Pengar, pengar, pengar

2 weeks ago

Pengar, pengar, pengar

Igår rapporterade jag om Oscars för SVT Morgonstudion och hade dagen till ära dragit på mig min paljettklänning (jag köpte den för att fira ett stort bokkontrakt för några år sedan och blir alltid på gott humör av att ha den på mig). När jag väntade på att sändningen skulle börja var det inte mindre än tre olika personer som gav mig komplimanger för min outfit. Det kan jag verkligen älska med USA. En tjej hängde ur fönstret på sin bil och ropade: I LOVE YOUR DRESS!

Hur som helst, det är måndag och det innebär ett nytt avsnitt av podden Skåpet. Cecilia, Johanna och jag pratar om pengar. Jag berättar om hur det var att inte ha några pengar alls i LA, medan mina kompisar bodde i hus Justin Bieber just hade flyttat ut från. Om hur vi delar på pengarna i våra relationer och om spara eller håva in mer. Jag tycker pengar är något vi borde tala högt om mer än vi gör.

Hur delar ni som lever i parförhållanden? Det löser sig i längden? Gemensamma konton? En viss procent av lönen går till hushållskassan? Den ena betalar allt nu. Eller något annat system?

Förresten, om ni gillar Skåpet, tipsa gärna en vän, dela på sociala medier och/eller ge oss en kommentar på iTunes. Det betyder mycket. TACK!

Ulrika · 2 weeks ago
underbar klänning! älskar gladkläder.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Tack! Tar varje chans att klä mig i den <3

Cecilia · 2 weeks ago
Du var den första jag såg i morse. Blev glad!

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Jag blev glad att du kollade <3

Isalisa · 2 weeks ago
Vi har varsit privat konto dit våra löner styrs. Vid lönedagen sätter jag mig ner vid datorn och delar ut cashen till olika konton. Största summan, tyyp 800-900 e går till mat, barn, bensin/diesel och diversekontot dit vi båda har tillgång via kort. Sedan går en viss summa till räkningskontot (amortering, vatten, el...) dit vi båda har tillgång via bankens sida. Sedan går en summa till mitt eget sparkonto och ett par tre hundralappar lämnar kvar på mitt privatakonto som jag har ett kort kopplat till. Det är så kallade spending money. Funkar jättebra för oss. Min man har rejält bättre lön än mig och betalar också mera för både mat m.m samt amortering. Vi äger dock allt tillsammans, fast han betalar mer. Vi grälar ytterst sällan om pengar fast han har en mera avslappnad attityd och jag är en riktig sparare.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Älskar att läsa att också ni skött detta så bra och rättvist.

Sara · 2 weeks ago
Vi har lite mittemellan! Varje månad får vi behålla en lika stor summa var för egna behov på våra privata konton. Typ CSN, fackförbund, kläder, grejer man gör med kompisar, uteluncher osv. Sedan sätter vi in den lön som blir över utöver den summan på ett gemensamt konto som betalar all mat, barnomsorg, barnens kläder, huslån, bil, sophämtning, alla gemensamma aktiviteter osv. Jag tjänar mkt mer än min man men känns mest rättvist att båda behåller lika mkt för egen del och att den som tjänar mest cashar in mer till gemensamma kontot. Vi äger lika mkt av boendet, men jag lade in en halv miljon mer kontant än han pga hade haft lgh i Sthlm innan och därmed gjort lite vinst. Nu kommer jag jobba halvtid ett tag och då blir det han som cashar in mest till gemensamma. Vi bråkar sällan om pengar, förutom när jag tycker att han lägger sig i vad jag gör för min egen summa. Han är mer orolig för pengar generellt, är en sparare och tror att jag slösar typ. Medan jag, som sköter allt kring vår ekonomi, har stenkoll och inte är så bekymrad. Tror att hans pengaångest skulle släppa lite om han var mer delaktig i ekonomin...

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Låter bra! Jag har tänkt på att det nästan alltid är så att den ena bromsar lite med utgifter och den andra är lite mer av en slösare. Sen kan man vara en enda i ett förhållande och den andra i ett annat.

Steph · 2 weeks ago
Fin klänning - börjar med den kommentaren innan jag glömmer :) Vi har ett gemensamt matkonto, därifrån tar vi mat, bensin, försäkringar etc. Min man sätter in litet mer eftersom han har bättre lön, precis som han också betalar litet mer på bostadslånet. Sedan delar vi rätt jämnt, eller åtminstone sådär någorlunda. Jag äger sommarstugan (eller kommer att äga) så där betalar jag oftast litet mer, litet beroende på kostnad. Lägenheten äger vi tillsammans så där delar vi jämnare. Vi har en bra bas och sedan improviserar vi litet enligt behov. Vi sparar båda två, min man är mer insatt i det än mig, men vi vill båda spara. Kunde bli bättre på att unna mig själv saker ibland, men har levt med så mycket lägre lön så länge och det är först de senaste åren vi närmat oss varandra så funderar på varje sak jag köper.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Tack! Och jag tycker att det låter som ett rättvist och balanserat system ni har.

