Vaccinationerna i la

3 years ago

Vaccinationerna i LA

Sa jag förresten att jag fått vaccinet? Det hela skedde på ett vanligt CVS-apotek och tog en kvart.  Majlis var med eftersom jag ville visa henne att det är bra att vaccinera sig (lite så där som man tar med barnen när man röstar). Det blev Moderna och jag får dos nummer två om någon vecka. Det känns otroligt skönt att ha det överstökat. Nu för alla över 16 år boka vaccintid i Los Angeles. Mamma och pappa i Finland har också fått sina vaccin, samma gäller svärföräldrarna i Sverige. Jag snubblade över några artiklar från ett år sedan där det stod att vaccinet kan dröja i flera år, tänk så skönt att det gick så mycket snabbare.

I USA har över en tredjedel av befolkningen fått en spruta och väntar på den andra. De som är mest kritiska är republikanske män. Visst är det absurt att något så bra som vaccinationer blivit en identitetsfråga? Jag tänker mycket på hur stor del av våra val baserar sig på identitet och kultur snarare än fakta och vetenskap. Okej, kanske inte EN STOR DEL, men en del. Motsvarande gäller ju inte minst maten vi väljer att äta och andra konsumtionsvanor.

Lena B · 3 years ago
Grattis till sprutan! Jag blir så glad för din skull. Jag hoppas att det snart blir vår tur, jag har nog aldrig längtat så mycket efter en spruta. Vi pratar också mycket om vaccin hemma och vad de gör med immunförsvaret, aldrig att jag när en antivaxxare vid min barm. Barnen få ha vilka åsikter de vill (så kul nu när några är tonåringar) men faktaresistens, där går gränsen. Jag känner mig nog ganska stressad över att faktaresistensen breder ut sig, eller gör den det? Hörs det bara mer? Hur som helst wow för vaccin!

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack! Så glad! Och håller med dig om att faktaresistens är ett riktigt stort problem. Speciellt här i usa (men kanske också i resten av världen) är det så lätt att skapa sin egen verklighet på basen av den information man samlar på sociala medier. Folk bygger liksom sin identitet på basen av vad de gillar på sociala medier och fortsätter sedan aktivt leta upp information som bara bekräftar det de redan tror.

Lina Lokander · 3 years ago
Ja! Det här med identitet och hur den styr våra val är så intressant! Jag har ofta hört folk säga saker som att ”Jag har aldrig sett mig själv som en person som skulle xxxxx” t.ex., och då tänker jag på hur sånna känslor kan stoppa oss från att göra nya grejer. Såklart är det skönt och bra att känna sig själv och veta vad man gillar så man kan jobba för att ge sig det, men om man inte testar annat ibland så kanske man missar en massa som man inte visste att man hade i sig. Jag följer ett konto på instagram som bara delar goda nyheter goodnews_movement och den som driver kontot hade lagt upp ett inlägg där hen istället för att skriva "a homeless man" skrev "man experiencing homelessness" och jag tänkte att det var så fint. De jag pratar med i LA där jag främst stött på hemlösheten säger "unhoused" och inte "homeless". Men det var just att ändra ordformen, att istället för att identifiera honom som en hemlös och därmed göra honom till "the other" så var det en situation som den mannen befinner sig i. Jag tänker att sånna formuleringar kanske kan göra att människor kommer närmre varandra och inte bara ser olikheter. Men så tänkte jag på det lite till och det är inte helt enkelt, i LA där det finns så extremt många hemlösa så är det ju en del av mångas identitet också, och man vill ju inte heller ta ifrån någon dess egen identitet. Men överlag tänker jag nog ändå att det kan vara bra att försöka tänka bort titlar på människor och inte tro att vi så lätt kan kategorisera allt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för otroligt bra kommentar! Fick mig att tänka till hur jag använder vissa ord. Om det vi gör verkligen definierar oss. Jag antar ja, till en viss det, men vi är ju alla alltid så mycket mer än det vi jobbar med, den familjekonstellation vi har, platsen vi bor på osv. tack igen!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.