Fredagslänkar den 14 maj 2021

4 months ago

Fredagslänkar den 14 maj 2021

Så har vi nått fredagen igen (eller antagligen lördagen för de flesta av er eftersom jag lägger upp de här länkarna så sent). Jag lyssnade på ett avsnitt av NPR-podden 1A på väg till stallet. Den handlade om nyhetsbrev och eftersom jag är ett stort fan av nyhetsbrev sedan snart tio år tillbaka blev jag väldigt glad. Jag fick också en förfrågan att föreläsa om demokrati och journalistik i höst. Börjar redan nu samla på mig material.

Hur som helst vill jag att ni ska veta att jag är så glad över att så många av er läser de här fredagslänkarna och till och med är redo att betala en femma i månaden för dem. TACK!

Men nu över till länkarna: 

I USA kan nu 12-15-åringar få covidvaccin och man räknar med att redan i höst börja vaccinera barn från två års ålder och uppåt. Det är ändå inte solklart att alla kommer att unna sina barn sprutan. En fjärdedel av alla amerikaner motsätter sig helt covidvaccinet. Nu ser också antivaxxare en möjlighet att sprida osäkerhet kring vaccin mot ännu fler ängsliga föräldrar. Speciellt mammor verkar vara i riskzonen att få en antivaxxare på nacken.

På tal om att sprida misinformation om vaccin: bara 12 personer i USA ligger bakom lögner som spridit sig över hela landet.

Förra veckan skev jag ett långt reportage om bitcoinens enorma belastning på klimatet. Då lärde jag mig att Tesla investerat 1, 5 miljarder dollar i kryptovalutan. Nu har tydligen Elon Musk tänkt på samma sak och meddelar att han pausar investeringarna i bitcoin (gissa hur det gick för värdet på valutan?).

Här i LA har vi ju haft munskydd både ute och inne i över ett år nu. Igår gick smittskyddsmyndigheten CDC ut med att vi som är vaccinerade kan sluta med detta nu. Så skönt! Men många fortsätter ändå använda munskydd. Delvis för att visa att hen är en person som tror på Covid, men också på grund av trauma.

Jag älskar såklart mina barn oerhört mycket, men det hindrar mig inte från att tycka att det är jäkligt skönt med folk som vågar leva utanför normen. Till exempel kvinnor som inte vill ha barn.

Married at first sight verkar vara lika populärt i USA som Gifta vid första ögonkastet är i Sverige. Vad handlar fascinationen om?

På tal om att leva utanför normen, om polyamori inte funkar för en och man vill återgå till monogami?

Är Tiktok det mäktigaste sociala median vi har? Nu påverkar Tiktok vad vi beställer på Starbucks och det vi beställer på Starbucks ger en indikation var USA kulturellt befinner sig. Äsch, läs själva.

Jag har lärt mig att säga att en person inte är homless, utan experiencing homelessness. Vi är inte vårt hem, eller bristen på det. Hur som helst, det här är en fin historia om några personer utan hem i Oakland.

Och idag ska vi börja kolla på The Underground Railroad. Lär vara superbra!

Emma · 4 months ago
Blev chockad över hur lågt serien har på imdb som vanligtvis är mitt gudamått. Men kommer ge den en chans ändå såklart! Tack för bra länkar som vanligt. Jag brukar försöka komma ihåg att swisha, det borde alla göra som har råd!

Peppe Öhman · 4 months ago
Jag brukar också lita på IMDB, men den här gången gick jag på recensioner i amerikanska tidningar. Såg de tre första avsnitten i fredags och den är bra och inte BÄST.

Isabelle · 4 months ago
Har du sett filmen Hidden Figures. Ganska trevlig och kanske din son skulle kunna se den ?

Peppe Öhman · 4 months ago
Såg den på ett flyg för nåt år sedan, men det är faktiskt en jättebra idé att kolla på den med barnen (okej, Vidar då). Tack för tips!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.