Den snyggaste är över femtio

3 years ago

Den snyggaste är över femtio

Idag åkte vi ut till Home Depo och köpte några nya krukväxter. Magnus har länge drömt om krukväxter i badrummet och när vi kom hem med dem placerade han dem på fönsterkarmen. Vi stod sedan en stund och betraktade växterna. Var de snygga eller hade vi förvandlat vårt ena badrum till brittiskt sjuttiotal. Magnus sa: “det här ser ut som något en gammal faster kunde ha…” Nu är de i alla fall där och jag tror att jag gillar dem. De ska få stanna en stund. Avskyr vi dem får de flytta till barnens badrum.

Hur som helst fick det jag egentligen ville skriva om var på hur gott humör jag blev av den här intervjun med Ursula Wångander som är stylist och modell och över femtio. Hon började sin modellkarriär alldeles nyligen. Så jävla underbart! Jag blir alltid glad av folk tar sig över gränser och öppnar upp världen för oss som lever enligt normen. Det kan vara något mycket radikalare än en femtiofyraårig kvinna får vara modell för Balenciaga, men jag tror att rådande skönhetsideal påverkar oss mer än vad vi vill erkänna.

Cissan pratade om Ursula för några veckor sedan och efter att jag skickat artikeln till henne fick jag svaret:

Hon är verkligen hottaste HOTTASTE modellen just nu och gör kampanjer för ALLA modebolag i Sverige. Tror ärligt talat att det typ kan vara svårt för blonda: smala modeller att få jobb. Och! Detta med att äldre är på väg att bli HETT och att fixa sig konstigt ung är… inte så hett är verkligen på ingång. Tror jag. Känns det absolut som!”

Jag litar ju alltid benhårt på Cissan trendspaningar och blev på ännu bättre humör. Jag tycker också att det finns en styrka i att våga, eller kanske öva sig på att, se förbi de skönhetsnormer som konsumtionssamhället skapat för att kvinnor aldrig ska vara riktigt nöjda med sig själva och därför konsumera mer.

Ia · 3 years ago
Tror att det är Svärmors tunga ni köpt (?) och om du missköter den ordentligt kommer det blommor som doftar jättehärligt (lärt mig av svärmor(!)).

Peppe Öhman · 3 years ago
ja! På engelska heter den snake tongue. (den ska vara i sovrummet, badrummet fick mer mörkerkänsliga växter). och tack för tips, ska nog inte bli svårt att missköta den.

Alex · 3 years ago
Hoppas hoppas det vänder nu. Att kvinnor ska sluta känna ett behov att göra sig yngre hela tiden. Så sorgligt när tjejer i 25 års åldern ska hålla på med skönhetsingrepp för att tio år senare inse att de hade dugit bra som de var då. Sen tycker jag faktiskt att de flesta kvinnor bli vackrare med åldern :) En osäkerhet försvinner och den gör kvinnor vackrare! Avslutar med att alla gör vad man vill och att jag inte dömer någon. Alla har olika anledningar till val i livet.

Julia · 3 years ago
Jag kommer ihåg när jag också tyckte att ett hem fullt med växter påminde om en gammal människas hem. Nu upplever jag det som att (iallafall i Sverige) växter i alla rum och även badrummet är mer vanligt än ovanligt i hem tillhörande 30-40 åringar. Jag vet inte om det är för att vi försöker få det att kännas som att vi bor på ett mer tropiskt ställe än vi gör. Men jag har gått från att hata på växter till att älska dem speciellt mina monsterior i badrummet. Om jag använder fantasin tillräckligt mycket kan det en solig sommarmorgon nääästan kännas som att duscha i en utedusch utomlands när man är omgiven av växter. :)

Peppe Öhman · 3 years ago
jaa! det var exakt den känslan jag var ute efter. Att duscha i en djungel.

[email protected] · 3 years ago
Rimligt.. hela grejen med 20-åriga modeller, är inte det bara konstigt. Jag tänker att produktens målgrupp ska kunna identifiera sig med reklamen. Ur den synvinkeln så borde modeföretag som går i bräschen och satsar på äldre modeller vara vinnare rent kommersiellt. Alltid bra när det som är en moralisk förbättring gynnar affären. Om mitt resonemang stämmer säger det väl även en del hur cementerad kvinnobilden är... när kommersiella krafter förlorat så länge, då sitter det djupt...

Peppe Öhman · 3 years ago
men precis så. Du formulerade det mycket bättre än jag.

Ulrika · 3 years ago
Intressant! på något sätt söker vi ju oss hela tiden till det som är ovanligt eller säreget, tänker jag, för att positionera oss. typ: när solsemester var dyrt var det högstatus, när "alla" kan åka (pre pandemi förstås) blir det istället status att kunna resa läääänge och ha ett jobb man kan sköta från ett tåg, typ. På samma sätt så kan jag tänka att den artificiella skönheten med olika ingrepp hållit högre status när det varit görbart för några få, men när var och varannan gör fillers träder ett annat ideal fram. här skulle man kunna filosofera jättelänge, även om både tåg istället för flyg och rynkor istället för fillers kanske är ideal man tycker är gynnsamma tror jag inte det är en slump att idealen träder fram när de gör, och ibland kanske de gör det som en konsekvens av lite förakt för det "folkliga"?

Jagjagjag · 3 years ago
Ja detta med anti-vaxxers alltså. Har ju vänner på Facebook som lutar rejält åt det hållet. Jag tycker ändå alltid att det är intressant att djupdyka i dessa världar för att förstå vad som lockar och hur man tänker. Just detta med att vara så rädd för vaccin kan jag bara själv inte känna. Jag menar, jag förstår att man inte vill ta antibiotika i onödan för det rubbar tarmbalansen och påverkar miljön. Jag såg en del av ett lååångt klipp på youtube, lite typiskt med en karismatisk 30-ish finsk kvinna som bott med urbefolkning i Peru och lärt sig om deras läkekonst. Det är ju intressant. Men sedan hela resonemanget om hur vaccinationer påverkar vår frihet och att man i stället ska boosta immunförsvaret på alternativ väg. Kunde inte låta bli att tänka att just det men när du blir riktigt sjuk, då använder du gärna den förhatliga vården på sjukhusen. Sedan respekterar jag fullt naturmedicin och dess styrka men gillar inte när man idealiserar. Långt inlägg här. Gällande Ursula; spännande grej. Ungdomlig skönhet tänker jag att fortsätter att vara ett ideal för att det är förgängligt och djupt rotat i kulturen. Men å andra sidan, manlig skönhet är inte alltid ungdomlig och ideal förändras. Fortfarande kan man dock säga att västerländska skönhetsideal regerar. Var helt paff i Chile när jag såg att alla som syns på tv eller i reklamer ser ut som européer medan medelchilenaren ser helt annorlunda ut. Det är inte idealet. Hittills.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.