Trettio procent sämre

3 years ago

Trettio procent sämre

Det här är min krönika som skulle ha gått i Hufvudstadsbladet på fredagen, men som tidningen inte vill publicera. Tänkte att jag klistrar in den här istället. Jag gillar ju att skriva för Hbl och gör det inte för arvodet, men för att det är kul (den tid jag lägger ner på en text rimmar väldigt illa med det de betalar mig). Jag skrev inte den här krönikan på grund av personligt gnäll, men för att visa hur det kan gå till. Ni får gärna dela. Mitt rubrikförslag var Trettio procent sämre.

“För ett par veckor sedan fick jag veta att två manliga frilansare får 30 procent mer betalt än jag för exakt samma uppdrag. Ungefär samtidigt läste jag att om man slår ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Finland på ett år är det som att kvinnorna jobbar gratis från november till årets slut.

Jag utgick för att det i mitt fall var ett missförstånd och kontaktade min uppdragsgivare. Där fick jag först förklaringen att skillnaden i betalning berodde på ”marknadsskäl”, sedan ”att mitt arvode ändå ligger i toppskiktet” och till slut att ”de andra också fick mindre betalt när de började” och att jag faktiskt får bra betalt för andra uppdrag. Det hade ingenting med könsskillnader att göra.

Jag var arg och besviken, men en liten röst viskade också ”Öhman, du kanske är en 30 procent sämre skribent än killarna”. Sedan slog det mig: Tänk om kvinnor runt om i hela Finland hör samma röst när de inser att de får sämre betalt än män. Att de inbillar sig att de helt enkelt inte är lika bra. Att just deras problem är individuellt.

Jag försökte gaska upp mig och tänka rationellt. Det finns säkert en massa rimliga argument till att just jag får ett lägre arvode än männen, men helt okvalificerad är jag inte. Jag har jobbat som journalist i femton år, gett ut snart elva böcker, vunnit pris, föreläst och har tiotusentals följare på sociala medier (jag ser på dig ”marknadsskäl”). Jag har två magisterexamen, en från Helsingfors universitet i statsvetenskap, en från USC, rankad som den bästa journalistutbildningen i USA 2014 när jag tog min examen. Det sagt kan såklart mina manliga frilanskolleger fortfarande vara 30 procent bättre än jag, hur man nu mäter en sådan sak.

Det är såklart inte är en medveten strategi att betala kvinnor mindre än män. Mina uppdragsgivare är inte demoniska chauvinister, flera av dem är faktiskt feminister. Få chefer arbetar metodiskt för att kvinnor ska ha mindre pengar än män. Det betyder ändå inte att alla beslut automatiskt blir rättvisa. Jämställdhet handlar om aktiva val, analys och självrannsakan. Vi är alla en del av ett system där mäns arbete än så länge automatiskt värderas högre än kvinnors. Vi föds in i det, men istället för att låtsas som ingenting borde vi sträva efter lösningar. I USA finns t.ex. något som kallas ”anonyma violinister”. Under uttagningar får musikern spela bakom ett skynke och strumpfota för att klackar mot golvet inte ska avslöja dem. Den här strategin har lett till att fler kvinnor än män anställs.

För några år sedan skulle jag inte ha skrivit den här krönikan. Då var jag alldeles för beroende av arvodet för att riskera att utmana min uppdragsgivare. Jag var rädd för att uppfattas som besvärlig och att ryktet skulle sprida sig till andra mediahus. Lyckligtvis befinner jag mig idag i en position där jag kan och upplever att det är min plikt att berätta.

För det är viktigt att dela med sig av erfarenheter. För att påskynda processen mot lika lön måste vi prata om arvoden och tjänster, tala med uppdragsgivare och våga se mönster. Riskera att upplevas som besvärliga. Vara solidariska. Ibland leder det till utjämning, andra gånger inte. I mitt fall får jag harva vidare med ett lägre arvode än minst två manliga kolleger för att skriva krönikor i HBL, men jag fick i alla fall ut den här texten och det är alltid något.”

matilda · 3 years ago
bra gjort! och pilutta dom för att dom inte ville publicera. mest dom som förlorar på det för du är bäst! jag tar min examen (om allt går vägen) i slutet av december och håller i detta nu på att ska jobb och förhandla om lön. det är så himla svårt. jag blir förskollärare och det är ett så knasigt yrke! utbildningen har förändrats så himla mycket och enda sättet att höja sin lön är egentligen att byta jobb. byter man inte jobb så är löneförhöjningen årligen typ 400 kr. det jag lär mig nu på universitetet är saker som de som jobbar som förskollärare inte har en aning om och jag kommer in på arbetsplatsen med en spetskompetens dom inte har och inte kan få av erfarenhet (tex hur och varför man jobbar med pedagogisk dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete). är dom som redan jobbar inom yrket då värda tio tusen kronor mer i lön i månade än mig? för att dom inte har förelegad utbildning men mer praktisk erfarenhet av att umgås med barn? jag tycker det är himla svårt och känner mig så splittrad i lönefrågan, och ibland nedtryckt av rektorer.

Emma · 3 years ago
Just på förskola upplever jag att nya förskollärare alltid har kommit in med flera tusen mer i lön än mig! Så trist att vara tvungen att byta jobb för att få upp den. Men stå på dig och vi har bra fackförbund i Sverige om du bor här som kan hjälpa i förhandling. Och Peppers, (autocorrect men lät det inte lite coolt!) PEPPE otroligt bra krönika som behövs.

