tycker att det räknas om du bara lägger dig ner och slappnar av. Skippar prestationen i att verkligen sova.

Jag vill passa på att tacka alla er som betalar för mitt nyhetsbrev med alla länkar. De är ju gratis här, men det är fint med folk som frivilligt vill betala för innehåll.

Om hur Ford börjar sälja elbilar, inte med klimatargumentet, men att de är bättre än bensinbilar.

Otrolig arkitektur från Ryssland/Sovjetunionen (den här stal jag från nyhetsbrevet Bra Spam, som är kul och jag tycker ni ska prenumerera på!). Samma Bra Spam påminner delar också den Lip Sync Battle jag tänker på varje dag och kollar på minst en gång i veckan. Alltså Tom Holland som gör “Umbrella“.

I USA jobbar republikanerna hårt för att tillåta delstaterna att helt förbjuda abort. Om prejudikatet Roe versus Wade (som i praktiken handlar om att en människa har rätt till sin egen kropp) upphävs kan abortlagstiftningen se ut så här i USA. Och alla vet ju att ett abortförbud inte leder till färre aborter utan bara till färre säkra aborter.

Och om att vi borde tala om missfall i skolans sexualundervisning.

Den 25 maj är det ett år sedan George Floyd mördades av en vit polis. New York Times har samlat ihop en lista med kulturella fenomen, med anknytning till antirasism, som dök upp sedan dess. Minns ni den svarta instagramfyrkanten som förvandlades till en identitetsmarkör och kommersiellt verktyg?

Älskar att Naomi Campbell har blivit mamma som 50-åring.

Om ni är nyfikna på hur mycket folk betalar för att leva och bo i USA kommer här fyra historier. En tvårummare i Norra Kalifornien kostar $2,270 i månaden etc.

Den här texten om begreppet “woke” tycker jag var intressant. Jag vill också ta tillbaka ordet eller hitta på ett nytt. Att vara PK, woke eller bara snäll och inkluderande är väl det finaste som finns?

Om hur otroligt svårt det är att döma någon för våldtäkt (till och med när personen erkänner).

En text om hjältinneböcker och om hur det är samma kvinnor som dyker upp i dem alla.

Vilda hästar i USA är ett problem för myndigheterna, det finns för många av dem och det är dyrt att fånga in och träna dem. Man trodde sig ha kommit fram till en lösning, men givetvis fanns det folk som missbrukade systemet och tjänade en hacka.

Jag började kolla på “Hacks som handlar om en äldre komiker, som egentligen inte är så rolig längre, som paras ihop med en ung manusskribent. Motvilligt tvingas de samarbeta. Hemska personligheter, men kul serie. Bonus att huvudpersonerna är kvinnor och att serien utspelar sig i Las Vegas.

 

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.