Att vara expert

3 years ago

Att vara expert

Idag bakade jag som vanligt bröd. Jag har bakat bröd de senaste åren eftersom det amerikanska supermarket-brödet helt enkelt inte når upp till min standard och jag vill äta gott bröd på morgonen. Medan jag bakade slog det mig att jag kanske borde skriva mitt brödrecept här på bloggen. Tanken som omedelbart följde var att jag ju inte är en expert och därför inte ska komma med råd. Samma sak gäller skrivandet, då kommer ändå min tionde bok ut nästa vår. Eller ridning, som jag sysslat med sedan jag var åtta (okej, med vissa pauser, men ändå ganska intensivt).

Det är inte det att jag lider av dålig självkänsla. Eller tvivlar på min egen kompoetens. Jag har noll problem att ge mig in i en diskussion om amerikansk inrikespolitik, journalistiskens roll eller feminism. Det kanske är det praktiska som gör mig obenägen att spela expert. Jag vet inte. I 90-dagar med Friday Lab gör vi en övning där deltagarna får fundera på vad folk ber dem om råd och hjälp med. Det är en del i ett modul om att vi vanligtvis kan mer än bara det vi gör på jobbet och att de här kompetenserna, som kanske vid första anblicken inte har något att göra med vårt yrke, ändå stärker och stöttar oss på jobbet.

Min fråga är nu: Vad ber folk er om råd om och vad pratar ni själva gärna om (inte sällan är det två helt olika saker).

Sara · 3 years ago
Jag är ändå genuint nyfiken på vad för sorts bröd som du bakar som är godare än brödet i affären? Själv har jag gått och blivit en snobb som bara äter surdegsbröd men jag är själv för lat för att baka.

Peppe Öhman · 3 years ago
USA har så dåligt mataffärsbröd att jag är tvungen att baka!

s · 3 years ago
lite oväntat att brödet är så dåligt i USA. Låter ju som ett brödets U-land :)

Peppe Öhman · 3 years ago
Haha, om man orkar ta sig till lyxbageriet i Brentwood är brödet gott, men jag tycker att det är lite meditativt att baka själv.

Linnea · 3 years ago
Mig frågar folk om matlagning, trädgård och inredning! Och det är ju precis mina intressen även om jag absolut inte är nåt proffs och inte har nån i mina ögon egentlig värdefull kunskap. Och långt ifrån mitt yrke, även om kreativitet kanske är gemensamma faktorn. Men jag kan ändå bli förvånad över att folk inte har koll på saker som jag tycker är helt självklara, tex hur man gör en vinägrett eller vilket som är vilken krydda i kryddlandet. Antar att såna grejer man fått med sig från sina föräldrar kanske man tar för givet att alla fått, men så är det såklart inte.

Peppe Öhman · 3 years ago
Precis så tror jag att det är. Att sånt man själv tycker är sjävklart och enkelt, inte alls är det för andra.

Jenny · 3 years ago
Hallå! Receptet då!?

Nina · 3 years ago
Jag blev jätte nyfiken på receptet! När jag bakar bröd lyckas det typ en av tre gånger max! Degigt i mitten eller hårt som sten. Bedrövligt känns det! Folk frågar mig ibland om stöd/råd när de är rädda för nåt eller när de känner att de gjort bort sig. Eller känner sig små och tillintetgjorda. Sånt jag själv också vill ha råd gällande bland. Höra att man är tillräcklig och bra som man är.

Peppe Öhman · 3 years ago
Lägger upp (det mycket lösa) receptet!

Amanda · 3 years ago
Vänner brukar fråga mig om råd vad det gäller karriärsval och jobbansökningar. Och lite matlagning. Det enda jag känner mig riktigt kompetent inom är dock att prata relationer! Helst andras, såklart

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag älskar också relationer (men har en känsla av att du är minst lika kompetent inom karriär).

Isabelle · 3 years ago
Kompetens: bygga möbler, improvisera i recept, vara lärare, lokalsinne, sjätte sinne, hitta lösningar, googla, analysera, vet hur saker fungerar, kommunikation. Brister: väldigt upp- och ner i humöret (fast inte att jag blir arg bara svänger mellan sprudlande och grinig), väldigt lat, skjuter upp saker, pratar för mycket, inte särskilt flexibel, äter för mycket choklad och bakverk.

Peppe Öhman · 3 years ago
BYGGA MÖBLER! Jag är mycket imponerad.

Isabelle · 3 years ago
Fler brister: envis, besserwisser.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.