Joanna · 3 years ago
Idag är vi alla Peppers!!! :) Jag blir så stolt och tacksam för dig. Tack för att just du orkade ta kampen och striden så att någon efter dig kanske slipper.

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för att du finns och har min rygg! <3

Lo · 3 years ago
Bra artikel och att detta lyfts fram.Otroligt att vi 2020 behöver diskutera o driva denna fråga. Vi tjejer måste oxå bli bättre på att löneförhandla.Förberedda o verkligen förhandla det är många som tycker detta är jobbigt. Det går o påverka det vet jag av erfarenhet. Facken ger jag inte mkt för sorry... Lycka till!

Linn · 3 years ago
Sa bra gjort!! Tack for att du hjälper till att lyfta det och gora det synligt. heja!!

s · 3 years ago
Det är intressant att fundera på hur det hade gått med arvodesfrågan om samma texter hade skrivits av en man. Jag tycker att dina texter många gånger är mera värda än de manliga skribenternas i hbl.

hanna · 3 years ago
"Heja dig" låter ju enormt fattigt – men heja dig ändå! Mycket bra, viktig och välskriven text!

Johanna · 3 years ago
Kanske inte så oväntat, men ändå tråkigt, att de inte ville publicera krönikan. Bra skrivet!!

Cecilia · 3 years ago
Mycket bra! (Såklart.) Inte direkt någon tvekan om att du vet vad du håller på med. Their loss.

Kirsten · 3 years ago
Snyggt Peppe! Mossigt av HBL att inte publicera.

Amanda Backholm · 3 years ago
Jag postade just detta på Facebook. Väntar verkligen på deras svar. Du är inte ensam om att ta den här fighten Peppe! Så stolt över dig som outar dem. "För några veckor sedan började jag prenumerera på Hbl - Hufvudstadsbladet igen efter en paus på flera år. Det gjorde jag för att jag vill läsa krönikor av bl.a. Hilkka Olkinuora, Maria Sundblom Lindberg och Jeanette Öhman. Att det nu visar sig att det hos HBL är skillnad på kön då det kommer till arvode gör mig så otroligt trött och arg. Hur ni tänker hantera detta nu HBL kommer att vara avgörande för många av oss som betalar för ert innehåll. https://thewayweplay.se/jeanette-ohman/2020/11/trettio-procent-samre/#respond"

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack kära du! Systerskapet är starkt <3

Emma · 3 years ago
Väl rutet!

Lina · 3 years ago
Heja Peppe!!!!!

Jennifer S · 3 years ago
HBL skulle behöva hjälp med en hel del verkar det som :)) . Och på temat har jag och Malin publicerat två inlägg om att ta betalt idag (bra tajming) där vi uppmuntrar till att våga ta bra med betalt och inse sitt värde! Men den här aspekten, att veta vad andra får betalt och hur man kan garantera samma nivå... Det är knepigare. Hur är läget krönikörer sinsemellan? Kan man snacka om sånt? Och hur funkar processen – säger tidning "det här är vad vi erbjuder" eller kan man alls förhandla som frilansare där? Det är antagligen i vilket fall som helst svårt när man just blir tillfrågad eller så... Då har nog tidningen en del makt. . Jag tänker också på vad vi gjort bloggare emellan, jag har ibland fått frågor från andra som ska samarbeta med samma företag där de undrar vad jag har tagit. Det är ju smart för att inte se till att man blir "lurad" av företaget när de i själva verket är villiga att betala mer (priser för bloggsamarbeten skiljer ju sig också ganska rejält mellan olika influencers). . Här är mitt och Malins inlägg, tycker Malin lyfter många bra aspekter, lite utöver det vanliga: Svårt att sätta rätt frilansarvode? Sluta sabotera för dig själv! > https://ambaurora.com/svart-att-satta-ratt-frilansarvode-sa-har-slutar-du-sabotera-for-dig-sjalv/ . 16 tips för att ta betalt och förhandla som frilansare > https://jennifersandstrom.se/tips-ta-betalt-och-forhandla-som-frilansare/

Peppe Öhman · 3 years ago
Men jag tycker det är viktigt att inte bara säga: "Ta betalt!" eftersom man då sätter ansvaret på individen (indirekt: en kvinna som får mindre betalt får skylla sig själv eftersom hon inte "tog betalt") Viktigt att se strukturer. Men det kanske ni skriver, ska läsa nu!

Jennifer Sandström · 3 years ago
Just de här inläggen riktar sig till frilansare och inte till arbetsgivare. Som frilansare vill man ju gärna tänka på vad man själv kan göra för att garantera att få betalt det man är värd – eftersom företagen alltid kommer vilja komma undan så billigt som möjligt. (Försökte förresten göra styckesindelning i min kommentar men det gick sådär Haha!)

ÅlandsPetra · 3 years ago
Tråkigt att HBL inte vågade publicera! Hade känts med journalistiskt äkta om dom gjort det. Tyvärr är det inte bara frilansare som har dåliga löner. Tidningsutdelarna arbetar mellan 02:00-06:00 och deras löner har sänkts rejält de senaste tio åren. Facket tittar på eftersom det är mest utlänningar som delar ut tidningarna. Å jag antar att tidningshusen skrattar gott åt att dom lyckats pressa priserna för utdelningen utan att bry sig om att det gäller människor som inte har ett annat val än att fortsätta arbeta under slavliknande förhållanden och löner!

