Så bakar jag bröd

1 week ago

Så bakar jag bröd

Här kommer brödet! Jag är inte en person som tycker det är speciellt kul med exakta mått så kör på magkänsla vid varje bak, men ungefär så här: Blanda vetemjöl och lite rågmjöl, salta, rör om, släng in surdegsbotten och om du är osäker: lite vanlig jäst på det, blanda in någon form av mandel, nötter eller frön (gillar tuggmotståndet) och häll på vatten du sparat från senaste gången du kokade pasta eller potatis. Avsluta med att knåda in några matskedar olivolja. Knåda i några minuter. Låt jäsa länge. Ibland jäser jag det i fyra timmar, ibland över natten.

Jag brukar värma ugnen till ca 220-250 grader och låta brödet ligga inne cirka 45-50 minuter. Liiite längre än vad som känns bekvämt. Sedan låter jag det svalna innan jag tar första mackan. Supergott!

Malin · 1 week ago
Tack!! Ska testa - är ingen bakmänniska, men du får mig att tro att jag fixar det!

Emma · 1 week ago
För en som bara kan baka efter exakta recept vill gråta av den här texten . Såå ja på tal om inlägget häromdagen så- ingen frågar mig om bakning!

Sofia · 1 week ago
Vill också gråta. Så här skriver bara personer (ja, du Peppe!) som KAN baka o liksom svänger ihop citrontartletter och crustader och BRÖD.

Peppe Öhman · 1 week ago
Haha, alltså det har verkligen blivit extremt dåligt också! Kan rekommendera att inte glömma saltet till exempel.

Nora · 1 week ago
Haha, verkligen

Ulrika · 1 week ago
haha +1 på tårarna! det är förstås också för att det växer till en hel karaktär i min hjärna, det är liksom en särskild sorts TYP som kan "svänga ihop ett bröd", det ligger i samma kategori som "svänger ihop en outfit och ser så casual men ändå elegant och classy ut att man ständigt blir uppgraderad på hotell och flygplan samt fotad av streetstylefotografer" eller typ "svänger ihop en fest" och alla trivs och har kul...!

Peppe Öhman · 1 week ago
haha, kan INTE identifiera mig med denna karaktär!

Karin · 1 week ago
Jag blir nyfiken på vattnet. Använder du pasta/potatisvatten för att ta vara på det helt enkelt, eller har det nån särskild funktion i brödbakandet?

Peppe Öhman · 1 week ago
Jag använder det främst för stärkelsen. Brödet håller bättre ihop då. Läste det nånstans och det funkar verkligen.

Karin · 1 week ago
Spännande, det måste jag testa, tack!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.