Livskrisen kring 40

3 years ago

Livskrisen kring 40

Boken jag skriver om handlar delvis om hur många när de befinner sig kring 40 börjar fundera på sina liv och hur de vill leva dem. Om hur ens egen dödlighet plötligt blir konkret på ett helt annat sätt än när man var 20 eller 30. Om vad som är moraliskt rätt och fel. Om man måste leva enligt normen. Om känslan när man har det mesta av det man drömde om/planerade som yngre: jobb, hem och familj och frågan om detta var allt uppstår. (OBS det är en roman jag skriver. Inte en biografi).

Hur som helst slog det mig hur många i min ålder plötsligt tänker tillbaka på åren när de var runt 20. Om hur ett år på den tiden kändes mycket längre än idag och hur formativa de åren var. Hur viktiga vissa av relationerna man hade under den här perioden var. För två år sedan kontaktade en nära vän mig och frågade om vi kunde bli vänner igen. Vi var bästa vänner, reste tillsammans, sov över hos varandra, ringdes varje dag och berättade allt för varandra under tio år. Sedan hände en grej som gjorde att vi bröt kontakten helt och tio år senare återförenades vi. Det var fint och allt var som förut.

Förra veckan hörde en annan kompis av sig. Vi var nära vänner mellan det att vi var ungefär 16 tills vi var drygt 20. Vi pratade inte varje dag på den tiden, men när vi gjorde det kunde vi prata flera timmar åt gången, innan vi kunde köra bil cyklade vi runt stan och när han fick körkort ett år före mig åkte vi ut till en sandplan där jag fick testköra hans pappas bil. När han reste i Tyskland bodde han några dagar hos min pappa och jag var självklart bjuden på hans studentfest. Sedan gled vi isär. Pojkvänner och flickvänner, utomlandsflyttar och barn. Vi lunchade visserligen då och då och sen knappt det.

Nu har vi återupptagit kontakten och det är väldigt fint att ha en person som känt mig innan jag blev vuxen. Jag umgås inte regelbundet med någon av mina barndomsvänner och har aldrig heller saknat att göra det, men väldigt glad över den här återuppståndna vänskapen. Det var egentligen bara det jag ville säga. Det är fint att kunna knyta starka vänskapsband som vuxen, men också mycket fint att återuppta gamla.

Mia · 3 years ago
Den boken ser jag fram emot, ville jag bara säga! (Hälsningar från nybliven 40-åring som inte ens kunnat fira pga. you-know-what, däremot har det gått bra att mitt i livet-krisa lite trots you-know-what.)

Peppe Öhman · 3 years ago
vad roligt! Hoppas att jag skriver den så den blir bra då :)

Emma · 3 years ago
Jag och min bästa vän sen ettan hörs fortfarande varje dag. Vi har kontakt under hela dagen och säger alltid godnatt. Vi fick såklart också barn samma dag utan att det var planerat Det är en sån viktig och rolig relation!

Peppe Öhman · 3 years ago
Otroligt fint! Gjorde mig glad att läsa.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.