A.S · 3 years ago
Men så jävla pinsamt att HBL inte publicerar. Gammaldags. Jämför om t.ex. Philip Teir eller Kjell Westö rutit till, vilket liv det hade blivit och garanterat hade t.ex. dessa fått säga vad de vill i HBL:s spalter. Bara som exempel alltså, finns säkert flera!

Emilia · 3 years ago
Heja dig!

Maria · 3 years ago
Så jäkla tråkigt av HBL. Både att betala mindre och att inte publicera. Skrattretande, faktiskt, att inte publicera.

Cecilia N · 3 years ago
Det kan inte gå in i mitt huvud att du får 30 % mindre än dina manliga kollegor, så knäppt att det inte finns ord för galenskapen. Det bästa är att du sakligt fått fram ditt budskap och HBL kan stå med dumstruten på! Heja Peppe!

Winnie Dumell · 3 years ago
Vad trött man blir

Maria · 3 years ago
Efter att HBL var det enda mediet som läckte Dammen brister förvånar mig ingenting i den här vägen längre.

Anna Wallin · 3 years ago
Jag blir arg. ledsen, besviken och bestört. Så här ska det inte vara, inte på något företag och framförallt inte på en tidning som ska stå oberoende och granska maktens korridorer. Kan man inte hålla rent framför sin egen dörr är det svårt att vara trovärdig. Jag tycker det är så bra att du tar upp detta och jag hoppas att HBL läser och tar del av kommentarer och reaktioner och att de tar vad de ser på allvar. Heja dig och låt dig inte för ett ögonblick tro att du är sämre än någon annan.

Viktoria · 3 years ago
Väldigt bra krönika, men otroligt att det ska vara så här. Hoppas texten får rejäl spridning och uppmärksamhet, den behöver läsas.

Cecilia Von Haartman · 3 years ago
Fint att du greppar pennan och skriver! Du har säkert mycket stöd i systraskapet världen över. Men hur ska dessa saker förändras? Om Hbl svarar så där känns det nog rätt motigt. Å andra sidan hade det väl varit konstigt om de genast svarat "oj förlåt, vi ska genast betala dig mer!" Däremot borde man kunna förvänta sig en utredning och förändring från deras sida nu när saken är belyst. Lycka till och kämpa på! Och tack för att du skriver

Sara de Hond · 3 years ago
Deras matris för att avgöra lönen bör de kunna dela med sig i så fall och hur de tagit beslut om det. Då kan de själva få insikt i vad lönen grundar sig på och utvärdera om deras beslutsprocess håller. Sånt är viktigt. Lycka till!

Linnea P. · 3 years ago
Trist att tidningen ska visa sig så feg när du ger prov på ett imponerande, otroligt mod. Du är garanterat värd minst 100 %.

Linda · 3 years ago
Det kanske är överdrivet, men jag blev så sur för det här att jag sade upp min digitala prenumeration, och angav ' att ni har olika arvode för män och kvinnor' som skäl (man kan fylla i en ruta med anledning om man klickar Övrigt som orsak till uppsägning). Jag kan leva utan deras premium-innehåll och tänker att konsumentmakt ska nyttjas om man kan. 30% är så mycket att det inte kan försvaras tycker jag, ffa inte när det faktiskt inte är 'nyutexaminerad vs. erfaren'. Bra att du inte viker dig utan drar fram det trots att de inte själva vill stå för det offentligt. Det sista tyder väl också på att de faktiskt inte kan försvara det.

Linda · 3 years ago
Tillägg till HBL om ni läser det här: Om ni åtgärdar problemet så återfår ni mig som prenumerant.

Johanna Englund · 3 years ago
Heja Peppe! Inväntar också dina manliga kollegors respons. Inte en dag för tidigt att männen backar från sina privilegier och istället backar sina kvinnliga kollegor.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det är faktiskt så jävla sorgligt att så hysteriskt få män står upp för kvinnor. Vissa hör av sig privat, men knappt någon vågar ta fighten offentligt.

Susanna Ginman · 3 years ago
Jeanette Peppe Öhman lyfter upp en viktig fråga som står oss på HBL varmt om hjärtat: jämställdhet och löneskillnader mellan könen. Vi uppmanade Öhman att publicera sin text i form av en insändare så att vi hade haft en chans att bemöta den. Principbeslutet på HBL är att kolumner och krönikor som innehåller kritik som vi bedömer att måste få ett svar inte kan publiceras i den formen, utan bör gå som insändare. God journalistik handlar ju om att även den andra parten ska höras. Nu valde Öhman att publicera sin text i andra kanaler och därför vill vi gärna förklara vår ståndpunkt. Öhman för fram två spår i sin text men blandar ihop dem: det ena handlar om storleken på de arvoden HBL betalar, det andra om könsaspekter. Öhman kunde lika gärna svänga på argumentationen och skriva att hon får ett högre arvode än en del manliga skribenter. Nu riskerar Öhman att göra likalönsprincipen en björntjänst, tvärtemot sina egna syften. Våra arvoden varierar, men inte utifrån skribentens kön, utan enligt andra kriterier. En del skribenter levererar fulländade texter, som direkt kan lyftas in och publiceras, andras texter kräver mer arbete och redigering. En del skribenter är unika för HBL, andra har många uppdragsgivare. Vi följer också med och mäter läsarnas uppskattning. Vi har vinnlagt oss om att ha en jämn könsfördelning bland våra externa kolumnister. Vi arbetar på bred front för en rättvis och jämställd värld och kommer att fortsätta göra det, både som arbetsgivare och som en medial röst i samhället. Susanna Landor, chefredaktör och ansvarig utgivare Susanna Ginman, chef för ledar- och opinionsavdelningen

