Lön hela dagen

6 months ago

Lön hela dagen

Och på tal om jämställdhet handlar kvinnors frihet också om ekonomi. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män och utför lejonparten av allt oavlönat hushållsarbete. Enligt SEB äger kvinnor i Sverige hälften så mycket som män, de får 30 procent lägre pension och 10 procent lägre lön.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är som sagt 9,9 procent. Omräknat i arbetstid och på en arbetsdag mellan klockan 8 och 17 betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12. Varje dag. Män har betalt till klockan 17.

Löneskillnader byggs strukturellt och måste därför ändras strukturellt. 16:12-rörelsen ställer fyra krav för att åtgärda de ojämställda lönerna:

  1. Jämställd föräldraförsäkring
  2. Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer
  3. Skärpt tillsyn av diskriminering och lönekartläggningar.
  4. Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Här kan du läsa mer om kampanjen 16:12 och Sveriges kvinnolobbys målsättningar. Läs mer och gå in och följ Hur kan jag delta? Lön hela dagen på Facebook och följ Lön hela dagen på Instagram och Twitter: @lonheladagen

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.