Fredagslänkar den 2 april 2021

2 weeks ago

Fredagslänkar den 2 april 2021

Jag är nyss hemkommen från stallet. Det kändes som en evighet jag senast var där, men i praktiken var det mindre än en vecka. Jag red några hästar, longerade en och fick se Majlis galoppera helt utan min hjälp på Sequoia. Det var mycket fint. Jag var en stolt mor. Efteråt, på väg upp till bilen noterade jag att jag hade stora mörka svettfläckar under armarna och luktade minst sagt funky. Älskar det, alltså att vara smutsig och svettig och mör i kroppen och sen komma hem och ta en ordentlig dusch. Kroppen ska ha sitt.

Men nu över till länkarna! Förresten, tusen tack alla ni som betalar 5 dollar i månaden för den här bloggen och listan på länkar jag publicerar varje fredag! Det är fint att de finns folk som vill betala för innehåll. Om du ännu inte gör det kan du bara klicka på länken och signa upp här.

What makes a body trans? (eng)

Vita som läser böcker av svarta författare för att känna sig som bättre människor. (eng)

Asiatiska kvinnor lämnar dejtingapparna. (eng)

Om du inte redan vet vem Stacy Abrams är kan du börja läsa här. (eng)

Amazon är gigantiskt och Amazon är USA. (eng)

F*ucking good pizza. (eng)

Föreställ dig att stiga ut i världen efter 37 år i fängelse. Hur navigerar man i det nya teknologiska samhället? (eng)

Varför älskar amerikanerna sina vapen så? (sve)

Instagram säger så mycket om människan. Fnissade när jag läste. (eng)

Why animals don’t get lost. (eng)

Jenny Nordberg i SvD om kvinnor och våld. (sve)

En svensk man som var fången hos al-quaida i nästan sex år. (sve)

Brukade ni kolla på Fraiser? Hans lägenhet var lit. (eng)

En rolig text om historisk träning. (eng)

Ljuden i naturdokumentärer är fejk. (eng)

En arg bläckfisk. (eng)

Jag är nästan sjukligt ointresserad av golf, men ikväll ska vi se Tiger Woods-dokumentären. Älskar när duktiga filmmakare (eller skribenter för den delen) gör något ointressant intressant.

Lina · 2 weeks ago
Jag läste artikeln "White people, black authors are not your medicine", om vita som läser böcker enbart för att känna sig duktiga, eller kanske inte ens läser men iaf låssas att de gör det. Det är såklart ett äckligt sätt att visa sig god på. Men jag började tänka lite kring det. Jag har ibland nästan tyckt att det varit lite pinsamt när jag läst vissa böcker, just för att andra ska tro att jag gör det bara för att det ska se bra ut. Jag vet inte om jag tänkt mig att någon som ser min bok ska börja ställa massa jobbiga frågor som jag inte kommer kunna svara på för vad vet jag egentligen, jag råkar bara gilla boken, jag fattar ju egentligen ingenting av vad den svarta författaren skriver om för jag är ju vit. Men så läste jag några rader av Audre Lorde som stannade kvar länge och jag kom att tänka på dom nu efter artikeln, såhär: "That we not hide behind the mockeries of separations that have imposed upon us and which so often we accept as our own. For instance, `I can´t possibly teach Black woman´s writing - their experience is so different from mine.´Yet how many years have you spent teaching Plato and Shakespeare and Proust?" ...."And all the other endless ways in which we rob ourselves of ourselves and each other." Så ja, det är bara nåt som fick mig att tänka. Jag tycker såklart som artikelförfattaren att man måste gör mer än skylta med böcker för att kunna skapa förändring. Men samtidigt ska vi inte se varann som så olika att vi måste hålla oss ifrån varann liksom.

Peppe Öhman · 2 weeks ago
Tusen tack för bra kommentar och förlåt för så sent svar! Så bra formulerat och fick mig att tänka till.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.