Filippa · 3 years ago
Nä det här tyckte inte jag var något bra svar alls. Otroligt mossigt att lägga ansvaret för er lönesättning på Peppe. Indirekt skriver ni ju att hon inte levererar fulländade texter för då hade hon väl fått bäst betalt av alla? Om det nu bara är redigeringen som det hänger på. Förstår heller inte hur ni kan påstå att hon gör kampen en björntjänst genom att lyfta olikheterna i lön: det är ju EXAKT det det handlar om i denna fråga? Peppe kan omöjligt veta vilka arvoden era andra skribenter har, och det är inte heller hennes sak att ta reda på. Ni ska helt enkelt betala lika lön för lika arbete, och inte blanda bort korten i detta specifika ärende genom snömos om det "andra" jämställdhetsarbete ni tycker att ni gör...

Emma · 3 years ago
Hej! I och med att ni väljer att gå in i Öhmans kanaler och bemöta Öhmans kolumn så önskar jag att ni skulle göra just det - ta diskussionen och öppna upp för hur ni lönesätter, som någon annan skrev i en kommentar, dela med av era bedömningskriterier och lönematris så kan ju alla era kloka läsare själva dra slutsatser utifrån det?

Emma · 3 years ago
Tillägg: just nu får jag som läsare och tredje part intrycket att det är redigeringsarbete samt exklusivitet som kan ge upp till 30% mer betalt oavsett om man är man eller kvinna el något annat. Är det korrekt uppfattat?

Annika Storbacka · 3 years ago
Men HBL vad menar ni nu med ett så taffligt svar? Peppe har ju jobbat med skrivande i årtionden, hur kan hon då fortfarande vara 30% sämre än männen?

Lisa · 3 years ago
God journalistik att den andra parten ska höras, visst! Men om den andra parten är tidningen själv, kan ju tidningen höras på många sätt, t ex på ledarplats. Lite tröttsamt hur HBL ska vara så defensiv och lägga så mycket energi på att svara på kritik, särskilt när svaren oftast tycks gå ut på att den som kritiserar har fel och HBL minsann gjort rätt hela tiden.

Karin Jihde · 3 years ago
Susanna och Susanna, ni är lönesättande chefer. Ni arbetar i medievärlden. Ni är kvinnor. Ni ska leda förändring, inte bromsa den.

Carita · 3 years ago
Jättebra att du tar upp det här problemet, som aldrig tycks få nån lösning. Men det får ju ingen lösning om ingen pekar på det. Så ju fler som blir medvetna, desto bättre. Bra rutet, bra skrivet!

Annika · 3 years ago
Har nog aldrig hört så dåliga argument. Häpnadsväckande pinsamt, faktiskt. 30 % är ju en enorm skillnad. Hade det handlat om en ”kvalitetsskillnad” som skulle kunna motivera en sån skillnad hade de ju aldrig haft dig kvar?! Så mossigt, diskriminerande och urdåligt att jag saknar ord. Starkt av dig att stå på dig. Du och alla vi andra vet ditt värde!

Anna · 3 years ago
fegt av tidningen! bra krönika!

Stephanie S. · 3 years ago
HBL:s lasarsiffror skulle kanske t.o.m. stiga om de publicerade texter som skapar diskussion och som helt klart provocerar (da de inte ens vill lagga ut din kronika...eller betala ett vettigt arvode for den). Annars blir det bara mellanmjolk. Duktigt att du star pa dig och tar upp fragan sa har offentligt!

Mathilda · 3 years ago
Tack för att du tar kampen. För nej vi är inte 30% sämre. Hade de varit smarta hade dom sagt förlåt och gett dig samma lön, nu tycker jag de ska skämmas.

Marie · 3 years ago
Men vad jag blir irriterad på Husis! Här har jag också nyligen börjat prenumerera på tidningen igen för att jag tycker att innehållet blivit bättre (inga ointressanta reportage med gamla gubbar som får betalt för att köra bil omkring i europa bl.a.). Vad säger chefredaktören, hon är ju kvinna?

Maria · 3 years ago
Chefred försvarade med näbbar och klor tidningens läcka av Dammen brister, där en reporter gick in i det slutna forumet där kvinnor delade med sig av sina övergreppserfarenheter och skrev en artikel utgående från det. Det fanns många andra journalister från andra media, tex YLE, med i forumet, som inte läckte. Så jag har ganska låga förväntningar på hur hon ställer sig till feminism.

Aloha · 3 years ago
Men vänta nu lite. Den som skrev dammen brister-artikeln skrev för Östnyland som visserligen hör till samma koncern som HBL, men som har en helt egen redaktion. Den reportern var Max Nyberg o har mig veterligen inget med HBL att göra.

Maria · 3 years ago
Nej det var en kvinnlig journalist som (först) skrev i Hbl.

Karin S · 3 years ago
Nä, nu blir jag förbannad. Inte ok av Hbl. Vare sig att betala dig sämre eller att inte publicera krönikan. Minns för några år sen då jag var anställd av KSF och ledningen på nåt personalmöte stoltserade med att "kvinnans euro" var mer än en euro bland deras anställda. Ha!

Hanna Simonsen · 3 years ago
Så bra skrivet!

Lena · 3 years ago
Wow, så det var i HUSIS du fick mindre betalt än männen! Det förstod jag inte alls då när du postade att du var arg. Haha, vad tufft att du skriver det rakt ut! Heja!