Hanna · 2 weeks ago
Vi har skilda konton och sedan ett gemensamt amorterings/sparkonto som vi varje månad sätter in 700 euro var på. Det som blir över då amorteringen gått försöker vi spara till större utgifter, renoveringar, resor m.m. Räkningarna delar vi upp så att det blir någorlunda lika, men så att den som har större lön betalar mera. Vi har någorlunda lika stor lön, min har dock över åren varierat en del eftersom jag varit projektanställd. Maten delar vi så att vi går varannan gång till butiken. Vi grälar väldigt sällan om pengar, men jag har konstant lite dåligt samvete för att jag sätter helt klart mera än han på kläder, smink etc., alltså sånt som bara är mig till gagn, medan han är allmänt sparsam och det som han köper kommer ofta hela familjen till gagn, typ saker till huset och trädgården. Jag är också den som är mera benägen att satsa på det dyrare medan han hellre väljer det billigare. Då månaden är slut är i princip båda våra konton på 0, även om en del har styrts till nämnda sparkonto och fonder.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Jag tycker det låter som om ni har ett bra system. Släpp det dåliga samvetet och unna dig lite lyx.

Isabelle · 2 weeks ago
Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt men, regeln är att man ska kommunicera kring sin konsumtion. Vi har varsitt veto vad gäller alla slags beslut. Tanken är att försöka att alltid hitta en lösning/kompromiss som bägge är nöjd med: jobb, boende, uppfostran, semester, umgänge... Det funkar ganska bra... Däremot hade vi skrivit testamente i Sverige, men vi har inte skrivit det här i Frankrike (ännu) vilket är väldigt osmart ! men jag hoppas att vi tar tag i det !

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Låter som en mycket bra lösning!

Isabelle · 2 weeks ago
Tack för tidigare tips om att lyssna till Konflikt. Väldigt bra ! (men läskigt :o) men upplysande !

Peppe Öhman · 2 weeks ago
vad roligt att du hittat Konflikt! Tycker den är jättebra.

Viktoria · 2 weeks ago
Vi har haft gemensam ekonomi sen typ dag 3 av vårt förhållande. Nu är vi gifta sen 15 år. Min man har alltid tjänat mer än mig, men vi har nog aldrig tänkt annat än att det som kommer in, oavsett från vem och mängd, går till vårt gemensamma livsprojekt. Ingen av oss är särskilt fokuserad på egen konsumtion, utan slösar vi eller investerar är det på barnen eller familjeprojekt. Och barnen rider respektive tränar alpint, så då är både tid och ekonomi i box liksom ;-)

Viktoria · 2 weeks ago
Gah! Så tråkigt och präktigt det lät! Hade vi massor med stålar kanske vi skulle slösa på både det ena och det andra. Tjoho, liksom. Eller så köpte vi en egen häst och ett chalet i alperna.

Cia · 2 weeks ago
Alltid intressant att höra hur andra gör och tänker kring ekonomi. Vi stoppar in alla pengar vi tjänar på samma konto. Sen delas det ut en lika stor summa till oss var därifrån till egen konsumtion (kläder, uteluncher, klippning och sånt), sen till spar till var och en och så spar till barnen och så till gemensamt spar såsom om-nåt-händer-med-huset, semester, bil, pension etc. Sen betalas räkningar och mat från det gemensamma kontot. Vi bråkar aldrig om pengar. Vilket kankse inte alls har med vårt sätt att hantera ekonomin på utan kanske mer för att vi tjänar ungefär lika mycket och ingen av oss har nån dyr hobby. Dessutom bryr vi oss nog inte så mycket om pengar, vilket så klart är en lyx som vi kan unna oss för att vi alltid har så det räcker till det vi behöver för att klara oss och leva det liv vi vill. Till sist. Vi borde alla ha fler paljettklänningar i vårt liv!

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Det låter mycket sunt! Och smart! Och rättvist. Well played.

Emma · 2 weeks ago
Jag får panik av tanken på att min sambo ska veta och ha åsikter kring vad jag gör med min lön. Kul att ge en present till sin partner o ba du kan se vad den kostade och var den är köpt. Överraskning!! Vi har ett gemensamt konto där vi lägger in pengar till räkningar/mat och sen får vi ha resten för oss själva och bestämma själv över.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Ja, men ja! Klart att man ska kunna lita på varandra och inte vara tvungen att redovisa varje utgift.

Anna · 2 weeks ago
Jag och min sambo har helt separerad ekonomi, och har så alltid haft i 15 år. Vi delar lika på gemensamma kostnader (hyra, mat, el osv), men behåller lön på varsitt konto. Vi tjänar lite olika, men är helt överens om att ha det delat. Vi lever inte så yvigt liv och behöver inte vända på varenda krona, och skulle nån hamna i ekonomisk kris, typ bli av m jobbet, så steppar den andre upp. Funkar för oss och vi har aldrig bråkat om pengar. Jag blir också stressad av folk som slår ihop allt. Tur man får göra olika!

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Jag blir alltid på gott humör när folk gör saker på olika sätt. Tack för detta!

Ann i USA · 2 weeks ago
Med risk för att bli lynchad....men är det inte lite lätt ironiskt att svenskar som är så mån om att allt ska vara jämställt sedan tycker det är så himla viktigt att ha enskilda bankkonton? Risk för att dra alla över en och samma kam, men ändå. Jag tjänar lite mindre än min man, eller ok, ganska mycket mindre nu, och är väldigt nöjd med att vi sätter in pengar på gemensamt konto och drar utgifterna därifrån. Det innebär att jag inte behöver tillsätta mer av min lön, utan snarare mindre. Känner jag eller min man för att köpa något extraordinärt pratar vi om det, men har även gemensamma sparkonton (eller snarare en indelning som jag överser inom vårt sparkonto) som även handhåller ett eget sparande, för den där dyra outfitten, cykeln, skorna, eller vad det nu än kan vara, men det brukar aldrig vara några problem med det heller och det blir sällan att vi håller oss till att du har inga sparade pengar kvar men jag har.... Jag sparar även lite mer i pension för att få upp min sparade pension i summa jämfört med % lite närmare min mans.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.