Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
En tanke om hudvård | February 28, 2021 | The Way We Play

En tanke om hudvård

1 year ago

En tanke om hudvård

Jag fick en fråga på Instagram om vad jag har i mitt badrumsskåp. Jag är verkligen ingen expert på hudvård (tror att det finns fler personer som hävdar att de är det än folk som verkligen är det), men har både tuber och krämer. Mest produkter producerade i Norden insåg jag. Hur som helst, efter att jag visat upp krämer jag gillar kände jag mig som en dålig feminist (ni vet: kvinnor köper hudvård och smink för att vara snygga inför män och män köper/investerar i fysiska saker som har ett andrahandsvärde). Ska jag verkligen hålla på och prata om hudvård? Jag skrev lite om det på Insta och då kommenterade min kompis Åsa att det är bra att ta hand om sig själv.

Jag tänkte mycket på det. Om hur kvinnor i högre grad än män tar hand inte bara om sin psykiska och fysiska hälsa, utan också om barn, föräldrar vänner, donerar pengar till frivilligorganisationer osv. Nu finns det givetvis olika grader av att ta hand om sig själv. Köpa krämer för dyra pengar för att se yngre ut och på så viss passa bättre in i skönhetsnormen eller använda solskydd och lotion för att huden mår bra av det. Jag tänker inte vara den som drar gränsen mellan dessa två och absolut inte skamma någon som lägger mycket pengar på hudvård. Vi är alla en del av en kultur där kvinnors utseenden bedöms hårt och vi gör oss bästa för att orientera oss runt här.

Hur som helst var min insikt att det är en bra sak att vilja ta hand som sig själv. Jag tänker inte använda ordet self care, men ibland är det en stund i badrummet med en väldoftande olja det man behöver. Hur resonerar ni?

Jenny · 1 year ago
Tja, generellt ska en väl göra sånt som lyfter en och som ger en feelgood? Lite krämer och unna sig lyxig hudvård eller träning eller en efterlängtad godsak/måltid, lässtund - spelar väl inte så stor roll i det stora hela? Det är väl precis så, att det är när gränsen mellan att göra det för sig själv eller för andras skull suddas ut eller går över till ”fel” sida som man ska börja göra avvägningar och fundera en gång till..? Idag var jag på en uteritt med ett äldre par, båda hade ridväst och mannen hade den under sin vindjacka. Vi fnissade lite när han ojade sig att man ser så klumpig och bastant ut med västen under (han är väldigt lång och slank annars), men jag sa att det fina med att rida i skogen är att verkligen ingen bryr sig. Nu har jag glömt vad du frågade, är jag helt ute och cyklar? Hahaha! Så sällskapssjuk

Peppe Öhman · 1 year ago
Håller med! Men är samtidigt alltid själv nyfiken på varför jag gör det. är det bara feel good (det är det ibland) eller är jag påverkad av något (det är jag ofta).

Steph · 1 year ago
Så länge man inte låter kräminköpen gå över ens budget tycker jag det är helt okej. Har själv haft svårt den här vintern att hitta något som fungerar i blåsten och när jag äntligen lyckas är vintern slut nej men, man får väl testa sig fram tänker jag och avgör själv vad man sätter pengar och tid på. Lite roligt är det ju att experimentera men är själv för snål för att köpa dyra produkter. Men klart man vill se ut som sitt bästa (vem vill inte det?) men ibland får man bara inse att så länge man inte förfryser kinderna är det bra det med.

Peppe Öhman · 1 year ago
jag tror (obs, bara tror) att de billigare produkterna ofta är precis lika bra som de dyra. de dyrare har bara lyxigare förpackningar.

Sofia · 1 year ago
Tänker på detta för ofta. Jag hudvårdar när jag mår bra, för då orkar jag. Tror inte så mycket på föryngrande effekter, men hade ärligt talat inte haft något emot om det funkade så. Det finns ju tyvärr normer i skrynklor också, och det retar mig varje gång jag ser någon ”älska sina rynkor” genom att visa upp en söt liten solfjäder i ögonvrån. Den typen av skrattrynkor som tillhör det vackra åldrandet har jag ännu inte fått. Sitter däremot med något som tydligen kallas kalkonhals och tycker väl att den känns sådär om jag ska vara ärlig? Väljer hursomhelst hudvård efter mys- och lyxkänsla, men tror att vilken rengöring som helst med efterföljande fukt hade varit god nog. Tycker att det är så synd att det så ofta blir diskussion och förklaringar eller ursäkter för hudvård, krämer och smink. Kan vi inte bara få tycka om att lägga pengar på vilken hobby/må bra-fresh vi vill utan att behöva förklara oss pga råkar vara en ”tjej-grej”? Lägga upp en dyr jävla pumpamask från Peter Thomas Roth för att den är AWESOME? Visst kan man göra det både för sig själv och andra och ändå vara en okej människa? Jag klarar inte av att vara hundra procent oberoende och är så trött på att känna mig dålig och dubbelbestraffad. Oavsett om det är från en grabbig svåger som älskar bilar eller en troende feminist. Låt mig ha mina krämer och mina läppstift i fred för bövelen och ge er på industrin istället. Bara för att jag lade 280 spänn på ett läppstift från Clarins förra månaden betyder det inte heller att jag helt saknar kunskap och intresse om vad som händer i världen utanför det där läppstiftet. Ja. Typ så resonerar jag :)