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för backning! Jag har varit så jäkla sur.

Emelie · 3 years ago
Bra rutet och vilken enorm besvikelse att HBL är fega och väljer att inte publicera. Såhär ska det inte vara.

TobiasZ · 3 years ago
Bra Peppe! Dåligt Hbl! Löneskillnaderna måste synliggöras, blottas, för att kunna åtgärdas. Och det är inte individens, den enskilda kvinnans, ansvar. Ansvaret ligger främst hos arbetsgivaren och ansvaret för kampen är kollektivt och en angelägenhet för samtliga kön!

Peppe Öhman · 3 years ago
tack för uppbackning! du är en av väldigt få män som hört av sig.

Gnomen · 3 years ago
Är det så att alla frilansande män på HBL förtjänar bättre än dig eller är du så att säga i mitten av arvodeskalan? Finns det män som får mindre och kanske kvinnor som förtjänar mera? Mao är det helt klart en jämställdhetsfråga?

Nadia · 3 years ago
Inte ett dugg förvånad. 30% löneskillnad är nog mer norm än undantag i många branscher. Och då menar jag i årslöner, i högavlönade positioner. Skillnaderna blir enorma om man räknar med total kompensation som lön, bonus, pension etc. Och det glastak man når när man försöker ifrågasätta status quo är stenhårt. Enda sättet att krossa glastaket är att fler och fler ifrågasätter och försöker ta reda på fakta. Då kommer pressen bli för stor. Många tror sig blir rättvist kompenserade men så är tyvärr inte alltid fallet.

Anonym · 3 years ago
Tack för superbra artikel! Jag arbetar på ett svenskt halvstatlig bolag där min manliga kollega tjänar 25% mer än mig. Jag har tom fått det bekräftat av honom själv och av min chef. Jag är äldre än honom, har jobbat på bolaget längre och har bättre säljresultat. Jag har under ett års tid försökt få reda på varför det är så här men har inte fått något egentligt svar.

Lisa · 3 years ago
Blir så nyfiken på vilka de här två manliga krönikörerna är. Om de är hela 30% bättre borde de ju rimligtvis vara lätta att identifiera som lysande stjärnor? Trots att jag vuxit upp med HBL-krönikor kan jag faktiskt inte komma på en enda krönikör (varken manlig eller kvinnlig) som vore värd så pass mycket mer än Peppe. Varken när jag tänker kvalitet eller klick. Ser inte att HBL kan göra annat än pudla, be om ursäkt och rätta till oegentligheten om de vill upprätthålla någon slags heder och värdighet här.

Jenny · 3 years ago
Ja det här är ju sant. Manliga krönikörer som skriver 30% bättre än Peppe… Man borde ju genast veta vem de är. Haha! Och det gör man ju inte. Kommer att läsa Husis med helt nya ögon efter detta avslöjande. Gäller det månne endast krönikörer, eller betalar Husis konsekvent kvinnliga journalister 60% av det de betalar de manliga, någon som vet?

Linda L · 3 years ago
Varför ville du inte skriva en insändare, som de bad dig? Tänker att det ändå vore sjysst att låta den man anklagar för nånting komma med ett gensvar, och en krönika är ju lite bakvänt forum då tänker jag.

Peppe Öhman · 3 years ago
Hur menar du då? Hbl har ju tagit alla möjligheter att svara, på Instagram, Facebook, Twitter, den här bloggen?

Maria S · 3 years ago
HBL:s svar luktar tyvärr riktigt klassisk bortförklaring då man tar upp löneskillnader mellan könen: ”Det nu bara råkar vara så att männen är bättre”. Tänk att det alltid råkar vara så...

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja, visst är det konstigt att det alltid slumpar sig så.

Pernilla Axelsson.se · 3 years ago
Så rätt att du skriver detta! Blir också nyfiken på vilka de två manliga krönikörerna är. Förstr inte varför HBL inte kan be om ursäkt, justera upp ditt arvode och gå vidare med livet.

Cecilia · 3 years ago
Jag undrar varför du inte skrev en insändare? HBL svarar nu i de forum din text finns i. Så det är väl ok att kommentera där dialogen finns. de Jag skulle ha upplevt det som lite underligt om det kommit in som en av dina krönikor om jag skall vara riktigt ärlig.

Peppe Öhman · 3 years ago
om jag ska vara riktigt ärligt så för jag den här diskussionen på min plattform eftersom jag på det här sättet når tiotusentals fler personer, det skulle jag inte ha gjort om jag skrev en insändare. jämställdhet är för viktigt för att försvinna på Hbls insändarsida.

Cecilia · 3 years ago
Väl så men du kunde ju ha skrivit en insändare och satt ut den här på bloggen. Följer man inte sociala medier så har man noll koll på denna diskussion tror jag. Om jag inte skulle titta in på denna blogg så skulle jag ha missat hela saken.

Peppe Öhman · 3 years ago
Så här Cecilia: på det här sätter nådde jag tiotusentals fler läsare. OCH vet du vad som är kul! Jo, att även de som inte har sociala medier nåddes via Sveriges radio p1 och Sveriges television morgonstudion. Så du kan vara lugn. Det här var ett mycket bättre sätt att nå ut. Hbls insädarsidor kommer aldrig att få en text av mig. Har jag nåt att säga gör jag det så här. Då når jag fler människor (inklusive Hbl).

