Vinterbada i stockholm

10 months ago

Vinterbada i Stockholm

Idag har jag som vanligt promenerat runt halva Stockholm, men också gjort något som jag aldrig gjort förut. Nämligen vinterbadat. Jag fattar att det är en trend som är så stor det här året att ni kanske himla med ögonen när ni läser det, men jag ser det mer som en initieringsritual för att få stiga in i Stockholm. Det var både chockerande för kroppen och väldigt skönt. Så pass skönt att jag klev i en andra gång. Jag läste nånstans att man ska stanna i vattnet i minns 30 sekunder, men riktigt så cool var jag ändå inte.

Det hade såklart inte skadat med en varm bastu efteråt, men det gick bra utan också. Jag har alltid föreställt mig som en person som skulle gilla att vinterbada och den här gången hade jag faktiskt nåt slags självkännedom. Kommer att göra om det i januari. Tror jag i alla fall.

Hur är det med er, vinterbadare eller ej? Kom gärna med tips och råd för en nybörjare som mej.

Vinterbada i Stockholm

Ulrika · 10 months ago
har också börjat så smått det här året (inte så förvånande kanske) efter flera år av sug. hade tidigare en period där jag satte duschen på det iskallaste och sen satte en timer för att stå kvar i det en viss tid, för kicken efteråt, så att jag skulle gilla kallt vatten var kanske ingen överraskning. har gjort det väldigt prestigelöst när jag är i havet, låter det räcka med genomförandet och inte så mkt prestation eller räkning på tid liksom i det här skedet. det är väldigt enkelt här eftersom badhuset har en brygga man kan gå ut till från uppvärmd utepool, gå typ 50 meter längs den och sen gå på stege ned i havet - tryggt att veta att man kommer in i varmt vatten sen! (har skrivit om min vinterbadsdebut här, för övrigt. några kloka tips hittas dock inte där, mer en hyllning till hur kylan skapar fullständig närvaro: https://ulrikanettelblad.se/debuten/

Peppe Öhman · 10 months ago
Så fint skrivet (såklart). tycker mycket om det du skriver om det prestigelösa.

Helena · 10 months ago
Har inte anammat vinterbadstrenden i den tappningen men brukar ju hoppa i när andan faller på, oftast efter löptur. Jag är mer förtjust i långa simturer i 15-16 grader än snabba iskalla dopp, måste jag säga. Bastu med dopp är en egen genre.

Peppe Öhman · 10 months ago
gillar iofs mycket det spontana doppet. kudos!

Maria · 10 months ago
Just do it! Det är en otroligt härlig upplevelse och känslan av att vara levande och i nuet är ju maximal. Själv vill jag gärna ha en bastu nära. Väldigt impad av att du badade utan. Kul att du är i Stockholm!

Peppe Öhman · 10 months ago
Men precis så är det, livet liksom forsar igenom en när man kommer upp igen.

Moa · 10 months ago
Jag jobbar på Kallis i Malmö och här är traditionen 3 gånger 3, dvs 3 bastusittningar varvas med 3 kalla dopp. Älskar kallbad!

Peppe Öhman · 10 months ago
jag är ju en STOR fan av bastu så när pandemin är över ska jag hälsa på hos er.

Sara · 10 months ago
Åh, Reimers ❤️

Peppe Öhman · 10 months ago
Kan det vara ett av stockholms bästa ställen?

Emma · 10 months ago
Aldrig i livet! Jag är en sån extrem badkruka. Duschar så det bränns och badar sällan i Sverige pga iskallt. Känns som man är en härlig människa om man är en badis året runt men det går bara inte.

Peppe Öhman · 10 months ago
hahaha, bombsäker på att du är en härlig människa också utan vinterbad!

hanna · 10 months ago
Jisses! Jag sommarbadar inte ens! Vatten är inte mitt element. Men skulle jag bada regelbundet, skulle jag hellre vinterbada. Ligger mer i linje med min personlighet (motvalls). Gillar tanken. Verkar friskt. Vederkvickande.

Peppe Öhman · 10 months ago
ja, det är mer extremsport än bad. Tror du skulle gilla!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.