Saker jag lärt mig 2020

4 months ago

Saker jag lärt mig 2020

Har ni lärt er någon ny skill under covid-året? Eller bara året? Jag har börjat lappa grejer. Ridbyxorna tidigare i veckan och igår kväll sydde jag ihop ett hål på mina cashmere-mjukisbyxor. Kanske ingen skill, men ändå en fin liten justering i livet. Jag har också tagit ett kliv uppåt ridningen. Ni vet hur det är, man stampar på stället, funderar på om man blir sämre, men sen händer nåt och man når plötsligt en ny nivå. Jag tror att jag blivit lite bättre på att klippa video, snabbare i alla fall, och jag har absolut lärt mig en massa om det amerikanska valsystemet. (Ny podd ute där Magnus och jag talar om skillnader mellan presidentvalet 2016 och 2020 och hur vi tror att det kommer att gå, vilka delstater att hålla ett öga på och en massa annat).

Jag tror att människan mår bra av att lära sig nya saker. Människans psyke alltså. Eftersom livet och allt omkring en utvecklas måste man försöka följa framåtrörelsen och upprätthålla ett intresse för att lära sig mer.

Men nu vill jag höra vad ni lärt er, både stort och smått. 

B-M · 4 months ago
Hade turen att få byta jobb mitt under värsta Covid-kris här i Finland, så glad för det och lär mig mycket nytt hela tiden, gillar varje dag. Generellt tror jag att vi blir gamla (våra hjärnor åtmistone) den dagen vi inte vill eller bryr oss om att lära oss nytt. Att lära sig nytt håller igång en och ger ny energi och livslust framåt tycker jag. Har börjar lära mig segla vid 50+, helt underbart, nästan lika kul som hästar :) PS fonterna byts litet ologiskt i din text, kanske felet är min ända?

Peppe Öhman · 4 months ago
Precis så tror jag också. Stort grattis till jobbet!

Lina · 4 months ago
Jag tycker också det känns så otroligt viktigt att lära sig nya saker! Och viktigt att stanna upp och fundera över vad man faktiskt lärt sig också. Det är så kul att läsa om din ridning och hur du utvecklas inom det. Ofta känns det som att hobbys är något för barn och ungdomar att hålla på med, men det vore ju otroligt tråkigt om det var så. Själv började jag yoga för ett år sen. Just yoga känns kanske som en konstig grej att säga att man blivit bättre på, men jag tycker att jag blivit det. Både att jag blivit smidigare rent kroppsligt, men också att jag blivit betydligt bättre på att slappna av och andas. Sen har jag börjat läsa en kurs i kulturantropologi den här terminen och lär mig så otroligt mycket varje föreläsning. Jag har bara läst tekniska ingenjörsutbildningar tidigare och alltid tänkt att teknik är det enda jag kan. Det här är ett så annorlunda sätt för mig att tänka och det är så otroligt intressant!

Peppe Öhman · 4 months ago
Så fint med yogan! Det vill jag också fördjupa mig i. När jag pluggade på USC fick jag en sån aha-upplevelse om hur fint och inspirerande det är att plugga som vuxen. När jag pluggade statsvetenskap i Helsingfors ville jag bara ha min magistersexamen, men nu lärde jag mig saker och kunde sätta dem i ett sammanhang på ett annat sätt än när jag var 20.

Steph · 4 months ago
Jag har lärt mig massor om mig själv det gångna året. Att jag är en mycket bättre typ än jag själv tror. Jag har också lärt mig att drömma igen, något som jag glömde under alltför många år av stress över framtiden och allmän ångest. Jag har också gått framåt mycket som ryttare och rider idag en häst med en go som jag för tre år sedan aldrig skulle ha vågat rida. Idag är hon den bästa hästen i stallet och jag har lärt mig SJUKT mycket av henne det gångna halvåret. Jag har fått i uppdrag att rida till henne så hon inte bara springer undan hjälperna i galoppen utan faktiskt arbetar med ryggen och bygger upp musklerna och jag är så himla stolt och tacksam över det uppdraget.

Peppe Öhman · 4 months ago
Så fint beskrivet om hästen! Du måste vara jätteduktig! heja!

puva · 4 months ago
Jag har börjat sticka. Det här är en enorm grej för mig eftersom det totalt strider mot min självbild enligt vilken jag är klåfingrig och urusel på allt vad kommer till handarbete. Oftast då jag försökt mig på att sy eller pyssla eller liknande, leder det bara till strid, frustration och tandagnisslan. Men nu i somras fick jag ett behov av att göra något monotont, avkopplande och totalt motsatt till allt arbete framför laptopen, så jag stickade en filt. Och den en mössa, och en till. Nu har det blivit flera par sockor, mössor och vantar och min garnkorg svämmar över. Finner det otroligt avkopplande och mitt slösurfande har stannat av så gott som helt. Jag tycker det är otroligt kul att planera vad familjemedlemmar eller vänner skulle gilla för färg på sina sockor, och snusar så småningom på mer komplicerade mönster. En helt ny sida av mig själv, det här trodde jag aldrig!

