Inte alla män, men ändå alla män

3 years ago

Nu hände det som inte fick hända. Jag skrev en lång text om mäns våld mot kvinnor och när jag tryckte på publicera försvann den. I vanliga fall kopierar jag texten innan jag publicerar den eftersom det här verktyget är så instabilt, men idag glömde jag bort att göra det. Och nu kan jag inte heller ladda upp bilder. Jaja, vi kör väl igen då.

Det här med att inte alla män våldtar och misshandlar kvinnor stämmer såklart. Men de flesta män deltar ändå i en kultur där kvinnor har lite lägre värde än män. Ingen man snackar stolt om hur han var en flickpojke när han var liten, men väldigt många kvinnor har varit pojkflickor. Att vara lite pojke ger status, att som man kallas något kvinnligt är en förolämpning.

Inte alla män våldför sig på kvinnor, men det finns jävligt många som sysslat med tjatsex, som kommenterar kvinnors kroppar i sina grabbgäng, som blir arga när de får ett nej av en kvinna, som tycker det är helt okej att låta kvinnan de lever med ta merparten av det oavlönade hushållsarbetet och det emotionella arbetet, “damfotboll är tråkigt”, som skojar om att kvinnor är sämre på att köra bil, strippklubb på svensexan, hysterika, sämre på att löneförhandla därför får hon sämre lön och så vidare. För att inte tala om alla de män som är så rädda för att förlora sin status bland andra män att de aldrig skulle stå upp för en kvinna som blir attackerad av andra män i sociala medier. Allt det här förstärker en kultur där det kvinnors liv är värda lite mindre än mäns.

Och det här att mäns våld mot andra män är aldrig så aktuellt som när mäns våld mot kvinnor diskuteras. Annars knäpptyst. Det är såklart också en viktig fråga, men det kallas också att flytta fokus.

 

Malin · 3 years ago
Hear hear!

Emma · 3 years ago
Kring allt som stormat runt Paradise hotel (önskar såklart aldrig att någon ska bli utsatt för det här men det är en bra ögonöppnare) så inser jag ännu en gång hur viktigt det är att lyfta detta! Jag har varit ihop med killar som betett sig på de vis som nu lyfts fram som ej okej, och även fast jag anser mig vara ganska smart så har jag nog egentligen inte fattat hur fel det är. Tjatsex. Bli beskylld för saker. Det jag vill komma fram till är väl -tack till dig och alla er som skriver texter och ger konkreta exempel på hur jävligt många beter sig. Jag hade behövt läsa detta inlägg när jag var 20 år. Och även idag.

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag med, alltså, sånt jag trodde var helt normalt och en del av livet när jag var kring 20 skulle klassas som övergrepp idag.

Alex · 3 years ago
Exakt så är det! Bra skrivet.

Isabelle · 3 years ago
Flytta inte till Frankrike :o) Här kan kvinnor inte dricka och äta samma mat som män (typ öl och fet mat). Och vid fest eller middagar förväntas kvinnorna sitta tillsammans och prata och männen för sig. Om man som kvinna försöker hoppa in och kommentera "jobb eller politik eller historia" ja manliga samtalsämnen blir man typ nonchalerad eller avbruten för det förväntades inte att du skulle ta plats i ämnet (även om du nyss läst en kurs i just management är det omöjligt att du kan ha kunskap i ämnet). Kvinnor kan däremot säga nästan vad som helst om hem och barnuppfostran med auktoritet. Nu gäller det kanske främst den lite äldre generationen. Jag tror ju att det sakta blir bättre men oj vad irriterad jag blev när jag var nyinflyttad. Även skämt om homosexuella är/var vanligt... Det positiva blir ju att man känner att Sverige har inte just dessa fördomar !

Peppe Öhman · 3 years ago
Det låter helt sjukt! Och tänker att det finns färre, men ändå liknande kretsar i Sverige, Finland, USA och resten av världen också. Men som du säger har vi åtminstone Norden kommit längre i det offentliga samtalet.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.