Boktips: przewalskis häst

9 months ago

Boktips: Przewalskis häst

Igår spelade jag in Mellan raderna tidig på morgonen, men sen tog jag ledigt resten av dagen. Alltså så ledigt att jag inte ens bloggade. Det var så skönt. Det här året ska jag försöka ta större ansvar över min lediga tid och inte låta jobbet skölja in över den. Tycker att min lediga tid ofta blir styvmoderligt behandlad.

Det jag gjorde istället för att skriva var att läsa. I förrgår började jag på Maja Lundes “Przewalskis häst” och bara läste och läste. Ni vet den där fantastiska känslan när man kommer in i en text och tänker “äsch, jag tar ett kapitel till” och bara motvilligt avbryter för att laga mat åt barn och underhålla man.

Przewalskis häst är egentligen inte den bästa bok jag läst, men jag tycker mycket om den. Precis som jag gillade trilogins två första “Binas historia” och “Blå“. Genren kallas cli-fi alltså klimatfiktion och handlar om en framtid i klimatkrisen. Just den här boken har tre spår. Ett som utspelar sig 2064, ett på 1990-talet och ett på 1800-talet. De cirklar alla kring människans relation till djur (specifikt urhästen). Fånga dem, visa upp dem, bevara dem, ta dem tillbaka till sin naturliga miljö och till slut: Vem är viktigare människan eller djuret. Släng in mödraskap och besatthet också. Ibland blir den lite övertydlig, men aldrig så att jag skulle lägga den ifrån mig.

Vad läser ni? Och varifrån får ni era boktips?

Alina · 9 months ago
Läste precis ut Samlade verk av Lydia Sandgren och är helt golvad. Så otroligt bra! Får många boktips från Mellan raderna

Emma · 9 months ago
Jag har också precis läst Przewalskis häst, tyckte nog minst om den av de tre böckerna, men fortfarande bra. Fast man vill ju veta hur det går! Jag hittar de allra flesta böcker genom att surfa runt i min Nextoryapp, annars lite boktips från kompisar och kulturdelen i DN.

Hanna · 9 months ago
I helgen sträckläste jag Fjärilsvägen av Patrik Lundberg. Otroligt gripande om klassamhället, utsatthet och rasism i 1990-talets Sverige, men samtidigt en hyllning till den osvikliga moderskärleken. Nu har jag börjat på My dark Vanessa som verkar mycket lovande. Gillar att scrolla Goodreads för att läsa recensioner och få tips.

Majsan · 9 months ago
Det kan bero på vädret (snö nordan kyla) eller så är det åldern (andra året pensionär) men jag har läst Bea Uusmas Expeditionen, Caroline Alexanders Shackleton, Christer Bouchts två böcker : Öppna vidder och Nordlandets män.. och tur hade jag att alla fanns i bokhyllan färdigt. Nu är det Bodil Malmstens samlade dikter som gäller. Polar berättelser ger mig perspektiv om jag skulle gnälla då jag måste ut och hämta ved i -20 graders kyla (vilket jag inte gör, men om..) för jag får ändå sova i varmt hus i egen säng (inte tält med sovsäck på marken i - 30 graders kyla och hård vind) ; och jag vet polarfararna gav sig iväg frivilligt, men väder vind infrusna skepp strandade vätgasballonger hade de nog inte tänkt sig vara med om. Så jag har lärt mig att vi klarar nog av både det ena och det andra, om vi måste..

Alina · 9 months ago
Läste precis Lydia Sandgrens Samlade verk. Så otroligt bra! Får ofta boktips från Mellan raderna, tack för det.

Alina · 9 months ago
Oj, min kommentar kom visst med två gånger ...

