Hanterar ni stressen?

2 months ago

Hanterar ni stressen?

På söndagar drar Maja och jag ett söndagshäng på Clubhouse där vi pratar om planering inför veckan, återhämtning, hur man ska hantera söndagsångest och hur man blir när man är stressad. Maja frågade mig om hur jag bli när jag är trött och stressad och medan jag förklarade det insåg jag vilken vidrig människa jag är när jag har för mycket att göra. Jag går omkring och snäser åt folk här hemma, smäller i kärlen när jag fyller diskmaskinen och kastar onda blickar på alla som inte jobbar lika mycket som jag. Istället för att själv vila vill jag liksom att alla andra ska kämpa i samma takt som jag.

Hur blir ni när ni är stressade/överarbetade? Märker ni det själva?

A · 2 months ago
Jag blir känslig när jag är överarbetad/stressad. All ”kritik” blir personlig, även sådan som jag i vanliga fall skulle låta rinna av. Och det blir rätt så tydligt eftersom jag i vanliga fall (dvs icke sönderstressad) har rätt mycket skinn på näsan. Sen brukar jag städa, antagligen för att känna att jag i alla fall har kontroll över mitt städade hem. Precis som du beskrev så blir jag också irriterad på alla som inte kämpar lika hårt som mig. Stackars min pojkvän som antingen får en dammsugare i handen eller sura blickar för att han inte hjälper till.

Peppe Öhman · 2 months ago
Jag kan verkligen relatera till att ta kritiken personligt. USCH!

Emma · 2 months ago
Jag biter ihop dagtid men sen kan jag inte somna. Ligger i timmar och ältar och funderar.

Peppe Öhman · 2 months ago
Åh fy! Det ska du verkligen inte göra!

malin · 2 months ago
Jag får migrän och/eller magkatarr och blir olycklig av stress. Och så tycker jag att alla i min familj ska städa hela tiden. Det här coronaåret har däremot varit som ett antistresspiller för mig (jag vet, det är våldsamt privilegierat att få ha det så!). Vi har aldrig haft så lite gäster som i år, vilket också har lett till att vi har bott i en riktig svinstia, dels för att vi inte har orkat städa upp hela tiden bara för vår egen skull, dels för att vi renoverar en massa. Och jag har faktiskt slutat bry mig, vet inte om det beror på att jag har gett upp eller för att jag har stressat mindre på andra områden, vilket har lett till att jag inte bryr mig om att det är råddigt i huset. I fredags satt jag i soffan och degade och läste på instagram om någon som hade gjort en "snabb fredagsstädning" och hajade till då jag insåg att det fanns en tid då vi också städade inför helgen, men att det är länge sedan vi har sysslat med sånt nu! Det var skönt på något sätt. Jag tittade på den ovikta tvätten och brydde mig inte alls. Åt lite popcorn istället och funderade på om jag skulle se på en film eller läsa en bok.

Agnetha · 2 months ago
Åh! Kan verkligen relatera! Får ibland nästan lite dåligt samvete för att jag tycker att det är så skönt att inte träffa folk (och behöva städa), utan ägnar så mycket tid åt böcker och film. Väldigt bra för att sänka mina stressnivåer också. :)

Peppe Öhman · 2 months ago
Helt rätt att du ägnar tid åt böcker och film!

Peppe Öhman · 2 months ago
Åh fy vad jobbigt att stressen tar så fysiska uttryck! Och jag tänker själv också mycket på hur priviligierad jag är, men tycker ändå att man kan få känna sig stressad i det stundvis.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.