Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Fysiska böcker | March 31, 2021 | The Way We Play

Fysiska böcker

2 years ago

Fysiska böcker

Jag är en författare som tycker om att läsa andras böcker medan jag själv skriver. Tycker att det är inspirerande och skönt att vila i andra människors texter. Jag har en kindel och ljudboksapp och tyvärr många böcker som pdf på datorn, men det finns ändå ingenting som slår en fysisk bok. Jag upplever att jag fattar texten på ett helt annat sätt när jag håller i boken. Lite som att jag kommer ihåg en intervju jag gör mycket bättre om jag skriver den för hand jämfört med om jag spelar in den eller ens skriver den på datorn.

Igår började jag på Vigdis Hjorts “Mor är död“. Satt under ett parasoll och kom nästan 100 sidor in trots att jag ständigt blev avbruten av barn och man. Härligt var det. Och gillar boken mycket so far. Vad läser ni och hur läser ni? (jag somnar varje kväll till en noga utvald ljudbok).

Julia · 2 years ago
Har för tillfället ''köpa nya böcker förbud'' (äger alldeles för många, så innan jag har betat av en del får jag inte köpa några nya), annars använder jag mest libby. Dvs läser på min iPad (deras app är riktigt bra så känner noll behov av en kindel) eller lyssnar på någon bok från dem. Föredrar att läsa skönlitteratur och lyssnar gärna på biografier och fakta. Tycker man missar mycket av språket när man lyssnar men lyssnar man på facklitteratur är det oftast mindre fokus på fint språk så då spelar det mindre roll. Suger dock om uppläsaren är kass.. värsta är när de överspelar, lyssnade på Educated nyligen dessvärre sänkte uppläsaren rösten och försökte låta som en man när hon läste vad männen i boken hade sagt vilket blev astöntigt...

Peppe Öhman · 2 years ago
Håller med, en bra/dålig uppläsare kan verkligen göra enorm nytta/skada.

Jen · 2 years ago
Läser fortfarande endast fysiska böcker. Har inte fastnat för ljudböcker alls, om jag ska lyssna på något blir det hellre en podd. Återupptäckte biblioteket för några år sen och numera lånar jag alla böcker som jag läser. Så skönt att ha tillgång till en obegränsad mängd litteratur men slippa förvaringen av böckerna hemma (bor ganska smått). Ännu en sak som ju är helt fantastisk med det samhälle som vi har i norden, alla har tillgång till gratis litteratur! Just nu läser jag en bok av Martina Haag och imorgon ska jag läsa Andra röster, andra rum av Truman Capote. Fick syn på den i bibbahyllan och kände att man kanske borde läsa något av honom(?!) får se sen då...

Peppe Öhman · 2 years ago
Underbart! Och så viktigt att man verkligen understöder biblioteken genom att utnyttja dem och visa att de behövs! (och säga vad man vill om USA, men åtminstone här i LA finns det fler väldigt bra bibliotek).

Cecilia · 2 years ago
Läser fysiska böcker! Just nu betar jag av bokhögen hemma o det är Alex Schulmans bok Överlevarna.

Peppe Öhman · 2 years ago
Vill höra vad du tyckte om den sen! Började på den, men fastnade inte.

Malin · 2 years ago
Jag läser alltid en digitalt och en analogt. Läser på mobilen på kvällen, vid köer och hos frisören. Och ”riktig” bok på dagen, i solen, i soffan. Dina händer var fulla av liv analogt nu.

Peppe Öhman · 2 years ago
Smart! Också smart att ha en bok att läsa på mobilen istället för att automatisk surfa in på sociala medier.

Ulrika · 2 years ago
Läser nästan bara fysiska böcker, upplever att mina ögon mår bättre av skärmpaus! och typ, får mer varierade kroppsställningar. sedan blir upplevelsen starkare för mig också, håller med om det. Läser många böcker samtidigt, alltid minst en fackbok och en skönlitterär igång samtidigt men ofta flera stycken av båda kategorin i lite olika stilar och stämningar. Har nyss läst ut Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén och Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal (SÅ BRA, recension här: https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2021/03/21/bokrecension-vi-rostar-om-vi-saknar-mamma-av-nina-pascoal/ ) och ska börja på American Dirt av Jeanine Cummins nu under påsken. att jag hittade tillbaka till mitt läsande för ett år sen är typ det bästa som hänt :)

Peppe Öhman · 2 years ago
Jag är precis som du! Tycker att läsning är som träning, krävs en liten ansträngning att komma in efter en paus, men ger alltid en skön känsla. Jag har varit inne och petat på American dirt sedan den kom ut, men är rädd för att den är för hemsk för mig. Ser fram emot din recension!

Lina · 2 years ago
Jag har alltid flera böcker på gång samtidigt för dom passar för så olika tillfällen. Pluggböckerna är ju såklart för pluggandet så dom läser jag när jag vet att jag har ganska lång stund då jag kan läsa koncentrerat, hittills har jag läst dom flesta som pdf på datorn och jag gillar det för att jag snabbt kan söka upp ställen till när jag ska sidreferera. Fysisk bok vid soffan till när jag slappar, där har jag just börjat på The Schock Doctrine av Naomi Klein. Hittills jättejättebra och intressant, jag skriker ut olika fakta jag lä mig från den hela tiden medan jag läser. Fysisk bok vid sängen, läste ut Bluest eye av Toni Morrisson igår - nej men den var otrolig, hon var otrolig. ofta har jag en ganska tung bok vid sängen av någon anledning och ibland måste jag bara pusta ut lite från den och då läser jag deckare på kindeln. Andra böcker vill jag gärna ha i fysisk form för jag tycker om dom så mycket och vill att de ska finnas kvar hos mig, men deckare kan få leva i kindeln. Jag bodde själv i några år och då vågade jag inte läsa något läskigt hemma innan jag skulle sova, så då hade jag läskiga böcker i ryggsäcken och läste på väg till jobbet och sen snällare böcker hemma vid sängen.

Peppe Öhman · 2 years ago
Älskar den här kommentaren! Blir både inspirerad (ska skaffa The Shock Doctrine nu) och känner igen mig i parallell-läsandet.

Mirjam · 2 years ago
Jag läser (tyvärr) framförallt e-böcker på telefonen pga att jag bor utomlands och vill läsa svenska böcker. Men håller annars med dig – inget slår att hålla i en fysisk bok. Just nu läser jag Annika Norlins noveller och lyssnar på Stöld av Ann-Helén Laestadius. Gillar båda!

Peppe Öhman · 2 years ago
Fy fasiken vad jag gillade Annika Norlins noveller!

Hanna · 2 years ago
Jag läser endast fysiska böcker. I och med pandemin började jag sluka böcker och är en seriös shopaholic av böcker, måste fan sätta band på mig! Har flera gånger tänkt ge ljudboken en chans men är rädd för att uppläsaren ska förstöra läsarupplevelsen. Just nu läser jag Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri. Gillar, men inte fullt lika mycket som jag gillat hans tidigare böcker.

Peppe Öhman · 2 years ago
Kände precis samma sak med Khemiri!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.