Peppe Öhman · 4 months ago
Vet du, jag har också gått omkring och varit sugen på att sticka. Min mamma stickade jättemycket, men jag tappar maskor etc. Men antar att det är som allt annat, man måste öva för att bli bra.

s · 4 months ago
börja med något busenkelt! som en halsduk tex.

puva · 4 months ago
Do it! Jag började med att skaffa de tjockaste stickorna i affären och dubbelt garn. Stickade sedan en tjock halsduk åt mig själv (man ska inte titta för nära). Youtube är min lärare. Novitaknits har tutorials för nybörjare på finska, svenska och engelska! (bara att skriva om stickning sänker mitt blodtryck, valet är för spännande)

hanna · 4 months ago
Åh, vilket bra tips! Att jag inte tänkt på det själv? Hade som enda tjej i klassen underbetyg i syslöjd i skolan i flera terminer och är fortfarande usel med nål och tråd. Vet inte hur många gånger jag suttit och lagat något och när jag rest mig insett att jag sytt fast det vid höften. Men av någon anledning var jag hyfsad på virkning och stickning som var i fokus sista skolåret, när vi lämpligt nog också bytte lärare, och det räddade mitt slutbetyg. Grytlappar var min specialitet. Stickade även en tröja med mönster som jag aldrig nånsin sydde ihop…‚ Ska köpa virknål, stickor och garn!

puva · 4 months ago
Kul! Har inte provat på virkning än, men tänker att det kan väl inte vara så himla svårt. :D

Jenny · 4 months ago
Jag har gått två helt olika men väldigt roliga, utmanande och lärorika kurser i år: grundtränarutbildning (leder nu idrottslekis för småbarn) och grunderna i organisationspsykologi (första av fem delar i ett grundstudieblock i arbetsplatspsykologi). Jobbar på det här med balans - lagom delar lättja, roligt, utmaning och hårt arbete. Och utan de båda kurserna och det de resulterat i så hade jag varit deprimerad och haft väsentligt större problem med ångest. Jee!

Peppe Öhman · 4 months ago
Fy fasiken vad jag blev på gott humör av din kommentar! Hurra för dig!

MC · 4 months ago
Satt och funderade länge på denna, mycket gör man ju utan att reflektera och har ju även småbarn så egentiden är ganska inrutad med måsten. Men kom på att jag faktiskt lär mig att bygga Obbys i Roblox! Så kul! Väldigt basic än så länge mer ser framför mig att jag ska utveckla det under vintern. Har också tagit upp SketchUp och hjälpt många vänner med planlösningar och inredning. Så kul! Ha en fantastisk arbetsdag idag!

Peppe Öhman · 4 months ago
Aha! Majlis försöker få mig engagerad i Roblox, men har hållit mig borta, Kanske ge Obbys en chans inspirerad av dig.

Madelene · 4 months ago
Jag har börjat sticka! Finner ett sånt härligt lugn i att skapa något och att se projekten bli färdiga. Hatade allt vad handarbete hette i skolan så det har varit en positiv överraskning att ha hittat en så otippad hobby.

Cecilia · 4 months ago
Att jag har massor av tid, studerar halvtid på distans och arbetar nästan 100 % plus är mamma och fru. Vad ska jag hitta på i vår när uppsatsen är klar? Ingen aning faktiskt. Läsa mer böcker, har snittat ungefär en bok varannan vecka och nästa år ska det ökas. Men försöka sy och plocka undan mera, det har sett ut som ett bombnedslag hos oss sedan i våras. När man inte har besök skippar man det trista plockandet. Funnit ett gemensamt intresse med dottern på 9, ta långa promenader i skogen. Så himla befriande! Tyst lugnt och inget tjat om något virus. Nästa år ska det göras oftare!

Anna · 4 months ago
Jag har lärt mig att jag är mkt bättre på förändringar än jag trodde. Har jobbat på kontor i 15 år med flera hundra personer. Inte vart där sedan mars, men trivs sååå bra hemma. Mindre stress, mindre fix med mig själv, behöver inte fixa matlåda mm. Trivs oväntat bra! Har börjat vara utomhus mer, har blivit mer kreativ hemma. Läser mer, tittar på härliga serier. Lagar god mat oftare. Coronan blev ett avbrott i mitt ekorrhjul..!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.