Vad jag saknar i sverige och finland

3 years ago

Vad jag saknar i Sverige och Finland

Idag åkte vi som vanligt upp till Topanga för att rida en stund. Det ska bli hårda vindar och torrt väder de följande dagarna så det finns en risk att det här var sista chansen att rida ut 2020. Det var lyckligtvis mycket fint. Majlis insisterar på att rida minihästen Sweety. Alla som har minsta koll på hästar vet att generellt gäller regeln:  ju mindre desto bråkigare och Sweety faller definitivt in i den här kategorin. Majlis har trillat av några gånger redan, men hoppar envist upp på minihästryggen igen. Idag satt hon dessutom kvar. Hoppade i och för sig av för att hon tyckte det var roligare att leda hästen än att rida den.

Vad jag saknar i Sverige och Finland

Jag jobbade mest som assistent till barnen som ville rida, men hoppade upp på Sequoias rygg för att galoppera uppför en backa. Det var fortfarande ganska varmt i luften och jag kände det jag känner varje dag: Jag älskar så mycket att bo här. Under de snart tio åren vi bott här har känt det varje dag. Jag fattar att det handlar om att jag ser det som är bra och väljer att förminska det som inte är så bra, men det är kanske bra att leva livet så.

Vad jag saknar i Sverige och Finland
Vad jag saknar i Sverige och Finland

Jag tycker såklart också om Helsingfors och Stockholm. Givetvis alla människor jag älskar där, men också den friska luften, kulturen och maten. Under tidigare perioder utomlands har jag känt en brinnande längtan efter vissa maträtter. Nuförtiden saknar jag rågbröd och Fazers nötchoklad, men jag klarar mig utan det. Magnus längtar efter toast skagen och Vidar efter spenatplättar och karelska piroger. Tänkte passa på att fråga er som bott längre perioder utomlands vad ni saknat mest. Människor goes whithout saying, men vilken mat har ni längtat efter?

Vad jag saknar i Sverige och Finland
Vad jag saknar i Sverige och Finland
Vad jag saknar i Sverige och Finland

Nina · 3 years ago
Julskinkan! Kräftor (på kräftskiva, har inte varit på kräftskiva på säkert 20 år)

Peppe Öhman · 3 years ago
Kräftskiva saknar jag också!

EvaMarie · 3 years ago
Vi bodde utomlands under 15 år. Vi har bott i Kuala Lumpur, Berlin, Dusseldorf, Wellington, Beijing och Hong Kong. Visst saknade jag att kunna gå in i en svensk mataffär och bara plocka allt gott men under åren etablerade sig Ikea. Det var underbart. Ryktet gick när det kom in julmust tex . Första besöket på Hemköp när vi kom hem på sommaren var det fest! Falukorv o snabbmakaroner, Felix ketchup, Ostbågar, .......

Peppe Öhman · 3 years ago
Här är det också folkvandring till Ikea innan större svenska helger och varorna tar ibland slut. (Jösses så många platser du bott på!)

Lina · 3 years ago
Tar alltid med stora mängder marabou när jag är i Kalifornien och delar med mig till alla vänner. Tänkte att det kanske mest var en vanesak men alla som smakar håller med om att marabou slår all amerikansk choklad. Älskar reeses dock men även om det går att köpa i sverige också så äter jag det bara när jag är i USA.

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag kör samma sak med Fazers choklad. Tar med och delar ut.

Helena · 3 years ago
Mat är oftast inga konstigheter, det går att laga det mesta själv om man befinner sig där utbudet är hyfsat. Toast Skagen innehåller ju helt rimliga ingredienser t ex. Jag har lagat julmat och svenska köttbullar och kokat knäck både i Dublin och Guangzhou. Choklad och lakrits kan ju skickas om man inte orkar vänta på besök. Jag har saknat frisk luft och riktig, tillgänglig natur. Och årstidsväxlingar. Snö!