Peppe Öhman · 1 year ago
jag fattar precis vad du menar och att tjejgrejer alltid värderas lägre än killgrejer. men tycker att det är intressant att se vad kvinnor lägger pengar på och vad män gr det och att fundera på vad vad vi egentligen gör för oss själva och vad kulturen lärt oss att vi ska göra (för att må bra).

Vanja · 1 year ago
Intressant detta! Jag self carar noll i form av smink-/hudgrejs men älskar att shoppa loppisklåder o fundera över snygga outfits. Och tänker att min stil är en viktig del av mig men att jag också gör andra glada o kan inspirera. Jobbar som lärare o tycker det är topp att eleverna får se att en kan vara o se ut på en massa olika sätt. Tack för grymma bloggen Peppe!

Peppe Öhman · 1 year ago
tack för att du läser och för att du är en inspiration för den yngre generationen!

Isabelle · 1 year ago
Att medicinskt eller hygieniskt ta hand om sin hud är bra. Men ofta tycker jag det handlar om att man ska vara snygg, ung, slät, fixad, slingad, brun, sminkad, följa modet. Då uppmuntrar jag hellre naturlighet och att alla kroppar är bra till och med om man har en hudsjukdom eller handikapp. Gillar inte heller konsumtion av onödiga produkter. Tror de flesta har för mycket krämer i badrummet snarare än för lite.

Peppe Öhman · 1 year ago
Ja, det där med konsumtion (inklusive krämer) som sliter på klimatet är minst sagt ett otroligt bra argument.

Anna · 1 year ago
Är väldigt dubbelt inställd: å ena sidan, får det en att må bra och man har råd, kör. Å andra sidan, om jag inte såg så mkt reklam, tips, influencers mm sälja hudvård så mkt, skulle jag ha så mkt produkter i skåpet då? Troligen inte. Såg en sammanräkning förra veckan om hur mkt en ganska vanlig konsumtion av utseende kostar oss kvinnor. Hårklipp/färg, produkter, färga frans/bryn, naglar, ta bort hår på kropp, hudvård, smink, nån behandling osv osv. Var väldigt väldigt mkt pengar på en livstid...

Peppe Öhman · 1 year ago
ja, men precis. jag tänker precis som du.

Emma · 1 year ago
Jag gillar inte att bli så torr i ansiktet som den nordiska vintern gör en så jag har lagt mycket pengar på produkter som absolut är bra! Men den bästa upptäckte jag häromdagen, tog desperat ett stort pump av min eksem-sons miniderm och wow vilket glow och återfrukning! I kicks medlemstidning som kommer ut ibland är det ofta nåt reportage om klassiska märken, typ Clarins och Estee L och då märker man hur kvinnor bröt mark tidigt inom den industrin och blev enorma företagare. Det är ändå lite kul! Även om miniderm nu råkade passa mig bäst.

Peppe Öhman · 1 year ago
Ja, det är en otroligt fin känsla när man hittar krämen som passar en perfekt! grattis!

Ida@mejl.com · 1 year ago
Önskar att någon (du?) kunde djupgranska skönhetsindustrin och de kommersiella krafter som styr den. Lobby, investerare, media, aktieägare, osv. Rent vetenskapligt är det väl ytterst lite av allt som verkligen fungerar (Oslo skinlab...). Vidare funderar jag ofta varför många använder solskydd i norden på vintrar nu för tiden, strålning som kam bränna en är obefintlig (uv index), måste finnas starka krafter bakom. Såg inslag att glow i produkter som vi älskar utvinns på sätt som inte är mycket bättre än kobolt av barn i Afrika. Vore intressant att veta mer, jag skulle tro att många stora skönhetsbolag borde synas.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.