Lena B · 9 months ago
Just nu lyssnar jag på "The dutch house" av Ann Patchet. Tom Hanks läser och den är ljuvlig. Både boken och rösten. Fick boktipset av Trevor Noah och jag vill inte att den ska ta slut. Jag läser "Som Pesten" av Hanne-Vibeke Holst. Intressant men lång, önskar att det den kunde ta slut. Får mina lästips från DN, Vi, vänner, dig och mina medläsare, Nextory. Har en läslista i telefonen som jag fyller på med tips. Obamas nyaste står på tur. Kram

Anna · 9 months ago
Just nu läser jag När kräftorna sjunger av Delia Owens, eftersom vi har den i vår bokklubb. Den verkar bra, jag har bara precis börjat. Annars hittar jag boktips i bloggar, tidningsrecensioner (fast det är lite svårare, jag vet inte på samma sätt om jag kan tänkas ha samma smak som recensenten), utifrån att jag läst något jag gillar av författaren tidigare. Jag uppskattar boktips på bibliotek och i bokhandlar! Senast valde jag en bok på bibblan som stod skyltad, och där författaren skymtat förbi hos dig: Maresi av Maria Turtschaninoff. Älskade den och såg snabbt till att läsa de andra två i trilogin (köpte den sista i julklapp till mig själv, men eftersom mannen glömt tänka på att barnen kanske ville ge något till sin mamma fick de ge den till mig i stället - perfekt lösning, ursäkta utvikning).

Lina · 9 months ago
Jag började på Rachel Cusk - Kudos som är tredje delen i en triologi. Svårt att förklara vad böckerna handlar om egentligen men dialogerna i dom alla tre är helt otroliga. De två första delarna i den här triologin Outline och Transit var absolut topp fem bästa jag läste förra året. Jag vet inte hur många sidor jag fotade av med mobilen och sen läst om och om igen. Parallellt läser jag Reni Eddo-Lodge - Why I´m no longer talking to white people about race, började i helgen och har redan lärt mig massor, bland annat att över 1 miljon indier stred för Storbritannien under första världskriget med löfte om att de efteråt skulle bli fria. Får boktips från många ställen, men band annat din podd Mellan raderna och sen tycker jag ofta Parisa Amiri tipsat om riktigt bra böcker på sina instastories.

Marie · 9 months ago
Vill slå ett slag för de korta berättelserna också! Har precis läst ut Tessa Hadleys Noveller och är nu inne i Zadie Smiths Grand Union. Så imponerad av hur de kan få till berättelser som berör och stannar kvar på bara några sidor.

Evelin · 9 months ago
Jag läser Obamas senaste! Gillar den, men efter två tredjedelar av denna tegelsten börjar jag längta lite efter att läsa en ordentlig roman. Får mina boktips lite överallt ifrån, självklart från Mellan raderna-podden men också andra poddar (började t.ex. lyssna på In Writing with Hattie Crisell, tror det var du som tipsade om den på Twitter, och helt plötsligt hade jag beställt hem flera böcker av författarna hon intervjuade) och Instagram, bloggar, Twitter och ibland i mejl från internetbokhandlarna. Aldrig någon brist på boktips här inte! Kollar ofta upp böckerna på Goodreads innan jag börjar läsa, för att sålla lite.

Anna · 9 months ago
Just nu läser jag Som Pesten av Hanne Vibeke Holst efter tips och lån från min mamma. Det är en mycket intressant och spännande thriller och en tegelsten på 800 sidor. Huvudpersonen är en ambitiös kvinnlig läkare som är nyanställd på WHO i Geneve och vi får följa de storpolitiska spelen om kampen om vaccinet mellan fattiga och rika länder när en pandemi bryter ut. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en minst sagt aktuell och spännande bok som gavs ut 2018,. Jag får boktips från poddar (där Mellan raderna gett mig några, bloggar men också från vänner och bekanta. Jag får också en del tips som jag inte väljer helt själv då jag har en bokklubb med några kompisar och vi läser 1 bok i månaden.

linda · 9 months ago
Jag läser Flights av Olga Tokarczuk, den är bra men jag läser den otroligt långsamt. Brukar kolla Goodreads för nyutgivna böcker, debutböcker, och ibland vinnare av Choice Awards och Årets bok (men brukar sällan hitta mina favoriter på de listorna). Mellan raderna har gett många bra lästips!

Peppe Öhman · 9 months ago
så intressant och roligt att läsa vad ni läser och varifrån ni får era boktips! Tack!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.