Personlighet kvinna

4 years ago

Personlighet kvinna

Jag hade glömt bort att första natten brukar gå bra, det är den andra som är helvetesnatten. Då vaknar man pigg och redo att stiga upp. Man tittar ut genom fönstret och konstaterar att det visserligen är mörkt, men det ändå kan innebära att det är morgon. Att trafiken är så gles på Valhallavägen är visserligen ett dåligt tecken, men kanske klockan är sex eller till och med halv sju? Man tar mod till sig och kastar en blick på sin telefon. Den visar två på morgonen. Barnen vaknar och tror att det är dag.

Den hör morgonen drog jag igång en julfilm på Netflix för att underhålla ungarna. Det var mysigt att ha dem bredvid mig i sängen. Vidar valde Arthur och julklappsruschen som visserligen var okej, men som aldrig skulle ha klarat av Bechdeltestet. Jag blir så sjukt irriterad på filmer där det knappt några kvinnor alls med och finns de är deras personlighet: Kvinna. En film kan såklart vara bra utan att klara Bechdeltestet och vice versa, men det är ändå så tråkigt att både filmer för barn och vuxna har så usel representation.

För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier:

  1. ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.

Elisabeth · 4 years ago
Och när man börjar titta på sitt allmänna filmval utifrån Bechtel-testets kriterier, så blir man förvånad hur många av de filmer man tycker är bra som inte uppfyller de där rätt enkla kraven. Och då undrar man varför man ändå gillar filmerna, och framför allt varför man inte reagerat innan nån pratade om Bechteltestet... Och börjar fundera på om man är så mycket feminist som man trodde man var.

Peppe Öhman · 4 years ago
Men verkligen! Jag brukar trösta mig med att Bechdel-testet inte är en garanti för att en film är bra, men en bra påminnelse om hur få kvinnor får ha personligheter i filmer.

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.