Lunchen är den besvärligaste måltiden

3 years ago

Lunchen är den besvärligaste måltiden

I Friday Lab-kursen har vi precis avverkat modulen om hur man ser på sig själv och det ibland är enklare att förändra på sin självbild än på världen runt om en. Mycket kul övning! I samband med att Maja och jag dessutom håller på att skapa en kurs med temat vanor har jag funderat på mina egna goda och dåliga vanor.

I vår familj är det ett stående skämt att jag alltid är hungrig och jag har alltid skrattat med eftersom det är sant, men på sistone har jag också funderat på varför jag är hungrig och kommit fram till att det hänger ihop med att jag är så dålig på att äta lunch. Flera gånger i veckan (precis i detta nu) äter jag chips eftersom jag tycker det är så tråkigt att laga något. Ibland byter jag ut chipsen mot ost eller äter ett ägg om jag haft sinnesnärvaro att koka två på morgonen. Somliga dagar äter jag flingor, men det är så sjukt mycket socker i flingorna här att det mest smakar som dessert (inget fel på dessert, men). Nån gång i månaden får Magnus ett ryck och köper hummus och grönsaker som jag kan dippa. Det äter jag kanske varannan vecka.

Jag är inte ens speciellt dålig på att laga mat och tycker det är mysigt att göra det med en podd i öronen och ett glas vin i handen till middagen, men lunchen är liksom bara ett nödvändigt ont. Jag ska försöka börja se mig som en människa som äter en BRA lunch för att se om det blir en förändring. Vad äter ni?

(Igår åt jag jättegod falafel på Gjusta i Venice. Det borde jag ha köpt en extra portion av och tagit med hem).

Tove N · 3 years ago
Rester! Känns som att de flesta måltider jag äter är rester. Men speciellt lunch.

Peppe Öhman · 3 years ago
Rester är guld (både hemmalagade och de som vi tagit med oss från restaurang)! Men det brukar tyvärr de andra äta upp innan jag får en chans att smaka.

Tove N · 3 years ago
Som någon annan skrev, ni lagar helt tydligt för små middagar! Här räcker en middag ofts åt oss alla fyra i flera dagar plus några luncher för oss två som är hemma vid lunchtid.

Frido · 3 years ago
Äter skolmat. Lågstadieskolmat. Går ut hungrig o missnöjd efteråt. Varje dag,

S. med punkt · 3 years ago
Har jobbat mycket hemma också före 2020 och har som du slarvat med lunchen, inte riktigt gett mig tid att laga eller tänka ut något. Chipslunch var ett känt koncept. Jäklar vad jag betalar för det nu som 40+... Inför goda lunchrutiner, är min rekommendation. Laga så mycket middag att det blir rester över till nästa dag. På kort sikt vinner du energi, skärpa, humör, tålamod för eftermiddagens aktiviteter. På längre sikt vinner du bättre utgångsläge för allehanda överraskningar som kan dyka upp vartefter du blir äldre. Ja, jag låter hotfull. Vet ju att chipslunch eller glasslunch känns härligt avslappnat och lite coolt, men vi kan väl säga att max en slarvlunch per vecka är ok. P.S. Man kan också göra lunchstorkok i ugnen medan man jobbar. Gör så det räcker i flera dagar och basunera ut att det är din lunchmat som ingen annan får nalla av.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ja, du har säkert rätt, men tänker ibland att lunchen får vara en sorts fasta, så satsar jag istället på frukosten och middagen. (Men bra idé med lunchstorkok i ugnen!).

Viktoria · 3 years ago
I en period kokade jag sju, åtta ägg på söndagen och hade sedan dessa som stödlunch/mellanmål under veckan. Tycker matlagning är så tråkigt så gör storkok på helgen för att slippa matlagning på lunchen (och helst middag också). Gör man en jättesallad med bönor, kokt ägg, fetaost osv så får man rätt snabbt en hyfsad lunch. Annars är havregrynsgröt med bär min nödlösning. Annat tips är att göra en stor omelett, så räcker den kanske till två luncher. Soppa är också bra, enkelt att laga och blir bra luncher.

Peppe Öhman · 3 years ago
Ägg brukar också vara min go to, men nu har jag förätit mig. Den där salladen lät dock magiskt god!

Viktoria · 3 years ago
I en period kokade jag sju, åtta ägg på söndagen och hade sedan dessa som stödlunch/mellanmål under veckan. Tycker matlagning är så tråkigt så gör storkok på helgen för att slippa matlagning på lunchen (och helst middag också). Gör man en jättesallad med bönor, kokt ägg, fetaost osv så får man rätt snabbt en hyfsad lunch några dagar. Annars är havregrynsgröt med bär min nödlösning. Annat tips är att göra en stor omelett, så räcker den kanske till två luncher. Soppa är också bra, enkelt att laga och blir bra luncher.

