Nor-fucking-stedts

3 years ago

NOR-FUCKING-STEDTS

När jag tycker att de blåser lite kyligt på stranden brukar jag tänka att detta är en normal sommardag i Finland. Om temperaturen ligger på 18 grader räknas det som någorlunda varmt och jag har inget att köaga på. Jag har verkligen inget att klaga på (utom möjligen att Magnus satt uppe och drack drinkar i Silverlake till klockan fem imorse. Fast inte ens det klagar jag över. Är mest imponerad över att han pallar). Det slog mig idag att att de svenskar (och finländare?) som haft minsta lilla längtan hem drog under året som gick. Bara de som verkligen vill bo i Kalifornien finns kvar nu. Det har lett till färre diskussioner om var man ska bo, vilket är otroligt skönt.

NOR-FUCKING-STEDTS

Imorse skrev jag en stund på min roman. Den kommer ut på Norstedts våren 2022. Det känns jättestort och fint och jag är så stolt över det. NOR-FUCKING-STEDTS! Det är en relationsroman som utspelar sig under ca 10 år i Stockholm, Helsingfors och Los Angeles. Patriarkatet, hur ska man leva, finns det stunder när otrohet är okej, och barnen då! Som svar på er tanke: Nej, det handlar inte om mig. Grejen med roman är att det är fiktion.

Jag skriver en stund varje morgon. Det är oftast så trögt, men ibland blixtrar det till och då tar historien en ny vända eller en av huvudpersonerna säger något oväntat. Älskar när mitt undermedvetna slänger fram idéer. Men oftast är det trögt. Sedan spelade jag in ett avsnitt av podcasten Skåpet med Cissan och Johanna. Väldigt kul var det! Lade upp några texter på Vad vi vet och började skriva på en text om klimakteriet. Bakade kanelbullar och träffade min kompis Jenny på stranden. Majlis och Jennys dotter Celine var med. Det var lite kyligt, men mycket vackert.

NOR-FUCKING-STEDTS

Nu satte sig Magnus framför mig med en stor burk glass. Han säger att han inte får i sig något annat. När var ni senast riktigt, riktigt bakis? Jag minns knappt när jag var det själv. Vågar inte må så illa.

Helena · 3 years ago
Bakfylla har varit vidrigt exakt hela livet och det blir värre och värre, helt och hållet psykiskt. Jag fylls av en absolut fasa som inte viker förrän ett dygn senare, det gör mig helt utsjasad och, tror jag, ger en liten ynka inblick i det helvete som riktigt ångest- och depressionsdrabbade lider av - utan att på minsta vis ha orsakat det själva och utan hopp om att bara vänta ut eländet. Senaste gången var för mer än två år sedan efter en i och för sig mycket rolig fest. Aldrig mer.

Linda · 3 years ago
Tänker på det varje gång någon som bor i LA (eller andra varma delar av världen) säger att snart är nog våren här, och så är det redan runt 15-20 grader och blommor som slår ut.:) Det ÄR ju vår, och nästan sommar, här. Dricker i princip aldrig så mycket att jag blir bakis längre - inte värt det. Men riktigt bakis senast var nog i LA hösten 2019 när vi skulle flyga vidare till NY morgonen efter. Skulle bara ta en sista drink på ett ställe i Venice Beach, hamnade mitt i en salsafest och dansade och drack drinkar till mitt i natten. Var en vidrig resa dagen efter.:)

Linda · 3 years ago
Och Stort grattis till bokkontrakt! Ska absolut läsa när den kommer ut.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ändå härligt med en spontankväll!

Sofia · 3 years ago
Har en tanke kring jämställdhet. I takt med att jämställdheten går framåt och kvinnan och mannens roller suddas ut. Vad blir egentligen skillnaden på en man och en kvinna i framtiden? Mer än att vi ser olika ut biologiskt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Tänker att det finns fler kön än bara kvinna och man, att könsroller förändrats under hela historiens gång, att vi är främst människor och individer, snarare än representanter för ett visst kön. Är det viktigt att det ska finnas en skillnad (och i så fall hurdan ska den vara) mellan kvinnor och män?

s · 3 years ago
Jag inflikar så här från sidan att jag tänker att det är viktigt att det inte ska finnas skarpa gränser mellan könen, eftersom det på individnivå finns många kvinnor som är bra bilmekaniker eller varför inte statsminister. Sen tror jag att det kan finnas skillnader mellan könen på populationsnivå, t.ex.tror jag att det finns fler kvinnor än män som är lämpade att jobba som sjukskötare. Och jag ser inget fel i att kvinnor jobbar inom branscher som länge varit kvinnodominerade, grejen med jämställdhet är att kvinnor inte MÅSTE göra det. Och att de branscherna borde värderas högre, till sitt rätta värde.

MC · 3 years ago
Vad du är grym!! Ska bli väldigt spännande att läsa den sen. Nu har jag en massa härliga fredagslänkar att läsa ikapp med min kopp te. Även om jag är vansinnigt avundsjuk på ert läge i CA och ert LJUS, så har faktiskt våren visat att den är på väg. Det spritter i både fåglar och mej.

Peppe Öhman · 3 years ago
TACK! Och New York Times skrev i sitt nyhetsbrev att våren är här om 27 dagar!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.