Hudvård i svt

3 years ago

Hudvård i SVT

I samarbete med Reserol

Har ni kollat på den tredelade serien om hudvård på SVT? Jag tycker att jag sett ett motsvarande brittiskt program (fast med lite mer resurser än SVT): kvinnor i olika åldrar testar olika sorters hudvård som ska få dem att se piggare (=yngre) ut. Vissa är intresserade av hudvård, andra inte (=Elain Eksvärd). Det är förenklat och underhållande, men inte speciellt välunderbyggt. Det mesta handlar om anekdotisk bevisföring.

Jag tycker att Caroline Hainer (full disclosure: vi är kompisar) skriver bra om progammet i Göteborgs-posten:

“Seriens faktabeställare Anna Luuk Priskansluter ansluter sig därmed till den gamla, patriarkala traditionen av att likställa egenvård med kvinnlig fåfänga och underkänna dess korkade utövare som inte fattar att de blir blåsta. Det finns ett skuldbeläggande i både hennes yttrande och hela programmet i stort.”

Jag håller verkligen med Caroline om att redaktionen på SVT tydligen bestämt sig för att hudvård är ytligt, fördummande och fåfängt innan de ens börjat spela in programmet. Det är synd eftersom jag tycker det finns en hel del intressant att diskutera kring ämnet. Som att försäljningen av hudvård ökat explosionsartat och att det delvis är nåt slags reaktion på den retuscherade verkligheten vi ser på sociala medier med filter, orealistiska skönhetsideal och senkapitalism. Att konsumtionen av krämer och serum är ett skapat behov. Men också att hudvård kanske handlar om att fokusera på det lilla när världen snurrar fort utanför. Att det kan vara en stund då man visar omtanke för sig själv genom att smörja in sig och pyssla om sig. Det är kanske inte lika intellektuellt som att sätta sig vid brasan med en god bok, de här två verkligheterna kan faktiskt existera parallellt.

Jag är feminist, ändå ganska allmänbildad, har långa akademiska utbildningar, läser böcker och skriver en hel del. Ändå kan jag uppskatta ett varmt bad med en ansiktsmask och att efteråt smörja in mig med krämer. Det ena utesluter liksom inte det andra. Jag vill inte heller vara en person som ser ner på kvinnor som är intresserade av hudvård. Eller bara använder hudvård som jag. Jag gör gladeligen ett längre samarbete med Reserol eftersom jag tycker de är bra och trovärdiga och själv använder deras produkter. Bättre att köpa från en liten och bra producent.

Det som jag däremot är säker på är att hudvård inte är feminism, bara för att en kvinna gör något eller till och med att en feminist gör något förvandlar inte automatiskt handlingen till feminism. Serum, krämer, syror, botox och filler har ingenting med jämställdhet att göra. Revolutionen startar liksom inte på basen av hur små porer vi har eller hur mycket fukt det finns i huden.

Så här resonerar jag: Mycket av det vi gör handlar om hur vi väljer att göra det. Köttätare kanske inte behöver äta kött varje dag, eller åtminstone köpa köttet från mindre producenter. Om vi ska resa långt med flyg kanske vi kan göra det mer sällan. Det går att renovera och inreda ett hem med second hand-produkter, mestadels köpa begagnade kläder och varför inte vara noga med hur hudvården du använder är testad och vem som säljer den. Och så tycker jag att det finns så mycket smartare sätt att diskutera hudvård än sättet Svt gör det på.

Hudvård i SVT

Emma · 3 years ago
"Alla män är lurade, en ny bil ger dig inte större snopp!" Det hade svt kunnat djupdyka i!

Anna · 3 years ago
Precis! Som nån skrev (kan ha vart Maria Ahlgren): när kommer tvprogrammet om att lyxbilar och billigare bilar rullar preeeecis lika bra på stadens gator. Så hur lurade och lite korkade är inte alla män med dyra lyxbilar..!? Näe, brukar gilla mkt på SVT, men detta är inte bra.

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag tycker att public service är jätteviktigt, men just därför är det viktigt att komma med kritik när man tycker att de missköter sitt uppdrag.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.