Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewaywe/thewayweplay/wordpress/wp-content/themes/thewayweplay/functions.php on line 124
Resan till Helsingfors | December 20, 2020 | The Way We Play

Resan till helsingfors

2 years ago

Resan till Helsingfors

Igår kväll reste det här gänget över till Finland. Nytestade steg vi på Viking Amorella och möttes av en tom färja. Personalen på Viking är alltid så trevlig och jag pratade en stund med person ur besättningen och det var hjärtskärande att höra hur tufft året varit för färjetrafiken. Under en pandemi är det ju självklart att folk inte nöjesreser, men att se en person stå med tårar i ögonen och berätta hur svårt det varit med så få passagerare var hemskt. Jag har en vän som förlorade jobbet tidigare i år och jag antar att hon inte är ensam. Jaja, Viking får plus för coronasäkerheten. Alla höll avstånd, hade munskydd och osv.

Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors

Vi gick ut på däck och vinkade åt Stockholm. Snygg stad får jag ändå lov att säga. Sedan lade vi oss tidigt eftersom vi skulle ta iland hysteriskt tidigt på morgonen. Jag sov så där oroligt som man gör när man vet att det är tidig väckning som man inte får missa. Min syrra förlov sig en gång och åkte tillbaka mot Sverige och var tvungen att stiga av i Mariehamn. Kul historia, mindre kul upplevelse.

Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors

Jag hade bokat en egen kupé åt oss i tåget och medan barnen sov brände Maggan och jag av fyra avsnitt av Ted Lasso. Kommer ni ihåg att jag tipsade om den på fredagslänkarna för några veckor sedan? Kan starkt rekommendera den. Så kul och samtidigt så snäll stämning. Alltså snäll utan att bli mesig. Kan det vara en ny trend? Att elak humor håller på att gå ur tiden?

Resan till Helsingfors

Klockan var bara tio när vi anlände till Helsingfors. Det var tomt som under det första avsnittet av The Walking Dead och gråare än grått. Alltså Stockholm förra veckan var en färgbomb jämfört me detta. Det var ändå lite fint. Vi traskade till hotellet och håll i er nu: trots att klockan bara var elva fick vi vårt rum och äta frukost för halva priset. Jag hade bokat rum på f6 på Fabiansgatan. Bodde här för några år sedan när det var nyöppnat och jag hade bokrelease för Livet & patriarkatet. Mycket fin dag! Jag var dessutom gravid med Majlis då.

 

Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors

Det är ett ganska litet boutiquehotell och personalen är så sjukt gullig och ordnar och fixar precis allt. Kan inget annat är varmt rekommendera detta inför ert nästa Helsingforsbesök. Eller Helsingforsgetaway. Jag åt förresten risgrynsgröt på frukost/lunchen. Det smakade jul.

Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors

Sen tog jag en lång promenad runt halva stan. Ibland känns det som om jag fortfarande bor här och LA bara var en dröm. Men på sistone har det dykt upp så många nya restauranger och hus att Helsingfors börjar glida mig ur händerna. Det kommer alltid att vara min födelsestad, men det är inte min stad längre. Om ni fattar? Jag är mer turist än lokalbo. Eller kanske mer besökare. Och det är helt okej.

Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors
Resan till Helsingfors

Beställde mat till hotellrummet. Det blev nepalesiskt från Himalaya (den finns i alla fall kvar) och tog sedan en lång dusch. Jag har så fruktansvärt ont i en knut liksom bredvid mitt högra skulderblad. Försökte duscha bort smärtan med varmt vatten, men vetefan om det hjälpte. Tar gärna emot tips på hur jag ska hantera detta.

Resan till Helsingfors

Sara · 2 years ago
Tips för ont vid skulderbladet: ligg på tennisboll eller nåt annat liknande (eller någons knytnäve om det är brist på runda grejer i hotellrummet). Rulla runt tills du hittar rätt, ligg still tills det lättar, rulla lite till, ligg still osv. Gör ont som f-n men brukar hjälpa mig.

Anna · 2 years ago
Bra tips! Har man ingen boll kan man be nån trycka på onda punkten, lycka till!

Peppe Öhman · 2 years ago
Det hjälpte faktiskt! Tusen tack! Ni är så bra!

Johanna S · 2 years ago
+1 på det tipset. Gör det för ont att ligga ner på golvet kan man börja med att luta sig mot en vägg, med bollen bra placerad. Måste fråga, hur många rätter har den nepalesiska restaurangen på menyn? Jag har aldrig sett en nepalesisk restaurang utanför Nepal och i Nepal vill jag hävda att det bara fanns en enda rätt på menyn :)

Linda · 2 years ago
Jag bor i Helsingfors och det kryllar av nepalesiska restauranger här, av någon anledning. Maten påminner om indisk mat, fast oftast mildare, och det finns lika många rätter på menyn som en klassisk indisk restaurang. Mycket gott hursom. När jag flyttade hit var jag helt fascinerad över alla nepalesiska restauranger. Googlade nepalesiska restauranger i Sverige och hittade typ en.

Peppe Öhman · 2 years ago
Ja, men precis som Linda säger är Helsingfors fullt av nepalesiska restauranger. Jag tror att en stor del av dem drivs av samma släkt. Väldigt gott och väldigt likt indisk mat. Perfekt när det är mörkt och ruggigt utomhus.