Johanna H · 3 years ago
Jag tycker också matlagning är tråkigt, lunch särskilt, och har aldrig tyckt det varit värt att lägga pengar på att köpa lunch ute då det för mig nästan aldrig är särskilt njutbart (man har jobbtankar i huvudet, måste tillbaka fort, etc.) utan snarare bara något nödvändigt (till skillnad från att köpa middag ute). Mitt tips är att LÄGGA ihop maten. Lagade alltid mat på detta sättet när jag var singel och matlagning var ännu tråkigare. Dvs köp massa grejer som inte behöver lagas, t.ex. färdigkokta linser, grönsaker, röror, oliver, kanske kallrökt lax, osv, och så bara lägger du det på en tallrik. Ingen lagning bara lägga. Angående förra inlägget vill jag också bara hylla din kommentar kring vikten av att få information från oliktänkande! Så viktigt. Tack för tips på källor för detta.

Peppe Öhman · 3 years ago
När jag ännu bodde i Helsingfors brukade jag använda lunchen som ett sätt att träffas kompisar. Hade alla veckans luncher bokade, men nu när jag sitter hemma i LA har liksom den lyxen fallit bort.

Stephanie · 3 years ago
Tips tips! Sen jag hittade den här bloggen: https://www.feastingathome.com/ har mina lunchrutiner verkligen förbättrats. Älskar att de flesta recept är snabba, goda och nyttiga som dessutom håller sig i kylskåpet som veckans lunch.

MC · 3 years ago
Jag har börjat göra en stor puré en gång i veckan. Öser ner vad jag har över, potatis, lök, broccoli, blomkål och örter. Sen äter jag/vi av den varje dag! Ibland spär ut den o äter som soppa med knäckebröd, ibland kall och rör ner keso i, ibland ett ägg till. Eller som igår hade jag en gammal överbliven laxfilé liggande i kylen, bara klicka på och äta kallt. Snabbt o så enkelt.

Helena · 3 years ago
Gör omelett, stekt ägg eller äggröra. Ät på rostad macka. Det är knappt matlagning, går på en sekund. Äter inte M lunch heller?

Peppe Öhman · 3 years ago
Maggan äter alltid gårdens rester, blir aldrig över åt mig (och han tycker det är jättegott, jag vill sällan ha nåt så matigt). Ägg brukar faktiskt vara min go to-mat.

Basse · 3 years ago
Krävs förbehåll, men med en stor sats kokt / ugnsrostad potatis i kylen, färdig salladsdressing och rostade nötter får man en matig sallad med potatis, nötter och olika grönsaker man skär i bitar på ett par minuter. Brukar också blanda i några matskedar burkbönor.

Helena · 3 years ago
Wraps är ju svinbra också! Som Basse säger ang sallad krävs ju lite råvaror, men sen är det ju bara att floffa in. Bra att alltid ha en rejäl burk picklad rödlök, går till allt.

Peppe Öhman · 3 years ago
Låter otroligt gott när du beskriver det så där.

Linda · 3 years ago
Rester från middagen, beställer något via Wolt (alltför mycket nu när vi jobbar på distans), havregrynsgröt med jordnötssmör och banan (mättande och proteinrikt) eller smörgås med något matigt pålägg (vegoskinka eller dylikt som mättar bra).

Peppe Öhman · 3 years ago
Älskar havregrynsgröt och älskar jordnötssmör. Fattar inte att jag aldrig förr kombinerat dem. Det sker NU.

Sofia · 3 years ago
Omelett i micron och sedan på med ngt mer protein ev grönsak om en har hemma, smoothie -yoghurt/havredryck med bär, spenat, havregryn, en sked jordnötssmör, ägg (japp tar dem råa, living on the edge) avokado, alltså blanda i lite hur som helst av vad du har hemma. Gör ca en liter och du är mätt till middagen. I Sverige finns det frysta smoothiepåsar att köpa, men vilka frysta bär funkar så klart. Fryst spenat också bra att hemma. Vänj dig vid att det kan smaka lite konstigt ibland så kan du blanda i vad som helst!

Peppe Öhman · 3 years ago
Vi köpte faktiskt en ny mixer förra veckan. Kanske det är dags att ta steget från bärsmoothies mot mer matiga.