Peppe Öhman · 3 years ago
Sant! Jag tror att den specifika maten representerar nåt slags hemlängtan eller saknad snarare än just maten. Eller?

Ann Rumbleinthearctic · 3 years ago
Jag kanske har bott för länge utomlands för det är inte riktigt något specifikt jag faktiskt saknar. Om det är något jag är sugen på så gör jag det själv, från grunden. Nuförtiden är det ju även så enkelt att hitta ingredienser som är mindre vanliga. T.o.m i Alaska kunde man hitta lite mer ovanliga saker, tex pärlsocker om man gillar att baka. Jag älskar ju att baka så tex, kardemummabullar, kanelbullar, saffransbullar osv är något jag kanske t.o.m förbrukar lite för mycket haha, och bröd, bröd i alla olika former. I NYC så finns ju Shaller and Weber och de har tex prinskorv där, men det finns ju andra ställen som har liknande prinskorv. Nu när vi flyttat norr om NYC så har jag även hittat en affär (Adams) som har klädesholmen och abbas sill. Där har de även den klassiska orangea och svarta kaviaren om man gillar sånt, och även Gille havre kakor (och det är något jag hittat tex i Bozeman också). Annars kan man ju beställa t.o.m kött osv från svenskägda ställen. Här på östkusten kan man tex beställa julskinka och kräftor. Har själv aldrig gjort det, och kräftor såg jag sist i Chinatown men de var så små tyckte jag. Har för mig att det finns någon affär på västkusten som också säljer julskinka. Köpte en stor påse med rågmjöl för någon månad sedan så brukar baka lite rågbröd då och då. Nu senast gjorde jag en variant av vörtbröd också, eftersom det är jul snart. Kan förstå att det är lite mer saker man kanske saknar om man inte gillar att baka själv :) så har väl tur att jag gillar sådana utmaningar. Jag brukar köpa på mig lite mer ovanliga saker, främst kryddor, som krossad pomerans, när jag är hemma i Sverige. Eller kardemumma för det är så dyrt här, och ibland ingen bra kvalitet. Även vitpeppar som ibland är svårt att hitta.

Peppe Öhman · 3 years ago
Jag tycker det är så coolt och imponerande att du bott på så många platser i USA. Kan inte du lära mig hur man bakar rågbröd? Jag har liksom fått för mig att det är extremt komplicerat.

Sarah · 3 years ago
Under mina 20+ år i England sakande jag mycket de första kanske 10 åren, men sen fanns det plötsligt flera bra svenska matbutiker - och jag saknade också färre grejer. Men - svenska räkor, smaksatt svart te (svartvinbärste!), kantareller, att lätt få tag i färskjäst. Det saknade jag. Men nu är jag i Sverige och upptäcker hur jag istället jublar när jag hittar engelskt ryvitaknäckebröd på Ica, och saknar bra cheddarost. Ironin - jag vet inte hur många paket knäckebröd jag släpat från Sverige till London och nu vill jag heller ha engelsk fejkknäcke

Peppe Öhman · 3 years ago
Färskjäst! JA! Det saknar jag också. (men visst är det intressant att rätterna symboliserar mer känslor och saknad än själva smaken?)

Sofia · 3 years ago
Beror lite på var jag bott och som någon skrev här ovan -hur länge. Min svärfar har bott mer än 15 år i London och innan dess långa perioder i Asien och han njuter när han är hemma av t ex matjesill men inget han direkt saknar verkar det som. När jag bodde i Schweiz längtade jag efter sill men det var nog det enda där fanns det ju så mycket annat som var mycket godare än det som fanns i Sverige då. När jag bodde i Asien så saknade jag tillgängligheten av ost och rågbröd. Har också bott i länder med få affärer och lite importerad mat. Då saknade jag massor och packade resväskan full, det var stressigt och alltid liksom en längtan efter mat. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag inte är så sugen på att bo i länder igen. Den svenska naturen och trottoarer är annars något som jag saknat mycket. Det som är härligt med att bo på en annan ort är ju just perspektiven, nya infallsvinklar på saker -det saknar jag nu när jag bor i Sverige.