Linda L · 3 years ago
Men är Cecilias kritik, liksom min, att det hade varit proffsigare att ta diskussionen på ett forum där båda parter fått komma till tals? Nu är du på mammas gata, eller ja, din egen privata gata, och såvitt jag vet brukar inte instanser som media ha som vana att gå in på ställen som detta och kommentera. Den här sortens diskussion borde föras på en officiell plattform för att få fullt värde, och inte en privat. Nu hejar alla på dig här delvis pga att de är dina fans och följare, och nyanserna saknas.

Peppe Öhman · 3 years ago
Med full respekt bryr jag mig inte om vad du upplever som proffsigt eller inte. Jag kommer att föra den här diskussionen där jag vill och dess värde har snarare ökat just för att så många fått en chans att läsa min text (tiotusentals fler än om den först på insändarsidan). Det sagt kommer jag såklart också att föra den i gammalmedia. Igår togs den upp i p1 och på måndag i Svt och senare i journalisten. att du värderar mina kanaler som mindre värda får stå för dig.

Viktoria · 3 years ago
Heja dig!! Heja oss! Och så väl formulerat.

Milla · 3 years ago
Strongt av dig att publicera detta! Läste Hbl:s svar och efter det undrar man ju vems krönika som får sämst betalt, pga. en sämre formulerad text. Kan ju inte kännas så bra det heller. Men kanske jag missförstod.

Emmi S · 3 years ago
Blir så trött och arg på detta. Min HBL prenumeration hänger nog på en skör tråd. Har glatts åt andra reportage där man förtjänstfullt lyft fram jämställdhet tex artikelserien om kvinnliga dirgenter och kompositörer och om damidrott,men så kommer detta. Sunkigt och skenheligt tycker jag. Liksom "titta vad måna vi är om att lyfta jämställdhetsfrågor" och sen ba "skoja, det gäller ju inte våra kvinnliga krönikörer förstås". Frågar mej bara om det då finns en kvinnlig frilans krönikör som får den 30% i lön som de manliga kollegerna. Och vilken kompetens har i så fall hon som inte du, Peppe har???

Peppe Öhman · 3 years ago
Tack för att du finns och är redo att backa andra kvinnor!

MAJA · 3 years ago
Men alltså, detta är så galet. Som om könet spelar så himla stor roll? Skriver männen texter med könet som gör så att texterna blir mer omfattande eller att researchen blir mer djupgående. Säg till mig då? För de texterna vill jag läsa. Inte klokt detta.

Isabella · 3 years ago
Tusen tack för att du skriver om detta. Du skriver fantastiskt och jag inspireras av ditt mod. Samtidigt blir jag bestört över att detta fortfarande ska behövas. Kram

Peppe Öhman · 3 years ago
tack snälla för att du säger så och har min rygg!

Sara · 3 years ago
Man blir så trött att jag bara vill dra en täcke över min matta kropp och sova. Fy fan.

Kira · 3 years ago
Men, vad faaaaaan HBL, fy skäms ‍♀️

Sofie · 3 years ago
Fick höra precis samma sak från min gamla arbetsgivare då en manlig kollega med mindre erfarenhet, ingen utbildning fick 11.000kr mer än jag i månaden. Sedan gick bolaget ut och slog sig för bröstet under me too-rörelsen och slog sig för bröstet. Så viktigt ämne!

Aloha · 3 years ago
Transparens är viktigt och det var bra att det här kom på tal för HBL:s del, men av helt andra orsaker än de som du här framför. Som Ginman svarade, så verkar de olika arvodena inte ha något med genus att göra och det osar sensationsfeminism på lång väg från det här effektsökande inlägget som på väldigt vaga grunder beskyller HBL för en könsdiskriminering de inte står för. HBL är väl, i motsats till YLE, ett vinstdrivande företag som - oetiskt eller inte, welcome to capitalism - har rätt att betala mer åt sådana som genererar mer klick. Sen om du Öhman rentav är mer populär och kräver mindre redigering än de två män du jämfört ditt arvode med, eller vad det nu kan handla om, då är det naturligtvis orättvist. Det kan jag inte uttala mig om, men som det ser ut nu har dina lösryckta poänger ingen som helst genomslagskraft och jag tycker rentav det är lite patetiskt att du försöker göra en poäng av att det här skulle handla om genus, när det helt tydligt handlar om andra saker.

Filippa · 3 years ago
Tycker du själv låter rätt patetisk som är helt oförmögen att se till sakfrågan i stort och försöker försvara mossigt gammal "männen är bättre"-tänk.

Susanna Ginman · 3 years ago
Hej igen, HBL:s arvoden - Peppe Öhmans och andras - styrs av många faktorer. Skribenternas kön är inte en sådan faktor. Det är klart att man trots goda avsikter ändå kan göra sig skyldig till ofrivillig diskriminering. Vi på HBL kommer nu att gå genom våra arvoden en extra gång med tanke på det. Helst skulle vi förstås höja alla arvoden, men tyvärr är det inte möjligt i det ekonomiskt utmanande läget just nu.

Linda · 3 years ago
Hej HBL. Jag undrar varför ni överhuvudtaget har med krönikörer som ni anser inte håller måttet 100%, och därför inte förtjänar fullt arvode (30% mindre får väl räknas som inte fullt arvode)? Om det nu är ert försvar för lägre arvode. Vore det inte bättre att då söka efter krönikörer som är så bra att de alla förtjänar samma arvode? :) Lägre lön pga mindre erfarenhet är ju förståeligt på en arbetsplats där man lär upp folk och därefter höjer deras lön, men varför skulle ni som tidning ta in dem som inte är tillräckligt bra enligt er? Har full förståelse för att det finns ekonomiska begränsningar, men på en vanlig arbetsplats skulle man ju aldrig komma undan med att betala vissa 30% mindre med argumentet att pengarna inte räcker för att betala alla fullt ut.