Sara · 3 years ago
Finns det ingen bra lunchrestaurang i närheten där du bor? Det bästa med mitt förra jobb var lunchrestaurangen som serverade bra mat till ett helt okej pris. Jätteskönt att inte behöva planera eller tänka på att fixa lunch och samtidigt få bra mat som jag stod mig på och som var betydligt mer varierad än maten de kräsna barnen får oss att äta hemma. Nu jobbar jag hemma i kvarter med massvis med bra restauranger och äter mest ostsmörgås till lunch. Inte bra.

Peppe Öhman · 3 years ago
Det finns jättemånga och vi äter lunch ute en eller två gånger i veckan. Men det är ganska mycket dyrare än i sverige/finland.

Linda · 3 years ago
Dubbelsats middag --> räcker till lunch nästa dag också. När man liksom ändå måste fixa mat så kan man lika gärna göra en större sats. Är barnen inte hemma på dagarna? Eller äter du annan mat än de?

Peppe Öhman · 3 years ago
Alla äter lite olika just under lunchen.

Maria · 3 years ago
På mitt arbetsrum blir det ungefär varannan gång gröt med sylt och mjölk, varannan gång något annat som är lätt och snabbt att laga med begränsad utrustning: pasta med pesto, mögelost och frysta ärtor tex, färdigt ris med tonfisk och sriracha, djupfryst grönsakssoppa osv. Jag klara mig absolut inte utan lunch!

Peppe Öhman · 3 years ago
Gröt ska jag börja ta tag i, gillar ju det. tack!

Agnes · 3 years ago
Bästa lunchen...Smoothie. Du fixar ihop den på max 10 min. Förslag 1 pkt eko mango fryst, eko spenat färsk 1/2 påse, 1/4 fryst avokado, eko citron pressar ner och eko riven ingefära. Häll i 1/2 dl vatten. Kör i mixen till den är slät. Super Gott

Peppe Öhman · 3 years ago
Ska verkligen börja slänga in mer matiga ingredienser än bär i smoothien. Tack för inspiratuon!

Pippigull · 3 years ago
Jag kokar ibland en stor soppa på söndag kväll eller måndag lunch. Sen har jag supergod lunch några dagar... tomatsoppa grön ärtsoppa champinjonsoppa så många goda soppor!!!!

Peppe Öhman · 3 years ago
Låter faktiskt otroligt gott! Soppa och höstrusk.

Fagerdam · 3 years ago
Min favorit fuskmat är att koka ris med en buljongtärning och kål eller morot eller grönkål. Sen lägger jag till lime, chili, fisksås, koriander om jag har det, kanske tonfisk. Ha ha tror inte det är hälsosamt men det är så enkelt och gott.

Peppe Öhman · 3 years ago
Låter inte alls fuskigt! Bara gott!

Isabelle · 3 years ago
Nu tänker jag en snabb ensamlunch när man inte har lust att laga mat, men inser att du äter vegetariskt och att mina matvanor kanske inte passar dig? 1 Brukar äta en naturell yoghurt med muesli och skivad banan. 2 Ett grovt bröd med keso och paprika. 3 Baguette i ugn med persilje (fryst)- och vitlökssmör, skivad tomat och mozzarella (10 minuter i 200 grader eventuellt i folie). 4 Omelett med ost och tomat 5 Bagel rostad med tonfisk/kokt äggröra 6 Bagel rostad med rökt lax och philadelphia och kapris 7 Grekisk sallad (feta/tomat/gurka/oliv) i rostat pitabröd...

Peppe Öhman · 3 years ago
Okej, nu vattnas det i munnen på mig: Allt detta älskar jag (Bagel rostad med tonfisk/kokt äggröra Bagel rostad med rökt lax och philadelphia och kapris 7 Grekisk sallad (feta/tomat/gurka/oliv) i rostat pitabröd...) Äter ytterst sällan fisk, men detta lät så GOTT.

Johanna · 3 years ago
Jag älskar att göra en grönsakssoppa på söndag/måndag och äta samma varje kväll. Eller som lunch nu är jag distansar mera. Nu finns det rödbetssoppa. Värmer en skål, toppar med getost och solrosfrön. Även broccoli- och potatissoppa med creme fraiche. Eller grön ärtsoppa på frysta ärter. Jag föredrar varm mat både lunch och middag.

Peppe Öhman · 3 years ago
all soppa blir godare med creme fraiche!

Peppe Öhman

Peppe Öhman

Peppe Öhman författare och journalist bosatt i Los Angeles med maken Magnus och barnen Vidar och Majlis.