Johanna S · 2 years ago
Så intressant! Jag tyckte det kändes svårt att överleva som restaurang och bara servera Dal Bhat. Finns det lika många indiska restauranger? Eller kallar de bara de indiska för nepalesiska?

Peppe Öhman · 2 years ago
konstigt nog finns det mycket fler nepalesiska än indiska här i helsingfors. och de är verkligen nepalesiska, inte indiska.

Emma · 2 years ago
Nu kommer jag in här och orsakar ev. dålig stämning men lönar sig att kolla vilken nepalesisk restaurang man går till pga en del av dem verkar syssla med människohandel :/ vilket är så tråkigt när det är typ best comfort food ever. HS gjorde en stor grej om det i augusti i år: Halvan lounaan julma hinta – "Suomen nepalilaisissa ravintoloissa pyörii laaja hämärä­bisnes, jossa työn­tekijöiden riisto, uhkailu ja omistajien veron­kierto on arkea" https://www.hs.fi/talous/art-2000006052937.html Ville dela det då är woke i mycket annars och kanske bara inte stött på den här nyheten när du inte är så ofta i Hfors numera

Peppe Öhman · 2 years ago
här välkomnas all stämning! tack för info, hade ingen aning om detta.

Anna · 2 years ago
Är jag lite för intresserad av er resa när jag inte... får ihop det? Du skriver om egen kupé i tåg..? Och att ni skulle upp hysteriskt tidigt, men gled iland vid 10..? Aja, detaljer. Så exotiskt att följa nåns resa, var sååå länge sedan. Kollar tom på halvbra serien Vi på Svtplay, bara för att dom reser runt i europa☺️. God jul iaf!

A · 2 years ago
Färjan Viking Amorella går till Åbo. Sen tog de nog tåg därifrån till Helsingfors. :)

Peppe Öhman · 2 years ago
Tack! För att vara journalist är jag tydligen ganska dålig på att förklara :)

Anna · 2 years ago
Ingen fara, var bara nyfiken ☺️

Ninnie · 2 years ago
Skribenten utgår från att alla vet att Amorella trafikerar Stockholm-Åbo? Nej skojar bara men tror faktiskt att det inte existerar färjetrafik Stockholm-Helsingfors för tillfället pga pandemic. Altså görs resan via Åbo med väckning i svinottan och sedan vidare med tåg till Helsingfors.

Ninnie · 2 years ago
Herregud, ignorera stavfelen ovan. Behöver en skämskudde! Pandemi och alltså...

Peppe Öhman · 2 years ago
Förlåt! Precis som Ninni säger kunde jag ha varit ha förklarat lite bättre. Eftersom det inte går färjor mellan Stockholm och Helsingfors var vi tvungna att ta en till Åbo och sen tåg därifrån. Det tar ca två timmar att åka tåg mellan Åbo och Helsingfors :)

Anna · 2 years ago
Tack☺️

Koko · 2 years ago
Vad det skulle vara trevligt om elak humor inte skulle vara normen. Jag erkänner att jag visserligen har en viss förkärlek för Randy Rainbow, men i allmänhet tycker jag inte om elak humor.

Peppe Öhman · 2 years ago
håller med. tänker att humor också förändras (så ofta en färskvara!)och detta kanske kan vara början/tecken på något nytt.

Ia · 2 years ago
Om du inte fått bukt med smärtan så skulle jag rekommendera ett besök hos naprapat=vårdbesök, får genomföras

Peppe Öhman · 2 years ago
tack! <3 du läste mina tankar, vill inte belasta vården just nu.

hanna · 2 years ago
Jag läste om nån forskare som pratade om humorns hälsoeffekter, som ju är dokumenterade. Men det är bara den snälla humorn som ger positiva effekter på hälsan. Inte den elaka. Det tyckte jag var fint! I övrigt blev jag sugen på att besöka Helsingfors. Har aldrig varit där, bodde ändå i Stockholm i flera år. Det är ju ganska märkligt.

Peppe Öhman · 2 years ago
otroligt intressant detta! tack! (och varmt välkommen till Helsingfors!)

Hanna · 2 years ago
Kan rekommendera att sätta musen framför dig och hålla ner armbågarna, och därmed axlarna, framför datorn. Har du brett tangentbord, försök byta till mindre eller använd laptop. Fixa stol där du får rätt stöd i ryggen och fötter i golvet. Skärmen rakt fram och inte huka neråt. Jag har haft precis samma smärta och en arbetsterapeut sa att mus-rörelsen och tangentborden är för breda för tjejers ”frame”, så man sitter liksom med armbågarna för brett och gör en liten liten rörelse hela dagarna med axlarna som inte alls är bra. Prova hålla överarmarna längst med kroppen när du arbetar och håll koll på musen, att du inte hela tiden vinklar utåt och belastar axlar och skuldror. Svårt att förklara utan att visa men överarmarna ska vara rakt ner längst med kroppen och musen framför dig, så håller du de stilla. Känns konstigt först men hjälpte mig att bli av med den där hemska smärtan på prick samma ställe. Kram och njut av Norden!

Peppe Öhman · 2 years ago
tack! jag har ju bara laptop att jobba med. uppskattar instruktionerna mycket. ska tänka på dem när jag skriver.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.