Helena · 3 years ago
Även anställda får slåss om det ekonomiska utrymmet när det gäller lika lön för lika arbete. Jag jobbar på en stor statlig arbetsplats i Sverige sedan snart 15 år. De som har anställts vartefter, efter att villkoren för anställning delvis förändrats, har gått in på högre löner än min ingångslön, och det är inte bara att kompensera mig för detta på ett bräde. Så fungerar det inte. Däremot är arbetsgivaren medveten om problemet och man gör vad man kan för mig och mina olyckliga generationskamrater. Men det finns potter att fördela, och utanför dem kan man inte gå.

Cecilia · 3 years ago
Att betala enligt kvalitet/uppskattning/marknadsvärde känns problematiskt ur ett jämställdhetsperspektiv. Som Peppe själv skriver i sin text "Vi är alla en del av ett system där mäns arbete än så länge automatiskt värderas högre än kvinnors". Hur kan ni på HBL vara säkra på att ni ställer exakt samma krav på mäns och kvinnors texter? Kan en krönikör uppskattas mera just för att han är man? Skulle exakt samma text av en kvinna upplevas hålla lika hög kvalitet? Bara för att man påstår att något inte är en könsfråga betyder det inte automatisk att det är jämställt! Dessutom känns det farligt likt hur argumentationen går när det pratas om lika lön inom t.ex. idrotten, i synnerhet fotbollen, där lönegapet mellan män och kvinnor är avgrundsdjupt. "Marknaden styr" och "herrfotboll drar in mycket mer pengar än damfotboll" och "männen håller högre kvalitet på spelet" tycker MÅNGA att är helt rimliga orsaker till att det skall fortsätta vara så! Jag hoppas att ni på HBL ser det här som en ypperlig möjlighet att vara i framkant och skapa förändring istället för att upprätthålla mossiga strukturer!

Sofia · 3 years ago
Hej HBL! Ville bara säga att ni nu har världens chans att sköta det här snyggt och vinna nya prenumeranter som en konsekvens av det. Jag är tvåspråkig och prenumererar helst på TIME för utländska nyheter och HS för inhemska pga bättre standard. Har aldrig prenumererat på HBL, men om ni nu efter den här diskussionen på ett konkret sätt kan gå i bräschen för transparent och jämlik arvodessättning (oavsett vad ni tycker om Peppes ursprungliga arvodesbasis och/eller om ni känner er orättvist anklagade eller inte) så lovar jag att byta min prenumeration till er istället. Det här är så pass viktigt att det får styra vilka tjänster (läs tidningar) jag köper hädanefter.

C.I. · 3 years ago
Jag sällar mig till övriga som efterfrågat mer transparens från HBL, och jag vill gärna veta mer om kriterierna för arvodessättningen. Hittills har ni till exempel nämnt den levererade textens behov av redigering. Hur mäter ni det? Vilka fastslagna mått använder ni? Finns det några statistiska underlag som visar att arvodessättningen är direkt kopplad till den här formen av mätbar kvalitet? Ett annat kriterium som tas upp är "om man enbart skriver för HBL eller har flera uppdragsgivare". Här vore det intressant att få veta dels om det påverkar arvodet uppåt eller nedåt om skribenten uteslutande skriver för HBL, och dels hur ni motiverar detta. Jag undrar också hur ni kontrollerar vilka eventuella andra uppdragsgivare era frilansar har, och om den här aspekten tas upp i era frilanskontrakt. Ni nämner att ni följer med i "läsarnas uppskattning" och att det kan påverka, och även på den punkten skulle jag vilja ha ett förtydligande om vad som räknas in och hur ni behandlar de uppgifterna. Det kan ju också vara så att HBL inte har så pass exakta måttstockar för frilanstexters kvalitet, och att arvodena i grund och botten påverkas mest av enskilda frilansars förhandlingsförmåga. Då uppstår ändå frågan: Varför försöka dölja det och komma med andra, vaga förklaringar? Det står er, så vitt jag vet, fritt att ordna arvodessättningen på det sätt ni anser är bäst. Om ni tycker att Peppe helt enkelt är sämre på att förhandla än de två manliga kollegorna måste ni stå för det, men berätta då samtidigt exakt på vilket sätt ni i den situationen har "arbetat på bred front för en rättvis och jämställd värld både som arbetsgivare och som en medial röst i samhället." Era kommentarer ger intrycket av att de egentliga orsakerna till arvodesskillnaden i det här fallet faktiskt inte är försvarbara, och att ni är medvetna om det. Vi som samhälle behöver föra den här debatten, och de som har störst makt i situationen är också de som bör axla största ansvaret. Varsågoda och gör det nu, HBL, och svara på våra frågor.

Lennart · 3 years ago
Hej, Viktigt att den som har en röst, använder den för att göra skillnad, och det gör du - heder till dig! Jag har ingen röst, men är chef och i och med det anställer medarbetare. Min ¨röst¨ gör sig hörd genom att enbart se till människans kompetens och bidrag med en tro på mångfald. Jämställdheten handlar för mig inte enbart om kvinnor och män utan även etnisk bakgrund, ålder etc. Vi har alla fördommar även jag, men jag försöker vara så medveten som möjligt om dem, då först är en förändring möjlig. Återigen, bra jobbat Peppe!

