Hästhållning i usa och sverige

9 months ago

Hästhållning i USA och Sverige

Jag är glad över alla nya läsare här och jag är extra glad över alla er som läst sedan Livet & Helsingfors och Papper. Fy fan vad fint att vi har haft en relation så länge. Och fy fasiken så glad jag är över er som hade bloggar redan för 10-15 år sedan och som jag på senare tid lärt känna. Vi har liksom följt varandra genom så många livsskeden. Praktiskt taget vuxit upp tillsammans.

 

Hästhållning i USA och Sverige

Sedan över till en läsarfråga! 

“Kan inte du skriva om hur hästhållningen skiljer sig mellan Sverige och USA? Älskar när du lägger upp hästvideor på instagram, de ser så annorlunda ut trots att det är samma sport jag hållit på med i hela mitt liv.”

Nu utgår jag från att hästhållningen i Sverige och Finland är ganska lika. Och det är ganska (läs: mycket) länge sedan jag red på lektion i Finland (I Sverige red jag visserligen för en duktig tränare ett par gånger i julas och hon påminde mycket om min dressyrtränare i USA). Men om jag ska dra med en breda penseln så jobbar jag mer med groundwork i samband med själva ridningen här i USA. Nu håller vi på att rida in några unghästar och då ser vi till att lära oss kommunicera jättemycket med dem innan vi sadlar och sitter upp på dem. Idag jobbade jag en timme med ett tvåårigt sto (måste filma nästa gång. När hon travar svävar hon fram).

 

 

Hästhållning i USA och Sverige

Sovereignty, alltså den stora svarta hästen, som jag ridit en hel del på sistone stod som prydnad på en kvinnas bakgård när Tamara fick honom. Jag upplever det som att folk i USA på många håll har en ganska annorlunda inställning till hästar. Tycker man att de är snygga djur kan kan shoppa en eller flera och ha dem på gården som prydnader. Detta utan att någonsin ha rört en häst förut. Under den senaste ekonomiska krisen 2008 var hästarna det första folk släppte ut när de förlorade sina jobb. Det här ledde till att en massa förvildade hästar galopperade runt i Kalifornien. Till myndigheternas förtret. De var tvungna att jaga och avliva en massa djur.

Men tillbaka till Sovereignty. Han kunde ingenting alls när Tamara fick honom. Hon red in honom, men ärligt talat har han inte blivit riden så mycket alls. När Cissan ännu bodde i LA brukade hon rida honom och jag Sequoia, men så bockade han av henne ganska illa och det var slutet på deras relation. Sovvers har en tendens att bocka och stegra sig. Idag när jag galopperade med honom och samtidigt pratade med Tamara passade han på att slänga in en ordentlig bock. Jag tänker att det är bra övning inför en framtida karriär som rodeoryttare.

Hästhållning i USA och Sverige

Men om man bara skrittar och travar lige lugn är han snäll som bara den. Det som ändå gläder mig just nu är att han gjort så stora framsteg på några månader. Han är mycket känsligare på hjälperna och tycker till och med att det är kul ibland. Inbillar jag mig i alla fall.

Men det var ju skillnaden mellan hästhållningen i Sverige och USA jag skulle tala om. Jag har ju bara anekdotisk bevisföring, men just jag har en mer lekfull inställning till hästar här än där. Jag tränar ju dressyr en eller två gånger i veckan och tränar hästar hos Tamara, men jag uppskattar lika mycket att leka med hästarna barbacka och syssla med groundwork. Jättedåligt svar, men jag fick i alla fall skriva lite om hästar.

Hästhållning i USA och Sverige
Hästhållning i USA och Sverige

Emma · 9 months ago
Har du lyssnat på Katarina Alongis pod ”Hevonen, opettajani”? Rekommenderar varmt.

Peppe Öhman · 9 months ago
Tack för tips! Tror faktiskt aldrig jag lyssnat på varje sig pod eller bok på finska.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.