Peppe Öhman · 3 years ago
Fin skrivet! Min stress efter att längta efter mat har också lagt sig, packar knappt med mig rågbröd längre, men njuter väldigt mycket av det när jag är i Norden.

Malin · 3 years ago
Bor i Kalifornien sen 25 år och saknar svensk filmjölk och lustigt nog svenska teer (Söderblandning, Guteblandning, Brunkulla). Saknar också opretentiös fiskrom, här är rom lyxmat och inget man kan kila ner till närmaste matbutik och handla.

Ann Rumbleinthearctic · 3 years ago
Packar ständigt ned söderblandning i resväskan varje gång jag är i Sverige :) Tycker Kefir är det närmsta man kan komma filmjölk och är ganska nöjd med det ändå. Har du testat? Lyx då att jag hittade svensk rom i en mataffär här på östkusten. Har faktiskt aldrig sett det förut!

Peppe Öhman · 3 years ago
Har inte testat kefir, men tack för tipset! Finns åtminstone på Whole Foods hos oss. Grattis till att ha hittat rom!

Peppe Öhman · 3 years ago
Opretentiös fiskrom! JA! Ska äta det minst på julafton och dagarna omkring.

J · 3 years ago
Bröd är ju en klassiker (jag har märkt att folk från ganska många olika länder brukar klaga på andra länders bröd). I Storbritannien känns det ibland som att det bara finns sånt där färdigskivat som finns i varianterna "vitt" och "brunt" och helst ska rostas för att smaklökarna inte ska bli deprimerade. Senast jag bodde där hittade jag i alla fall rågbröd i mataffären, på en särskild hylla för typ diabetiker eller något... Det var av tysk modell så lite annan konsistens än det vi har, men rätt ok i alla fall.

Peppe Öhman · 3 years ago
Precis! Minns jag jag bodde i Nederländerna och brödet höll i MÅNADER. Där var jag också tvungen att dubbelrosta det. (Här finns det också en tysk variant av rågbrödet, men det är inte exakt det jag längtar efter).

Anna · 3 years ago
Bröd! Rågkusar med gräddost eller ett riktigt bra surdegsbröd. Svenskt smågodis och nu i jultider julmust såklart.

Peppe Öhman · 3 years ago
RÅGKUSAR! Äter det till både frukost och lunch när jag är i Sverige.

Jagjagjag · 3 years ago
Jag anpassar mig ganska bra utomlands och tycker ofta maten är typ godare i andra länder. Men kaffet kan jag sakna, i Sydamerika alltså. Det finns väl nog espresso och gott kaffe men det är ingen som liksom går på café eller ja folk dricker inte så mycket kaffe och blir det något så är det snabbkaffe. Men vet du, precis idag mindes jag ett par jular i Sydamerika, blev påmind genom en facebook kommentar. Det var de bästa jularna! Opretentiöst, fest, lite för mycket drinkar och bara liksom skönt! Har man inte familj så finns det vänner, kändes inte så knussligt och jag bara minns att jag var lycklig. Jo jag tycker om julmyset här också men det är liksom mera mustigt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Just det! Minns snabbkaffet från Buenos Aires. I år ska vi visserligen fira jul med familjen, men jag har också lärt mig att uppskatta det opretentiösa att fira med vänner.

Tessa · 3 years ago
Reissumies (rågbröd), karelska piroger och salmiak. Finns det faktiskt inte färsk jäst i USA?! Använder man torrjäst, är det lika bra?