Peppe Öhman · 3 years ago
Fint att höra att du jobbar aktivt för mångfald! gläder mig mycket.

Torsten / HBL · 3 years ago
I denna tråd är det många som efterlyser mer transparens och kriterier kring arvodessättningen, bra så. Jag uttalar mig här på ett principiellt och allmänt plan (jag jobbar som ledarskribent på HBL, men är en skribent i ledet, och är alltså varken involverad i arvodesfrågan eller i post-production av krönikörers eller kolumnisters alster). Då jag i mer än 6 år jobbade som chefredaktör för Affärsmagasinet Forum rekryterade jag personligen tiotals externa medarbetare och kolumnister, fungerade som bollplank för uppslag och redigerade texterna. Lärdom: somliga skribenter är betydligt mer självgående än andra då det gäller att presentera uttänkta och originella pitchar, att genomföra dem självständigt, att hålla sig till deadline, och att vid manusstopp presentera texter som passerar (eller vida överskrider / ger darr på) ribban. Somliga kräver däremot betydligt mer omsorg och tid, vilket är ändliga resurser på en redaktion. Trots att utgångspunkten för arvoden är att alla ska få samma summa för samma jobb måste också professionalism, originalitet, exklusivitet och självständighet premieras, annars mister man goda skribenter. Likaså kan generiska texter, såna det går tretton på dussinet av, inte belönas med en extra slant. Det hör till en beställande redaktörs yrkeskunskap att bedöma hur unik, kvalitativ och egenartad en text är, eller om den sas. utgör allmängods. Förstås finns där alltid element av subjektivitet. Men faktum är att Alicia Keys eller Bruce Springsteen får ett högre gage (per biljett) än Veronica Maggio eller Kent, som i sin tur får mer betalt än bob hund. Det handlar inte om publikmängd, utan om mer subtila faktorer. Kalla det för star power, förhandlingskraft, marknadsvärde, vad som helst. Det är vanskligt att mäta och värdesätta varierande journalistisk kvalitet (obs. inte kvantitet). Men det sker på alla redaktioner, dygnet och jorden runt. På Forum tillämpades under min tid samma grundvillkor för alla skribenter, men varje publikation måste också göra en handfull enskilda undantag för att locka skribenter med hög profil, namnstarka personer vars byline är ett löfte om wow-faktor. Något lite extra. Betalar man "högsta" arvode till alla skribenter spricker budgeten fortare än kvickt. Detta alltså på ett principiellt plan. Rättvisa är regeln, "bonusar" är undantaget som bekräftar regeln. Förstås är det en känslig fråga då vi talar om kreativt jobb. Om det är någon tröst (igen: jag bestämmer inte över arvodena och saknar insyn i den processen) så kan jag allmänt konstatera att finlandssvenska medier betalar toklåga gage rent generellt, isht. då man jämför med finska publikationer. Det förklaras av motsatsen till stordriftsfördelar - alltså smådriftsnackdelar. Därtill betalar HBL / KSF veterligen i regel avsevärt mer än t.ex. tidningar i Österbotten. Jag betonar ännu att jag uttalar mig om hur jag resonerade då jag 2013–2019 basade för Svenskfinlands typ enda kommersiellt självbärande tidskrift, Affärsmagasinet Forum. Jag resonerar alltså inte alls å HBL:s vägnar, för jag saknar både insyn i och inflytande över processerna. Men varje uppdragsgivare har rätt att göra en kvalitativ bedömning. Inte vore det heller rättvist med samma arvode för precis alla, då förfördelas ju de driftigaste vilket hotar ta död på gnistan och motivationen. Och därmed förlorar alla, särskilt läsarna. Mer info om detaljerna följer senare i dag (tisdag 17,11) i branschtidningen Journalisti, där Lina Laurent håller på med ett litet grävjobb. https://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/ Hursomhelst: en jämförelse där man tar fasta på de två högst betalda kolumnisterna (i stället för att utgå ifrån ett medianvärde) ger inte belägg för lönediskriminering. Noteras kan även att Jeanette Öhman råkar vara HBL:s högst betalda bloggare. Här gör förresten Sveriges Radio, vars faktagranskning blev på hälft, en pudel vid 37:02-39:20. Nordegren & Epstein håller med HBL nu då de tagit del av en mer nyanserad helhetsbild. Alla har givetvis rätt att protestera och kräva mer betalt - eller också att avstå från att skriva för oss ifall andra uppdragsgivare betalar mer. https://sverigesradio.se/avsnitt/1603524 Sen kan var och en tycka vad den vill om att gå ut med oemotsagd lönekamp i bloggosfären. Men att sätta i gång ett "fy fan, Hbl!"-spinn skadar direkt kolumnisternas egna plattform – och HBL:s möjligheter att betala bättre.

Peppe Öhman · 3 years ago
"Oemotsagt lönekamp i bloggsfären?" Really?

TheRose · 3 years ago
Hur mycket får du för en Hbl-text? Vilka är de som får mer och vad får de?

Anne · 3 years ago
Du viser jo med all tydelighet hvorfor det var lurt å ta det her. De ville selvfølgelig holde det skjult. Det ser man jo på det tullet som kom på slutten der. Bare bortforklaringer. Forstod nok ikke at det er slutt på «tystnadskultur» nå for tiden. Veldig bra Peppe!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.