För vem sminkar vi oss

1 week ago

För vem sminkar vi oss

Ett nytt avsnitt av Skåpet ligger ute. Vi pratar om smink och om hur ett läppstift som kostar 40 dollar kan vara exakt samma stift som ett som kostar 10 dollar. Det är bara förpackningen som skiljer dem åt. Om det tredje skiftet, kvinnor som förvärvsarbetar, tar hand om hushållet och sedan tar sig an det tredje skiftet: att göra sig snygga. Eller kan smink vara kreativitet och självförverkligande? Vi pratar om vem som tjänar pengar på att kvinnor sminkar sig och influencerbranschen och om hudvård är en helt annan sak. Jag gör ju själv ett långtgående samarbete med Reserol.

Ni får lyssna själva, men som vanligt finns det inga absoluta sanningar. Eller så är det åtminstone för mig, jag vill samtala om de här sakerna för att reda ut mina egna tankar och lära mig av andras. Hoppas ni gillar avsnittet! Och om ni gör det får ni hemskt gärna tipsa en vän och gå in och ge oss några stjärnor på iTunes. Tack!

Anna · 1 week ago
Vad spännande att det tycks finnas flera olika "tredje skift", finns nog iof tyvärr oändligt många skift, nu när jag tänker efter... Har läst om det känslomässiga arbetet kvinnor tar ansvar för, dvs har koll på hur alla mår, allas känslor och humör, att stämningen är god i familjen, lyssna och trösta osv. Det är ett skift i sig. Men, jag har läst om tredje skiftet som "planera och organisera" , dvs att kvinnan ofta gör det arbetet för hela familjen, ett hjärnarbete som aldrig tar slut. Har inte lyssnat på podden, kanske pratar ni om det också. Det finns ju forskning om hur mycket tid kvinnor lägger på andra skiftet, dvs hushållsarbete, det är flera timmar mer än män om dagen. Vore intressant om man kunde mäta tredje skiftet också. Inte konstigt att kvinnor 35+ är stor majoritet bland utbrända...

Peppe Öhman · 1 week ago
Ja! Du tänker på det emotionella arbetet. Det har kanske också kallats det tredje skiftet?

Anna · 1 week ago
Tja, googlar man så finns forskning om tredje skiftet fr bla Kristianstad högskola, då inom ramen "planering och organisering" av hemmet/familjen. Men hur etablerat begreppet är vet jag iof inte. Hur som helst är det väldigt intressant med alla dessa skift kvinnor har, förutom sitt betalda arbete. Intressant inlägg, i vanlig ordning!

Sara · 1 week ago
När jag köper lite dyrare smink är det för att förpackningarna håller lite bättre. Det billiga sminket får jag alltid slänga för att förpackningen går sönder. Oerhört irriterande. Med det sagt använder jag väldigt lite smink i pandemitider. Uppenbarligen sminkar jag mig inte bara för mig själv eftersom jag inte gör det när jag bara är jag som ser mig.

Hanna · 1 week ago
Hej Peppe! Några spontana tankar kring podden: - Lättsam men intressant. Varierande ämnen med olika djup är kul! - Gillar att ni är tre men känns som att samma person pratar 50% av tiden i alla avsnitt och ni andra två får dela på resten. - Perfekt att avsnitten kommer ut på måndagar. - Gällande sminkdiskussionen så är det väl nästan ännu mer intressant med avseende på miljö och hållbarhet att precis ALLA "influencers" gör samarbeten eller egna kollektioner som bara är massproducerad skit kamouflerad i ett *stilrent* fodral med logga? Får vem som helst kalla sig designer, författare, journalist, grundare av ett företag som man egentligen bara är ett säljande namn för? Jag är kanske bara oerhört konservativ eller kritisk men det produceras så otroligt mycket skit som den här planeten skulle klara sig bra utan. Det känns ju även som att de som verkligen har utbildat sig eller är väldigt passionerade och talangfulla trycks undan pga detta? Är seriöst lite skrämd av att majoriteten av befolkningen i jordens i-länder (och tyvärr även u-länder men av andra orsaker delvis) konsumerar så mycket skit i avseende på mat, resor, kosmetik och hudvård, hus och hem, TV, retail, rengöringsartiklar, batteridrivna skitsaker. Man blir inte så hoppfull för framtiden. - Vore intressant att höra er diskutera den här grejen att man har många grupper (inom allt möjligt) för bara kvinnor med avseende att lyfta just dessa. Jag tänker att det i de flesta fall är väldigt bra men kan också känna att man lite skjuter sig själv i benet genom att utesluta män helt. Klyftan blir ju inte mindre och man gör ju lite samma som patriarkatet har gjort mot kvinnor vilket ju har varit ganska mycket *trumvirvel* skit. Ser man på en arbetsplats som domineras av kvinnor (tänker sjukvården där jag har flera vänner som jobbar) så är det verkligen inte 100% bra. Jag tror att det är sunt med en mix och att det egentligen är vissa strukturer som vi behöver jobba bort avseende män och kvinnor. En annan grej som jag själv upplevt är det här med kvinnor i sport, man får ju hela tiden höra att tjejer lite trycks undan av killar i sportsammanhang men det finns ju vissa faktiska fysiska skillnader som gör att man tyvärr inte är på samma nivå. Tjejgrupper i all ära men jag har bara blivit motiverad av att bli lika bra som den som var bäst på skidåkning/löpning/klättring/whatever i skolan, och den personen har råkat ha snopp. Det jag vill säga är att ibland är vi så fokuserade på man och kvinna och inte det som vi egentligen vill göra. Ser fram emot att höra dina/era tankar förhoppningsvis. Ps. Bonusfråga som jag alltid har funderat på: Tjänar man väldigt bra på poddar eftersom typ hela media-sverige pysslar med det? Genuint intresserad då jag konsumerar några i veckan.

Peppe Öhman · 1 week ago
Många så bra tankar! Och tusen tack för feedback om podden! Håller verkligen med. Jag tror att det är en myt att kvinnor inte kan hålla sams, men att det såklart finns kvinnor som inte håller sams (på t.ex. arbetsplatser), men att det inte är samma sak. Rent ekonomiskt (och journalistiskt) trycks kvinnor bort i sportsammanhang. Är mäns fysik verkligen så mycket mer intressant att kolla på? Kanske det ändå handlar om kultur och normer, i alla fall delvis. och som svar på din fråga: nej, få tjänar pengar på sina poddar,

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.