Peppe Öhman · 3 years ago
Rostad Reissumies med ost och tomatskivor. Vattnas bokstavligen i munnen på mig. (har ännu inte hittat färsk jäst)

Isabelle · 3 years ago
Hmm det jag alltid köper i Sverige är en bit prinsesstårta och ibland blir det klassisk husmanskost som jag gärna äter på fina restauranger (inte för att det är viktigt att det ska vara en fin restaurang, men för att om jag ska äta köttbullar en gång om året vägrar jag äta IKEAS köttbullar utan det måste vara riktigt gott!) Räksmörgås brukar också slinka ner... Sedan kan jag ta med mig tändstickor, svenskt kaffe (Zoegas) i resväskan och Grumme såpa men för det mesta köper jag inte med mig något. Jag gillar Anthon Berghs choklad. Jag saknar lussekatter och semlor men lussebullar bakar jag själv. I Frankrike uppskattar jag brödet. I England korven, bacon, yoghurt och indisk curry. I Holland mandelkakor, indonesisk mat och kroketter. I Belgien chokladpraliner och pommes frites. Sedan nu när det är jul känns det lite jobbigt att det blir extra mycket jobb för att lyckas med bara en gnutta julstämning? Jag har liksom aldrig orkat försöka fixa ett svenskt julbord? Det känns för jobbigt?

Isabelle · 3 years ago
Jo hemkokt saft kanske. Men det är ju ytterligare en sak jag skulle kunna fixa om jag verkligen ville... Annars tycker jag som du att den friska luften saknar jag väldigt mycket. Ibland även hur funktionellt, tyst, tomt det kan vara och att man kan vara själv i orörd natur typ bada naken om man vill. Men jag saknade Sverige mer förr tror jag?

Elisabeth · 3 years ago
Det är saknad på två nivåer, flera som beskriver nåt liknande ovan. Till vardags saknar jag inte så mycket, matlagningen rullar på rätt bra. Där är det mest ett antal specifika ingredienser vi tagit med från SE, som citronpeppar, idealmjöl, vaniljsocker, bakpulver och oboy. Det är mest av praktiska skäl, det är ju inte så att jag har citronpepparcravings, men vi brukar ha det på lax. Men när jag är i Sverige frossar jag såklart i en del saker, olika sorters bröd typ fruktkusar, tunnbröd, skogaholmslimpa, eller från favoritbageriet i trakten. Fjällfil hjortron. Jordgubbar m vispgrädde. Greveost, lagrad. Findus frysta kanelbullar. Mjuk söt barndomsmat. Sonen föreslog att vi skulle beställa lite såna varor på nätet, finns ett tyskt företag som levererar svenska varor, även färskvaror, hit till Nederländerna. Men det känns då inte riktigt värt det, att beställa 2 liter Fjällfil hjortron för 50 kr styck, som jag sen äter upp på några dagar. Det är ju rätt lätt i NL, mycket av matvanorna är ju rätt likt. När vi bodde i Thailand 2 månader var det helt annorlunda. Där gick snacket bland de svenska familjerna runt skolan "jag har hittat naturell yoghurt", "oj, vardå, det måste jag köpa", " i den där lilla butiken på andra sidan motorvägen, där finns det ett kylskåp längst in". Där var det framför allt mjölkprodukter, bröd, köttfärs och choklad vi saknade.

Emilia · 3 years ago
Jag bor i Vietnam sen fem år och det är mycket som inte finns även om utbudet av importerad mat blivit bättre. Har nog ovanligt lite längtan efter mat, men kan absolut sakna vissa saker, främst ost och mjölkprodukter, svenska äpplen, drickbart kranvatten och vegetariska protein produkter som frysta färser etc. Men som någon skrev kan jag mest sakna upplevelsen att kunna gå in i en svensk mataffär och allt finns! Här köper jag havregryn via facebook, frukt på marknaden, importerad mat i den internationella matbutiken, vatten online osv. Bott i London och Norge tidigare men där upplevelse jag det aldrig som någon stor saknad.

Peppe Öhman · 3 years ago
och vietnamesisk mat är ju sjukt gott! (Kranvattnet är så bra i Stockholm, älskar att bara gå och fylla på glaset där).

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.